Film / seriál

Být, či nebýt

Kafarnaum – francouzsko-libanonské drama

Dojemný, drsný i humorný příběh dvanáctiletého chlapce, který se rozhodne zažalovat své rodiče za to, že mu dali život.

Snímek režisérky Nadine Labaki z prostředí nejubožejších slumů současného Libanonu ohromil diváky i kritiky už při své premiéře na festivalu v Cannes. Bývá přirovnáván k oscarovému Milionáři z chatrče (2008), jelikož malý Zain Al Hažž se také narodil a vyrůstá ve slumu, ale tato paralela není úplně přesná. Režisérku Nadine Labaki zajímají sociální dramata dlouhodobě, její předchozí snímky se však věnovaly spíš náboženským tématům a postavení žen ve společnosti. Kafarnaum je ale jen zdánlivě tematicky jinde. Také v tomto filmu totiž budete sledovat osudy několika žen, s nimiž se Zain setká.

Drsná realita

Někdo by si možná mohl pomyslet, jakým právem se vůbec malý kluk může zlobit na rodiče, že ho přivedli na svět. Ale jakmile vstoupíte do Zainova světa, pochopíte. Život ve slumu je nesmírně těžký od samého začátku. Máte málo prostoru, všude je plno lidí, schází vám základní věci penězi a jídlem počínaje, hygienickými potřebami konče. A hlavně každý se musí spoléhat jen sám na sebe. Proto se Zain rozhodne jít vlastní cestou.

Drsný svět slumů viděný klučičíma očima však není jen pesimistický. I Zain zažívá hezké věci. I ve slumu se dá najít šťastná rodina, pro kterou přes veškeré nedostatky je tím hlavním láska, a tak je proč se smát. Labaki se podařilo zachytit i vtipné okamžiky. Jen vás bude jako diváky napadat, že takových okamžiků by mělo být v životech filmových hrdinů víc. Labaki je navíc skvělá vypravěčka, takže velmi citlivě dávkuje různé emoce tak, abyste jako diváci nepropadli beznaději, ale naopak Zainovi neustále fandili. Není tedy divu, že film posbíral ceny snad na všech velkých filmových festivalech po celém světě. Pro našince je Kafarnaum navíc zajímavým náhledem do zcela jiné kultury. I když děti jsou všude stejné. Jejich křiku i štěbetání je všude plno a stačí jim jediný pohled, aby vás odzbrojily.

Zain se nestane milionářem, přesto je nesmírně bohatý už jako malý kluk, protože pozná opravdovou bolest, ale také lásku a přátelství.  

Zajímavost

Ačkoliv jde o fikci, děj je poskládán z reálných zkušeností libanonské režisérky, které nasbírala při práci na scénáři.

Kafarnaum

Film / seriál
Hodnocení FDB 66,9 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Nadine Labaki

Scénář Nadine Labaki, Jihad Hojeily, Michelle Keserwany

Obsazení Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw, Boluwatife Treasure Bankole, Kawthar Al Haddad, Fadi Kamel Youssef, Cedra Izam, Alaa Chouchnieh

Délka 123 min.

Rok 2018

Film Europe+ HD středa 5. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC