Film / seriál

Komiksová nakládačka, jakou svět nezažil!

Sebevražedný oddíl – americký akční film
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

V tomhle výbušném, a přitom neskutečně zábavném filmu exploduje doslova všechno – budovy, auťáky, hlavy, korektnost i tradiční představy o správňáckých superhrdinech.

Americká filmová studia zásobují kina filmovými příběhy o superhrdinech už léta. Poslední dobou se však s komiksovými tituly doslova roztrhl pytel. Kdysi osamělí bojovníci proti zlu se stali součástí různých spolků a aliancí, jejich přímočaré příběhy se notně zkomplikovaly a změnily v mnohadílné, poněkud patetické ságy. Minimálně u Warnerů si to uvědomili a rozhodli se jít na věc jinak. A nutno říct, že je to velká úleva.

Repete na jedničku 

Když v roce 2016 režisér David Ayer představil publiku svůj film Sebevražedný oddíl, setkal se s kladnou odezvou. Když však loni přišel se svou verzí téhož filmu režisér James Gunn, vyvolal vlnu nadšení o síle tsunami. Oprávněně. Z původní předlohy si vypůjčil nejen příběh, ale i část hvězdného hereckého obsazení. Svou dokonalou akční řežbu navíc protkal kanonádou vtipů, překvapivých situací a smrští nepublikovatelných hlášek. Vše dozdobil půvabnými vizuálními nápady, říznými soundtracky a navrch nezapomenutelnou postavou lehce zmatené lasice, která sice pojídá malé děti, ale ke své škodě neumí plavat. Věřte, že scény s touhle obdobou veverky z animáků o době ledové, si budete pouštět opakovaně.

Jestli ve mně bylo něco dobrýho, tak to ze mě otec vymazal.

Jako vždy jde o všechno

Stejně jako v původní předloze půjde i tentokrát o to rekrutovat partu šílenců, kteří podstoupí sebevražednou misi na záchranu světa, ať se jim to líbí, nebo ne. Jejich úkolem bude zlikvidovat mimozemskou hvězdici velikosti činžáku. Ta je držena v tajném vládním zařízení Jotunheim na jihoamerickém ostrově Corto Maltese, jehož se čerstvě zmocnili armádní pučisté. Nicméně skutečným Kerberem střežícím vstup do tajného zařízení je Myslitel, démonický vědec, jemuž z plešaté lebky trčí na všechny strany barevné žárovky. Tady končí sranda. Vlastně ne, začíná.

Zřejmě dobrý oddíl

A kdože to má zachránit svět? Kolektiv podivínů, kteří si za své předchozí výkony vysloužili dlouhodobý pobyt ve vězení. Na jejich svérázné metody totiž dojel kdekdo. Naposledy třeba Superman, který po setkání s šéfem Sebevražedného oddílu Bloodsportem (Idris Elba), skončil na JIPce s kryptonitem zaraženým v …, zkrátka v těle. K týmu patří rovněž King Shark, chodící žralok, který si oblíbil lidské maso, ospalá Clea, jež ovládá krysy příruční lucerničkou, chlápek přezdívaný Puntičkář, který trpí intergalaktickou virózou, nenávidí svou matku a po nepřátelích vrhá barevné lentilky, a svalovec Peacemaker (John Cena), jenž nikdy nemine cíl. Později se přidá nepochopitelně normální Rick (Joel Kinnaman) a především šílená Harley Quinn (Margot Robbie), hravě bezstarostná vražedkyně. Úspěch mise bude do značné míry záviset na tom, jak dokáže tahle nesourodá partička spolupracovat.

Nejdůležitější úkol režiséra je přežít

Dnes nosí fanoušci Sebevražedného oddílu Jamese Gunna na ramenou, ale nebylo tomu tak vždy. Když režisér během natáčení varoval, že žádná z postav z původní verze filmu nemusí v té jeho přežít, začali mu pravověrní fandové vyhrožovat smrtí. Naštěstí přežil a nyní již pracuje na třetím pokračování Strážců Galaxie.

Idris Akuna Elba

Herec a muzikant, známý též pod jménem DJ Big Driis, pochází z Londýna. Školu opustil již v 16 letech. Poté, co se v roce 2000 přestěhoval do New Yorku, sbíral zkušenosti v televizních seriálech. První velkou příležitost dostal ve filmu Ukradni, co můžeš!, v němž hrál po boku Joaquina Phoenixe. Průlomem v kariéře byl ale až seriál The Wire – Špína Baltimoru. V roce 2011 se přidal k superhrdinům ve filmu Thor, později následovali Avengers a detektiv Luther ve stejnojmenné sérii.

Sebevražedný oddíl

Film / seriál
Hodnocení FDB 66,7 % Hodnocení redakce
Foto © Warner Bros/Courtesy Everett Collection, HBO

Režie James Gunn

Scénář James Gunn

Obsazení Idris Elba, Margot Robbie, Viola Davis, Joel Kinnaman, David Dastmalchian, John Cena, Jai Courtney

Délka 132 min.

Rok 2021

HBO sobota 9. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC