Film / seriál

Krypton

Krypton
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Co by se stalo, kdyby se Superman nikdy nenarodil? Který ze zástupů jeho nepřátel je tak mocný, že si dokáže pohrávat s alternativními časovými liniemi? A lze mu vůbec čelit? To musí zjistit Supermanův dědeček Seg-El v seriálu Krypton, jenž se odehrává dvě generace před zničením rodné planety největšího superhrdiny všech dob.

Rodinný klan Elů z planety Krypton nebyl vždy tak mocný a vážený, jak si ho pamatujeme z jiných filmů a seriálů o Supermanovi, původním jménem Kal-Elovi. Dvě stě let před Kal-Elovým narozením je jeho prapředek Val-El popraven za velezradu. Ke smrti ho odsoudili zástupci zkorumpovaného režimu v kryptonském městském státě Kandor. Přeživší Elové upadnou v nemilost, jsou zbaveni majetku a společenského statusu a dlouhých čtrnáct let přežívají ve slumech určených pro nejnižší vrstvy.

Kolem Supermana to vřelo už dávno předtím, než byl vůbec počat. Seriál Krypton líčí politickou krizi na jeho rodné planetě a zápas jeho dědečka Seg-Ela o nejlepší z možných budoucností

Mezitím Val-Elův vnuk Seg-El dospěje v muže a naskytne se mu lákavá příležitost: prostřednictvím svatby s nejmladší dcerou jednoho z městských mocných může vyšplhat zpět po společenském žebříčku, a očistit tak rodinnou čest. Jenže vláda Kryptonu se propadne do chaosu a Seg-El zároveň zažije nečekané setkání. Adam Strange, cestovatel v čase pocházející z naší dnešní Země, ho přijde varovat, že celému Kryptonu hrozí zkáza. Schyluje se totiž k zákeřnému spiknutí, které chce pomocí změn v toku času zabránit narození posledního a nejslavnějšího syna planety. Seg-El musí učinit zásadní rozhodnutí: zachrání Krypton, nebo spasí svého vnuka, budoucího Supermana?

Seriál Krypton vznikl z popudu scenáristy, režiséra a producenta Davida S. Goyera, jenž stojí mimo jiné za filmy jako Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti, Muž z oceli či Batman začíná. Ty se odehrávají v univerzu komiksového vydavatelství DC, kam patří právě i Superman. Ze stáje DC pochopitelně pocházejí i padouši, kteří se v Kryptonu objeví. Je mezi nimi zejména Brainiac, mimozemský humanoid se zálibou ve zmenšování, unášení nebo pohlcování celých měst a světů. Brainiac se zdá být hlavním mozkem plánu zničit Kandor. Časem dojde také na jiného zloborce – Doomsdaye, jenž proslul mimo jiné tím, že svého času porazil celou Ligu spravedlnosti z univerza DC Comics s jednou rukou přivázanou za zády a jako jedinému se mu podařilo dočasně zabít samotného Supermana.

„Tu část Supermanova já, která vznikla během jeho dospívání na Zemi v rodině Marthy a Jonathana Kentových, všichni známe. Druhá část ale musí souviset s jeho kryptonským dědictvím,“ nechal se slyšet producent Cameron Welsh. „Pokud Krypton zrodil největšího hrdinu všech dob, čím byl ten svět tak výjimečný? Velkou roli v tom má právě rodinný klan Elů.“ Krypton se v prvním plánu soustředí na Seg-Elovu proměnu z mladíka bez budoucnosti a bez naděje v hrdinu konajícího osudová rozhodnutí a zodpovědného za osud svého vnuka. Seg-Elovi kromě rodinných příslušníků stojí po boku i Lyta-Zod, armádní velitelka, jež s mladíkem udržuje utajený milostný vztah. Ve svém debutu na amerických televizních kanálech ji ztvárnila britská herečka Georgina Campbell.

Cameron Cuffe

Zatím nepříliš známý herec vystudoval herectví v Dublinu a první profesionální zkušenosti získal v divadlech v rodném Londýně. Na plátně debutoval v životopisné komedii Božská Florence po boku Meryl Streep či Hugha Granta. Hrál také v britském historickém seriálu The Halcyon.

Zajímavosti

Podle tvůrce Kryptonu Davida S. Goyera se seriál odehrává dvě stě let před filmem Muž z oceli. Stanice Syfy však trvá na tom, že Krypton má chronologii nezávislou na celovečerních supermanských snímcích.

Cameron Cuffe musel pro roli Supermanova dědečka Seg-Ela nabrat sedm kilo svalové hmoty, což si velmi pochvaloval.

Koukněte i na

Smallville

Co se stalo před tím, než se Superman snesl na Zemi a stal se superhrdinou? Dospívající Clark Kent v tomto seriálu překvapuje okolí i sám sebe svými schopnostmi, spřátelí se s Lexem Luthorem a zjišťuje, že domovské městečko Smallville mu je těsné.

Krypton

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Ciaran Donnelly, Colm McCarthy…

Scénář Ian Goldberg, Lina Patel…

Obsazení Cameron Cuffe, Georgina Campbell, Shaun Sipos, Elliot Cowan…

Délka 10 × 41 min.

HBO úterý 19. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC