Film / seriál

Já, Earl a holka na umření

hlavní hrdinové – Thomas Mann, RJ Cyler a Olivia Cooke
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Gregovi právě začíná poslední ročník střední školy. Doposud se mu dařilo proplouvat studiem bez problémů – je totiž dokonale průměrný, a tedy nenápadný. Všechno se radikálně změní ve chvíli, kdy ho máma donutí navštívit nemocnou spolužačku.

Rachel právě diagnostikovali leukémii. Zatím se cítí úplně normálně, nemá pocit, že by trpěla či dokonce umírala, takže snaživého Grega i s jeho předstíraným soucitem velmi rychle pošle… No, prostě domů. Greg je však neodbytný. A tak se záhy z tohoto mámina komplotu skutečně rodí moc hezké kamarádství.

Doba bezstarostnosti ovšem rychle pomíjí – Rachel je opravdu nemocná. Ve škole je najednou středobodem pozornosti, a Greg taky. Najednou všichni vědí i to, že Greg se svým (jediným) kamarádem Earlem točí divné filmy. Nemohli by něco natočit i pro Rachel? Chudák holka umírá, určitě by ji to potěšilo! No tak!

Greg má trochu problém se sebevědomím a všechny tyhle nečekané změny v jeho životě ho znervózňují. Ale Rachel má opravdu rád. Ačkoli se mu vůbec nechce, nakonec se do toho filmu přece jen pustí. Jenže práce mu nějak nejde, s Rachel se v kritickém okamžiku ošklivě pohádá a Earl ho taky pošle… No, zase domů.

A tak Greg sedí doma a přemýšlí, co udělal špatně. Do toho se blíží studentský ples, na který původně vůbec neměl v plánu jít. Teď ovšem dostal překvapivou nabídku na doprovod…

Bude vám to připadat jako úplně jednoznačná rovnice. Tyhle středoškolské příběhy přece všichni moc dobře známe. Jeden outsider a jedna hezká holka. Najdou se, pak se pohádají a pak se přece zase dají dohromady, ne? Ideálně na tom plese. Do počtu jeden outsiderův kamarád – a je to. A přece není. V tomto filmu nic z toho, co čekáte, jednoduše nepřijde.

Pokud vám ta rakovina připomněla příběh filmu Hvězdy nám nepřály, teenagerského dojáku, který před dvěma lety poslal do kolen polovinu světa, pak je tady podobnost opravdu jen povrchní. Režisér Alfonso Gomez- Rejon neměl v úmyslu mačkat z diváků emoce v prvoplánově líbivém slaďáku – naopak, Já, Earl a holka na umření je nezávislý artový snímek s početnými odkazy k filmové klasice, vtipný i hluboký, a v každém případě svérázný. Pokud čekáte cokoli ve stylu zmiňovaných Hvězd, zklamání vás nemine. 

Naproti tomu filmoví fajnšmekři si pochutnají. Celá řada kvalitních hereckých výkonů, hezká, chvílemi docela překvapivá práce s kamerou, vtipné, živé dialogy a hlavně naprosto okouzlující hrané i animované vsuvky (především jde o úryvky filmů tvůrčího dua Greg & Earl). To hlavní je však příběh, který jde úplně proti veškerému vašemu očekávání – prostě zajímavá podívaná.

Film získal na filmovém festivalu Sundance jak velkou cenu poroty, tak velkou cenu diváků za nejlepší hraný film. Zaslouženě. Gomez-Rejon dokázal zpracovat těžké téma bez zbytečného patosu, neotřelým způsobem a vlastně docela nekompromisně. K tomu ty skvělé animace – los a ta veverka! Prostě film, který stojí za vidění. Ale klasickou teenagerskou lovestory fakt nečekejte.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Já, Earl a holka na umření

Film / seriál
Hodnocení FDB 63,3 %
Foto HBO

Režie Alfonso Gomez-Rejon

Scénář Jesse Andrews

Obsazení Thomas Mann, Olivia Cooke, RJ Cyler, Chelsea Zhang, Katherine C. Hughes, Natalie Marchelletta, Jon Bernthal

Délka 104 min.

HBO neděle 4. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC