Film / seriál

Houdini: Zmizení a znovuobjevení Adriena Brodyho

Houdini
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Má výrazný nos, pohled štěněte, židovského tatínka a Oscara za Pianistu. Herec a režisér Adrien Brody se vrací do škatulky „seriozního“ herce, aby ztvárnil slavného mistra úniků Harryho Houdiniho od jeho prvních kouzelnických krůčků až po hořký konec bojovníka proti spiritualistům.

Má pověst nadaného, ochotného, pracovitého a obětavého herce. Kvůli roli neváhá zhubnout, přibrat nebo se i třeba pomočit, když káže scénář. Tak proč Brody zmizel na dlouhých devět let z hledáčku Hollywoodu? „Možná jsem lidi zmátl tím, jaký mám přístup k práci,“ říká Adrien Brody v rozhovoru pro New York Times. 
Někteří udělají v Hollywoodu kariéru, protože se stylizují do určitého typu. Vydělávají peníze. Mají více příležitostí. Ale já si nemyslím, že by se herci měli takto omezovat. Jinými slovy, Brodyho si Hollywood po úspěchu v Polanského Pianistovi zařadil jako charakterního herce vážných rolí a basta fidli. Americký rodák z Brooklynu se ale takto nechtěl nechat svázat a raději se pustil do experimentů se všemi možnými žánry. Dokonce se objevil v posledním pokračování slavného Predátora. Sám Brody tvrdí, že ho poznamenal zisk Oscara v pouhých devětadvaceti letech. Prý už si ani nebyl jistý, že ho někdy někdo bude opravdu milovat.

Nezapomínejte na Houdiniho

Brodymu se do dvoudílné minisérie Houdini původně moc nechtělo. Jeho agent ho ale přesvědčil, že televize je dnes mocnější medium než film (jako bychom to poslední dobou slyšeli stále častěji). Brody se nakonec ponořil do role legendárního kouzelníka tak hluboko, že o něj měli spolupracovníci obavy. Minisérie vypráví životní příběh iluzionisty Houdiniho od neúspěšných „cirkusových“ začátků, přes celosvětovou slávu až k boji proti spiritualismu v pozdějších letech. Houdini totiž toužil po komunikaci se svoji zesnulou matkou a přitom odhaloval podvodníky a šarlatány, včetně manželky Arthura Conana Doyla.
Postava Houdiniho byla Brodymu blízká, vždyť v dětství pořádal kouzelnické estrády jako Úžasný Adrien. Vystupoval na dětských narozeninových oslavách a předváděl své schopnosti před kým se dalo. 

První americký superhrdina

I povrchní znalci Houdiniho života vědí, že šlo o kouzelníka, který ohromoval lidi svými fantastickými útěky Velkého Houdiniho. Iluzionista podle této verze pracoval dlouhá léta ve službách americké a britské vlády jako tajný špion. Myšlenka pochází z knihy The Secret Life of Houdini: The Making of America‘s First Superhero (Tajný život Houdiniho: První americký superhrdina) od Williama Kalushe a Larryho Slomana. 
To, že Houdini vystupoval po celé Evropě, dokonale ovládal umění klamu a mluvil plynule německy, mu určitě hodně pomohlo. V jednu chvíli se přesto ocitá v úzkých. Když během vystoupení s fingovaným únikem ze zavřeného sejfu pronikne na německou ambasádu, aby ukradl klíčové tajné dokumenty, skryje se v jiném, záhy skutečně zapečetěném sejfu. Jak z této prekérní situace ven? Houdiniho odpověď zní: „Můj mozek je klíčem, který mě osvobodí.“ 
„Jako kluk jsem si z Houdiniho udělal idol. Byl to pro mě skutečný akční hrdina,“ tvrdí s úsměvem Brody. Proto neměl velkou radost, když se scénáristé rozhodli vyložit všechny karty na stůl – zatímco Houdiniho okolí netuší, co se před jeho očima ve skutečnosti odehrává, nebo jen němě zírá, jak je to vůbec možné, diváci si hlavu lámat nemusí – tvůrci se totiž rozhodli všechny slavné kouzelnické triky prozradit. „Podřídil jsem se, protože se to dá stejně všechno vyhledat na internetu,“ říká Brody. „Ale kouzelník nikdy neodhaluje své triky.“ Zato Adrien Brody kompletně odhaluje Harryho Houdiniho. 

Houdini

Film / seriál
Hodnocení FDB 86.7 %
Foto HBO

Režie Uli Edel

Obsazení Adrien Brody, Kristen Connolly, Ed Jones, Tim Pigott-Smith, Tom Benedict Knight, Kata Sarbó, Louis Mertens

Délka 166 min.

HBO úterý 7. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC