Film / seriál

Krajina snů, která občas přitahuje noční můry

Krajina snů – americký thriller
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Hvězdná Margot Robbie vládne thrilleru Krajina snů nejen pistolí, ale především svým strhujícím hereckým výkonem.

Na první pohled by se mohlo zdát, že Krajina snů je jen další variací filmů à la Bonnie a Clyde. Přestože zde vystupují hned dvě dvojice na útěku před spravedlností a krev teče proudem, nic nemůže být pravdě vzdálenější. Mnohovrstevnatý příběh o nečekaně rychlém a mimořádně krutém dospění chlapce v muže, je utkán z daleko rafinovanější matérie – tužeb a snů, které nemohou být v tomto světě naplněny. 

Čas snění

Snímek Joris-Peyrafittea je zasazen do období velké hospodářské krize. Mladičký Eugene Evans (Finn Cole) žije se svou mladší sestrou, matkou a otčímem v zapadlém městečku Bismarck kdesi v nekonečných texaských rovinách. Jednotvárný obzor neruší nic než přívaly epických prachových bouří, po kterých přicházejí exekutoři fendovat zoufalé farmáře. Eugene, který propadl čtení sešitových krváků, sní o jediném – být jinde, tam za obzorem, kde začíná velký svět jeho drsných románových hrdinů. Netuší, že onen velký svět je už na cestě za ním.

Udělala jsi ze mě něco, co nejsem

Čas rozhodnutí

Když úřady vyhlásí odměnu 10 000 dolarů za dopadení bankovní lupičky Allison Wells (Margot Robbie), farmáři vycítí šanci, jak vyřešit své finanční problémy. Zorganizují na ni hon. Přidává se i Eugene, který najde těžce zraněnou Allison v odlehlé stodole. Dobře ví, že má na rukou krev řady lidí včetně devítileté holčičky. Přesto si nedokáže pomoct a učiní rozhodnutí, které jej navždy postaví mimo zákon a osudově připoutá k okouzlující a záhadné Allison.

Čas prozření

Vedle již zmíněného mimořádného hereckého výkonu Margot Robbie je potřeba vyzdvihnout suverénní režii Joris-Peyrafittea a jeho schopnost zůstat dokonale srozumitelný i přes lehce hravou formu vyprávění.

Události jsou totiž vyprávěny z odstupu let Eugeneovou mladší sestrou. Ta ale nebyla svědkem všeho, co se seběhlo, a tak vlastně předkládá pouze svou verzi příběhu, stejně jako Allison, když se snaží vyvinit ze svých zločinů, nemluvě o Eugeneovi, pro něhož jsou příběhy doslova vším. Pokud neleží v krvácích, sní o osudech vlastního otce, který rodinu před lety opustil, později o společné budoucnosti s Allison. Sny a příběhy se na sebe vrší, prolínají se a střetávají, aby nakonec daly vzniknout podivuhodné legendě zcela nepodobné monotónním životům farmářských rodin, odsouzených polykat jen prach a bídu.

Dalším kladem je bezesporu vytříbená vizuální stránka filmu. Vzpomínáte na slavnou scénu z filmu Jméno růže, v které je mladý mnich Adso z Melku zasvěcován hladovou vesničankou do tajů sexu? Troufám si tvrdit, že našla svého přemožitele. Intimní scéna Eugenea a Allison ve vaně tuctového hotelu je natolik intenzivní a křehká zároveň, že by se měla stát povinnou učební látkou budoucích scenáristů. 

Nečekaný dvojitý direkt, který tvůrci zasadí divákům v závěru filmu, katapultuje příběh na vyšší orbitu. Přesto otázky, co jsou Allison a Eugene zač, zůstanou bez odpovědi. Můžeme o tom jen spekulovat a snít. 

Margot Robbie

Je zřejmé, že Margot Robbie si vybírá umělecky stále ambicióznější projekty. Možnosti k tomu má. Zvláště poté, co s manželem Tomem Ackerleyem založila produkční společnost LuckyChap Entertainment, která vstoupila do povědomí oscarovým snímkem Já, Tonya. V roce 2018 následoval úspěšný Terminal a o rok později Krajina snů. Jedna z nejlépe placených hereček tak zjevně nespoléhá na svou krásu, ale především talent a píli. I proto jsou její nové projekty očekávány se zvědavostí a napětím.

Krajina snů 

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Miles Joris-Peyrafitte

Scénář Nicolaas Zwart

Obsazení Margot Robbie, Travis Fimmel, Garrett Hedlund, Kerry Condon, Finn Cole, Darby Camp, Jacob Browne, Joe Berryman, Lola Kirke…

Délka 98 min.

HBO neděle 22. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC