Film / seriál

Kdo usedne na Železný trůn?

Kdo usedne na Železný trůn?
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Od července 2016, kdy stanice HBO oznámila, že osmá řada její ságy Hra o trůny bude poslední, se fanoušci předhánějí v teoriích o tom, jak epická fantasy dopadne. Poslední série propleteného příběhu mocenských ambic z pera George R. R. Martina začíná 15. dubna.

Bezpečnostní opatření provázející natáčení osmé řady Hry o trůny byla zcela nebývalá, herci dostávali informace jen nejnutnější pro ztvárnění jejich postav a úplné vyústění příběhu zná jen hrstka osob z nejužšího autorského a producentského okruhu. O ději tedy existuje jen minimum informací. Není ale pochyb o tom, že se i osmá série ponese v duchu zápasu o moc, intrik, rivality a štědrých dávek násilí. Právě značná míra násilí, často sexuálně motivovaného, patří k charakteristickým prvkům Hry o trůny, podobně jako ne úplně běžná genderová vyváženost; ženské postavy jsou v sérii často dokonce silnější a schopnější než mužské.

Násilí patří k typickým prvkům Hry o trůny podobně jako genderová vyváženost; ženské postavy jsou tu dokonce silnější a schopnější než mužské

Nejsledovanější seriál v historii HBO a celosvětový fenomén, který dávno překročil hranice obrazovek a monitorů, vzniká podle zatím nedokončené bestsellerové románové řady George R. R. Martina Píseň ledu a ohně. Pro televizní fanoušky dychtivé po dalších řadách a epizodách však byl spisovatel příliš pomalý, a tak seriál knižní cyklus dokonce předstihl. Osmá řada stojí na nápadech a zápletkách, na nichž Martin v rámci Písně ledu a ohně teprve chystá vystavět knihy The Winds of Winter a A Dream of Spring.

Hra o trůny se odehrává ve fantazijním světě, který míchá pseudo-středověké reálie s draky a dalšími nereálnými prvky. V Sedmi královstvích světa Západozemí získá obrovskou moc ten, komu se podaří dosednout na Železný trůn. Vládu pro sebe chtějí za každou cenu uchvátit příslušníci několika rodin – a nezastaví se při tom před ničím. Stejně jako ve skutečném světě žijí i v Západozemí lidé čestní i nečestní, kolem jejichž ambic se odvíjejí příběhy pokrytectví i cti, ušlechtilosti i zrady, dobývání a triumfů i pádů a zkázy.

Ambice nechybí ani tvůrcům seriálu, kteří na základě diváckého úspěchu zvyšují laťku nákladnosti, bombastičnosti a vizuální opulence Hry o trůny. Výkonní producenti David Benioff a D. B. Weiss tvrdí, že natáčení každé řady zabere téměř celý rok a že výroba připomíná vznik jednoho dlouhého desetihodinového filmu.

Přestože je jisté, že osmou řadou Hra o trůny skončí, HBO už v květnu 2017 zahájilo práci na „nástupnických“ sériích, na nichž se opět tvůrčím způsobem podílí George R. R. Martin. V polovině roku 2019 se má začít natáčet příběh, který Hře o trůny časově předchází o deset tisíc let. V cyklu pracovně nazvaném The Long Night (Dlouhá noc) hlavní roli ztvární Naomi Watts (Mulholland Drive, King Kong). Její postava „charismatické hrdinky z vyšší společnosti, která s sebou nese temné tajemství“ jistě převezme žezlo silných ženských postav Hry o trůny se ctí.

George R. R. Martin

Autor knižní předlohy Hry o trůny se v dětství toužil vymanit z nudného sídlištního prostředí, kde vyrůstal. Začal proto vymýšlet příběhy o příšerách v exotických zemích, které prodával ostatním dětem. Později psal pro televizi, ale frustrovaly ho nízké rozpočty. Teprve HBO dalo jeho fantazii dostatečný vizuální prostor.

Zajímavosti

Herec Peter Dinklage byl za herecký výkon v každé z řad nominován na cenu Emmy. Vyhrál s první, pátou a sedmou sérií a vyrovnal tak rekord Aarona Paula s rolí v seriálu Perníkový táta.

Hra o trůny má spoustu prvenství a rekordů: jako první seriál byla promítána v kinech IMAX, jako první měla na filmovém serveru IMDB přes milión uživatelských reakcí a s průměrným hodnocením 9,5 (z deseti) se drží na špici tamního žebříčku seriálů.

Koukněte i na

Tudorovci

Král Jindřich VIII. byl panovníkem s nenasytným apetitem. Jeho největší touha byla zplodit mužského potomka. I když to znamenalo vzepřít se papeži a zavraždit své nejbližší.

Hra o trůny / 8. řada

Film / seriál
Hodnocení FDB 90,2 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie David Benioff, D. B. Weiss…

Scénář David Benioff, D. B. Weiss…

Obsazení Peter Dinklage, Lena Headey, Emilia Clarke, Kit Harington, Sophie Turner, Maisie Williams, Nikolaj Coster-Waldau…

Délka 6 × 60–90 min.

Rok 2018

HBO pondělí 15. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC