Film / seriál

Hochštapler k pomilování

Zpověď hochštaplera Felixe Krulla – filmová adaptace

„Zpověď hochštaplera Felixe Krulla je jedním z nejlepších německých filmů tohoto roku,“ napsal před dvěma lety Der Spiegel. V tomto případě s ním není těžké souhlasit.

Ještě předtím, než v roce 1929 dostal Nobelovu cenu za literaturu, začal německý spisovatel Thomas Mann psát první kapitoly románu Zpověď hochštaplera Felixe Krulla. S tímhle dílkem to byl ale běh na dlouhou trať, a tak se, navíc nedokončený, dostal na světlo světa až v roce 1954. Přesto je ukázkou Mannova mistrovství, jeho vypravěčského talentu a dokonalého smyslu pro příběh. A Mann by mohl mít radost z toho, že už potřetí po jeho knize sáhli filmaři. V roce 1957 si v její první filmové podobě zahrál hlavní roli Horst Buchholz – ano, ten, kterého známe ze Sedmi statečných jako nejmladšího pistolníka Chica, v osmdesátých letech pak režisér Bernhard Sinkel natočil Hochštaplera pro televizi. A předloni se k nim přidal německý herec a režisér Detlev Buck s nejnovější filmovou verzí, která uhrane svižným vtipným vyprávěním, obrazovým ztvárněním i sympatickými hereckými výkony.

Prohnaný číšník

Film, v němž se krásky nebojí svléknout a mladí muži na ně vymyslet podlou lež, se vrací do Paříže počátku 20. století, za Felixem Krullem, atraktivním mladíkem, který pracuje jako liftboy v luxusním hotelu. Se svojí přitažlivou vizáží poblázní řadu dámských hostí, a také se rychle vypracuje na pozici vrchního číšníka. Jeho dny změní setkání s mladým markýzem Louisem de Venostou (David Kross). Při rozhovoru, v němž se markýz Felixovi vyzná ze své nešťastné lásky, dostanou nápad, že si vymění svoje identity. Felix tím umožní markýzovi, aby se stýkal s jeho přítelkyní Zazou (Liv Lisa Fries) a na oplátku se dočká společenského vzestupu, o kterém vždycky snil. Jenže to, co se na začátku zdá jako báječný nápad, se postupně Felixovi zajídá a žene ho do chvíle, kdy bude chtít se svým prolhaným životem, ač plným zhýralých chvilek a sexu se zámožnými paničkami, skoncovat.

Je lepší mít hodně dobrodružství a žít krátký život než se vyhýbat dobrodružství a žít dlouhý život.

Ocenění z Berlinale

Detlev Buck, který Zpověď hochštaplera Felixe Krulla natočil a podílel se i na scénáři, patří u německých sousedů k frekventovaným hercům a režisérům. Zatím největší úspěch sklízel s komedií Wir können auch anders... z roku 1993, za kterou si z festivalu Berlinale odvezl Čestné uznání. Do hlavní role obsadil německého herce Jannise Niewöhnera. Ten je přesvědčen, že malý podvodník je v každém z nás. „Nakonec jsou nějakým způsobem podvodníci z nás všech. Pozorně sledujeme své bližné, chceme být milovaní. A děláme vše, abychom toho dosáhli, včetně malých podvodů,“ řekl herec magazínu Bavaria Film. A režisér Buck s ním souzněl: „Je tolik lidí, kteří neumí nic – kromě oslňování a vnucování se,“ prohlásil s tím, že dobrý podvodník se vyznačuje tím, že se neodhaluje. „A proto jsou ti nejlepší stále mezi námi,“ tvrdí Detlev Buck.

Dárek od strýce

Jannis Niewöhner, jehož tvář patří k nejlíbivějším v německém showbyznysu, také prozradil, že má k příběhu hochštaplera zvláštní vztah. Jeho strýc mu totiž k 18. narozeninám věnoval právě román Thomase Manna, protože mezi svým synovcem a Krullem viděl řadu paralel. „Už jako dítě jsem miloval hraní, rád jsem se převlékal a hrál různé role. A mám to štěstí, že jsem svoji lásku k životu mohl předávat i ostatním,“ přiznal Niewöhner. Ten byl pro režiséra Bucka perfektní volbou: Jannis vypadá fantasticky a má také přirozené pozitivní charisma a smysl pro krásu. Jako Krull.“

Liv Lisa Fries (* 31. října 1990)

Německá filmová a televizní herečka, která si ve Zpovědi hochštaplera Felixe Krulla zahrála osudovou ženu Zazu, se ve čtrnácti letech rozhodla, že bude herečkou, když ji očaroval výkon Natalie Portman ve filmu Leon. Pamatovat by si ji mohli fanoušci seriálu Schimanski – zahrála si v epizodě Smrt na sídlišti z roku 2007. Ač má za sebou početnou filmovou i televizní filmografii, známou je posledních pár let díky roli policejní stenografky Charlotty Ritterové v úspěšné historické kriminálce Babylon Berlín.

Zpověď hochštaplera Felixe Krulla

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Detlev Buck

Obsazení Jannis Niewöhner, David Kross, Liv Lisa Fries, Martin Wuttke, Désirée Nosbusch, Christian Friedel…

Délka 114 min.

Cinemax úterý 10. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC