Film / seriál

Ledová jízda 5

Ledová jízda 5
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Pamatujete na animované hrdiny mamuta Mannyho, šavlozubého tygra Diega a lenochoda Sida? Zažili toho spolu už spoustu, ale nikdy nečelili takovému nebezpečí jako teď. Veverka Scrat, která se pořád snaží ukořistit svůj vytoužený žalud, totiž přižene na Zemi hrozbu zkázy. A právě ústřední trojice jí může zabránit.

Doba ledová přišla do kin poprvé už před 15 lety a byla jedním z prvních celovečerních animáků, u kterých se nasmály nejen děti, ale i jejich dospělý doprovod. Režisér Chris Wedge za něj byl tenkrát dokonce nominován na Oscara. Od té doby však uběhlo docela dost času, vznikla další čtyři pokračování a i tvůrčí tým se obměnil. Nejnovější film z ledové série měl premiéru loni a má podtitul Mamutí drcnutí. Oblíbené postavy zůstávají, nějaké dokonce přibyly, a na své si přijdou i milovníci science fiction.

Původně okrajová postava veverky Scrat, která bavila diváky tím, jak se honila za žaludem a způsobovala přitom všemožné katastrofy, hraje v pátém díle docela důležitou roli. Veverka je totiž během svého věčného honu vystřelena do vesmíru a tam tak nějak omylem zapříčiní, že se na naši milovanou Zemi začnou řítit obrovské asteroidy. Kdyby opravdu všechny prošly atmosférou a dopadly na zemský povrch, byl by s naším světem zřejmě amen – tedy minimálně s některými živočišnými druhy. Jen vzpomeňme na dinosaury. Naštěstí je tu možnost, jak hrozbu odvrátit. Podle legendy by klíčem mohla být Geotopia, bájná komunita nesmrtelných tvorů, kteří přežili dřívější pády vesmírných těles.

A kde že je to science fiction, které jsme vám slibovali? Celý příběh okolo veverky Scrat je totiž jednou velkou parodií na kultovní sci-fi filmy. Pozornému divákovi neujdou narážky na Vetřelce (1979), Promethea (2012) a – nejčerstvěji – Marťana (2015). Své místo má v příběhu samozřejmě i láska, a to ve všech podobách. Posmutnělý Lenochod Sid konečně najde spřízněnou duši – roztomilou lenochodku Brooke. Původně drsný tygr Diego se také usadí a sní o potomcích se svou milou Shirou. Ta však neví, jestli je na mateřství připravena.

Jak jistě víte, mamut Manny už dávno vztah má. S družkou Ellie jsou skutečnými životními partnery a jejich hlavní starostí je teď dcera Broskvička, která se chce vdávat a vyletět z hnízda. Doba ledová se na první pohled jeví jako typicky dětský animák, ale popravdě si v ní své téma najde každá generace.

Jak bývá poslední dobou zvykem, silnou stránkou většiny amerických animáků jsou hvězdní dabéři. V originálním znění tak Shira promlouvá hlasem Jennifer Lopez, Ellie zas namluvila Queen Latifah a Bucka (přítele ústřední trojky) oblíbený britský herec a komik Simon Pegg. Laťka českého dabingu však není o nic níž. Prehistorickým zvířatům propůjčili svůj hlas mimo jiné Ota Jirák, Jiří Lábus, Martin Písařík, Jan Maxián anebo Oldřich Hajlich. Písničku zpěvačky a skladatelky Jessie J pak v české verzi nazpívala Marta Jandová.

Stává se, že s přibývajícími díly uspěšných filmových sérií, začíná jejich kvalita pokulhávat, tvůrci leckdy těží z úspěšných gagů předchozích dílů až za meze slušnosti. V případě Doby ledové: Mamutího drcnutí se ničeho obávat nemusíte, pobavíte se celá rodina, a to královsky.

Doba ledová: Mamutí drcnutí

Film / seriál
Hodnocení FDB 74,3 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Mike Thurmeier, Galen T. Chu

Scénář Michael J. Wilson, Michael Berg

Obsazení Stephanie Beatriz, John Leguizamo, Denis Leary, Adam DeVine, Queen Latifah, Ray Romano, Wanda Sykes, Chris Wedge, Roshon Fegan, Keke Palmer

Délka 95 min.

Rok 2016

HBO středa 24. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC