Film / seriál

Když se život bortí jako mrakodrap

Když se život bortí jako mrakodrap
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na skylink Live TV Sledovat

Malý krok pro člověka, velká katastrofa pro Jižní Koreu! V hořké komedii Kolos se žena odhodlaná začít znovu musí popasovat se zjištěním, že její činy mají dalekosáhlou odezvu na druhém konci světa.

Herečku Anne Hathaway tenhle scénář okamžitě uchvátil. Podle svých slov zrovna hledala uměleckou inspiraci. Hrála už v romantických komediích jako Láska a jiné závislosti či Válka nevěst, vyzkoušela si náročné role v dramatech Zkrocená hora, Rachel se vdává a dalších, neztratila se v akčním žánru (Dostaňte agenta Smarta) a své si užila i v dabingu (Rio, Karkoolka). Teď potřebovala… něco jiného.

Malý nezávislý snímek Kolos rozhodně hned tak něco nepřipomíná. Se žánry si pohrává jako s míčky na žonglování, a když už si divák myslí, že ho má prokouknutý, stočí se zase jiným směrem. A to samé se týká i jeho postav.

Nenápadně chytrá komedie vypráví o nutnosti přiznat si své chyby pomocí zápletek, jako je destrukce Soulu obří ještěrkou

Začínáme jako ve standardním vztahovém filmu. Gloria je newyorská novinářka, jíž se život pomalu sype pod rukama. Frustraci z toho, že se jí v práci nedaří, přepíjí na večírcích táhnoucích se až do rána. Když zase jednou přijde domů až za světla, jejímu příteli Timovi dojde trpělivost a sbalí jí kufry. Šokované mladé ženě nezbyde nic jiného než se vrátit do rodného městečka v Nové Anglii, kde jí rodiče naštěstí zanechali nezařízený dům. Hned první den po návratu Gloria narazí na kamaráda z dětství Oscara, ze kterého vyrostl docela sympatický mládenec, a… Ale ne, touhle cestou Kolos nepůjde. Kolosem z jeho názvu je obluda velká jako třicetipatrový barák, která jedné noci zčista jasna začne demolovat jihokorejskou metropoli Soul. Gloria děsivý jev sleduje stejně jako celý svět prostřednictvím televize a sociálních sítí. Trvá několik dní, než jí dojde, že monstrum kopíruje její pohyby, když se každé ráno vrací domů opilá z Oscarova baru.

Je takový dějový zvrat přitažený za vlasy? Možná ano, ale jako metafora rozpadlého života a potřeby začít stavět znovu na pevné půdě už ve filmech úspěšně zafungovaly i bizarnější motivy než obří zmutovaná ještěrka. Kolos se i přes scény velkolepé destrukce soulských mrakodrapů pevně drží půdorysu několika málo postav a jejich jednoduše, ale výstižně načrtnutých osudů. Gloria, Oscar a jeho kamarádi z mokré čtvrti Joel a Garth jsou lidé traumatizovaní maloměstskou perspektivou, kteří nevěří, že se jim někdy podaří prorazit do velkého světa. Vzdávají se svých snů a někdy kvůli tomu začnou ubližovat nejen sobě, nýbrž i ostatním.

Anne Hathaway v Kolosu našla další polohu svého mnohovrstevnatého talentu. Její Gloria je v jádru dobrá obyčejná holka, která si ale pořád ještě neví rady sama se sebou a od problémů utíká jako malá holka. Herečka je v roztrhaných džínách a vytahaných svetrech skoro k nepoznání a její krásu prozrazují jen obrovské oči. Proti obvyklému typu je obsazen i komik Jason Sudeikis, známý hlavně z televizní show Saturday Night Live nebo filmů Millerovi na tripu a Šéfové na zabití. Oscar v jeho podání se mění z dobromyslného ňoumy v zákeřného hajzla.

Kolos naštěstí nepřináší žádné velké životní pravdy a sympaticky se drží při zemi. Pokud se to tedy dá říct o filmu, ve kterém na vzdálenou sestřenici Godzilly nalétávají vojenské vrtulníky. A kdo si z nenápadně chytrého filmu španělského režiséra Nacha Vigalonda mermomocí chce vzít poučení, dozví se, že když je nejhůř, vždycky člověka ještě může rozšlápnout gigantický robot.

Anne Hathaway

Prosadila se díky moderní pohádce Deník princezny, ale brzy začala pokukovat po serióznějších rolích. První nominaci na Oscara získala za postavu traumatizované dívky v dramatu Rachel se vdává, náročné polohy předvedla i v muzikálu Bídníci nebo sci-fi Interstellar.

Zajímavosti

Herečka Anne Hathaway film natáčela v druhém trimestru těhotenství. Scénář filmu si herečku získal díky tomu, že jí svou žánrovou nezařaditelností připomínal její oblíbený snímek V kůži Johna Malkoviche. Anne Hathaway se pak na Kolosu podílela i jako koproducentka.

Koukněte i na

Donnie Darko

Dospívající Donnie mívá vize obrovského plyšového králíka a ví, kdy přijde konec světa. Taky ho málem zabil utržený letecký motor. Fantasmagorická podívaná odstartovala kariéru Jakea Gyllenhaala.

Mutant

Jihokorejský Soul ohrožuje obří zmutovaný obojživelník. V cestě mu stojí jen dysfunkční rodina outsiderů, která se snaží zachránit unesenou holčičku.

Kolos

Film / seriál
Hodnocení FDB 56,2 % Hodnocení redakce
Foto HBO2

Režie Nacho Vigalondo

Scénář Nacho Vigalondo

Obsazení Dan Stevens, Anne Hathaway, Jason Sudeikis, Agam Darshi, Rukiya Bernard, Hannah Cheramy, Sarah Surh

Délka 110 min.

Rok 2016

HBO2 sobota 3. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC