Film / seriál

Když se nemožné stane skutečností

Špionážní thriller Mission: Impossible
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

První ze série „Misí“ Ethana Hunta je devadesátkovou akční klasikou s Tomem Cruisem v hlavní roli. Zároveň ale i jedním z nejlepších dílů celé ságy.

Když dojde na americké ambasádě v Praze k masakru elitních agentů CIA, do hledáčku podezřelých se dostane nejlepší z agentů Ethan Hunt. Začíná tak závod s časem i o život, začíná Mission: Impossible. Hunt se sice na vlastní pěst snaží najít zrádce, mezitím ale zjišťuje, že všichni jdou naopak po něm a že nikde není v bezpečí. Strhující snímek je nabitý akčními scénami a kaskadérskými kousky, které (jak víme) většinou provádí Cruise sám. Není divu, že se legendárním stal právě tento díl. Je totiž tak dynamický, že během jeho sledování nemáte čas ani odskočit si pro křupky.

Čistá zábava

Je toho totiž dost, co musíte stíhat. Režisér Brian De Palma chytře využívá snad všech známých prvků, které by se ve správném špionážním filmu měly objevit. Samozřejmostí jsou tu dvojití agenti (nemá cenu sledovat, kdo je kdo, všichni mohou mít silikonové masky, takže stejně brzy ztratíte přehled).  Agenti používají brýle s vestavěnými televizními kamerami, skryté mikrofony, přenosné počítače, neuvěřitelné maskování, samozřejmě tu vybuchují auta, lítají nože, střílí se ze zbraní všech velikostí, občas nějaké „zbytečné tělo“ skončí v řece a podobně. Prostě v každé vteřině se něco děje.

Tom Cruise coby Ethan Hunt je výborný. Co výborný, je dokonalý. Co na tom, že občas jsou některé činnosti trochu zbytečné. Co na tom, že scénář za vizuálem lehce pokulhává. Cruise vše zvládá s takovou vážností a elegancí, že nemůžete jinak, než ho jen uznale sledovat a říkat si: To je frajer. Kdybyste toužili po hlubokém uměleckém zážitku, tak si Mission určitě nepustíte. Ne ne, tady jde o mistrovsky zpracované akční scény a kaskadérské kousky, které jdou občas proti přírodním zákonům, ale De Palma vám je bude servírovat s takovou suverenitou, že si toho buď ani nevšimnete, nebo nad tím mávnete rukou. A tak ve změti akcí a neustálých přesunů všemožnými dopravními prostředky možná maličko zapadne herecký výkon Jona Voighta v roli informačního magnáta, což je škoda. 

Nekonečně hustá jízda

Mission je vlastně trochu jako počítačová hra. Nejde o to, co je možné či nemožné (stejně zde žádné hranice neexistují), ale o to být s hlavním hrdinou teď a tady. Kouzlo celého filmu je v okamžiku, v neustálé přítomnosti. A to je přesně to, co De Palma umí. Stačí mu jen hlavní osnova: úvodní scéna na diplomatické recepci, nervy drásající krádež dat z počítače a pronásledování, hlavně honička vrtulníku a vysokorychlostního vlaku. Víc De Palma nepotřebuje, tedy ano, ještě k tomu má uhrančivého Cruise. A je to. Akčňák jak vystřižený z filmařské příručky je na světě, navíc s historií kasovních rekordů a divácké návštěvnosti v roce svého uvedení. Někdy opravdu stačí jen málo, aby se nemožné stalo skutečností. 

Zajímavost

Britové si svého času dělali legraci, že Cruise se udrží na střeše vlaku proto, že závratnými rychlostmi jezdil vlak jen ve Francii. V době natáčení na Britských ostrovech ale vysokorychlostní část ještě nebyla dokončená, a tak vlak jezdil běžnými rychlostmi.

Mission: Impossible

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,5 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Brian De Palma

Scénář David Koepp, Robert Towne

Obsazení Tom Cruise, Jon Voight, Emmanuelle Béart, Henry Czerny, Jean Reno, Ving Rhames, Kristin Scott-Thomas

Délka 110 min.

Rok 1996

HBO sobota 4. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC