Film / seriál

Konečně dobrá fantasy?

Fantasy seriál Jeho temné esence – 2. série
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Když už zasvětit spoustu hodin života seriálu, ať to aspoň stojí za to. Tvůrci Jeho temných esencí nenechali nic náhodě a vybírali jen z toho nejlepšího. Evidentně jim šlo o to vytvořit legendu.

A jelikož nechtěli podcenit skutečně nic, začali námětem. Seriál je natočen podle stejnojmenné knižní trilogie od Philipa Pullmana, autora, který napsal třeba megafilm Zlatý kompas. Spisovatele, jehož díla jsou považovaná za špičku současné imaginativní fikce. V obsazení se objevil například Andrew Scott, který je vždycky sázkou na jistotu. První sérii režírovali Tom Hooper, muž, který je zodpovědný za oscarovou Královu řeč, Otto Bathurst, režisér vůbec prvního dílu kultovní série Černé zrcadlo, a Euros Lyn, režisér skvělého Sherlocka. A to ještě výčet není zcela úplný.

Špatný osud může být vaší nejsilnější zbraní

Bez kompromisů

Tvorba jakéhokoliv audiovizuálního díla je ze začátku tak trochu krokem do neznáma, existuje tam totiž tolik proměnných, že to může dopadnout jakkoliv. Když ale chcete vytvořit něco zapamatovatelného, není moudré sázet na polovičatosti. Proto ta výše zmíněná přehlídka hvězdných umělců. Prodlužovat ji ale nebudeme, byť by se pokračovat dalo. Kdybychom se totiž pustili do výčtu kameramanů a herců, kteří, jsou stejně proslulí, jako ta jména nahoře, ilustrace naší pointy by mohla začít páchnout nudou.

Takže o čem?

Viděli jste ten Zlatý kompas? Svět, kde je plno magie, temných sil, mluvících zvířat a podobně? Tak zhruba o podobnou expozici se bude jednat i zde. Taková fantasy v moderním světě, která je temná, a přitom dětská. Hrozivá, ale přitom stále sympaticky naivní. Děj se točí kolem Lyry, chrabré slečny, která přišla z jiného světa a teď odhaluje zloduchy unášející děti a kující plán na ovládnutí neporazitelné moci. Lyra cestuje skrz paralelní světy a prosekává se protivníky s odvážností sice bláznivou, ale zábavnou na sledování.

Proč na to koukat…

…když seriálů je všude mraky. Když žánr fantasy tak trochu vyčpěl, poté, co byl probuzen před téměř dvaceti lety nepokořeným Pánem prstenů a poté devalvován projekty, jako Narnie, Stmívání, Eragon a podobně. Proč na to koukat, když byli diváci již tolikrát zklamáni a podobným projektům pomalu přestali věřit. Zvláště poté, co dostali smrtící ránu v podobě dekády očekávané filmové adaptace knihy Artemis Fowl, díla, které je obecně hodnoceno okolo dvaceti procent?

Protože se tvůrci poučili

Kromě toho, že je to z dílny HBO a kromě toho seznamu slávy na začátku – ono je to opravdu dost podobné tomu zmíněnému Zlatému kompasu. Ten ale nedopadl komerčně, ani divácky úplně dobře, což je pro Jeho temné esence paradoxně výhoda. Kritika diváků byla bolestivá, ale konkrétní, takže se tvůrci měli z čeho poučit. A proto není překvapením, že rozdíly jsou i přes jasnou podobnost zřejmé – více hloubky, méně plochosti a trapné naivity, méně prvoplánové líbivosti a více charakteru.

Dafne Keen

Asi ji neznáte, zatím toho až tak moc nenatočila. Ale zase je jí teprve patnáct. Před třemi lety se objevila v Loganovi, a od té doby až na Jeho temné esence nic. Projekty si totiž vybírá pečlivě, evidentně se chce už od mladého věku zapsat jako áčková herečka, která nedělá úkroky stranou. Doporučujeme sledovat pozorně její kariéru.

Jeho temné esence / 2. série

Film / seriál
Hodnocení FDB 84,3 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Jamie Childs, Otto Bathurst, Tom Hooper, Euros Lyn, Dawn Shadforth, William McGregor

Scénář Jack Thorne

Obsazení Kit Connor, Dafne Keen, Andrew Scott, Ian Peck, Ruta Gedmintas, David Suchet, Robert Emms

Délka 8 × 60 min.

Rok 2019

HBO úterý 17. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC