Film / seriál

Dva muži, dvě země, jedno srdce

Brooklyn
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Sebrat se a vycestovat zcela bez prostředků do jiné země vyžaduje odvahu. O to spíš, píšou-li se padesátá léta a vy se snažíte dostat do Spojených států na lodi z Irska. A co když to všechno ještě zkomplikuje fakt, že v obou zemích je někdo, koho milujete, a vy nevíte, kde vlastně chcete být?

Je rok 1951 a dospívající Eilis žije se svou nemocnou sestrou Rose a maminkou v městečku kdesi v jihovýchodním Irsku. Starší Rose si uvědomuje, že sestřičku v tomto zapadákově nečeká žádná budoucnost a napíše faráři Floodovi, který žije v Brooklynu, jestli by jí nepomohl s cestou do Velkého jablka. Nakonec Eilis opravdu na Roseino naléhání odjede do Ameriky, ačkoliv se jí z domova moc nechce. Na nesmělou dívku čeká v nové zemi plno změn. Když už konečně najde práci a zamiluje se, přichází z Irska zdrcující zpráva, jež ji donutí se do rodné vlasti vrátit…

Brooklyn je především romantické drama a jde tu o lásku. Eilis se sice zamiluje v Brooklynu, ale když se musí na nějaký čas vrátit do Irska, potká tam muže, který by za jiných okolností býval její spřízněnou duší. Musí si vybrat nejen mezi nimi, ale také mezi zeměmi – dá přednost rodnému Irsku, i když život v něm není žádný med, anebo Americe, zemi nekonečných možností?

Křehkou Irku ztvárnila dvaadvacetiletá Saoirse Ronan (vyslovuje se „Sírša“), která poprvé zaujala v Pokání s Keirou Knightley (tenkrát jí bylo 13 let), která je mimochodem jejím hereckým vzorem. Za Pokání i Brooklyn byla také nominována na Oscara. Její osudové muže si zahráli Domhnall Gleeson (sedmý díl Hvězdných válek) a Emory Cohen (Za borovicovým hájem).

Silné romantické drama Brooklyn, jehož předlouhou byla stejnojmenná kniha irského spisovatele Colma Tóibína, ocenili i filmoví kritici. Snímek získal v roce 2016 Cenu Alexandera Kordy za nejlepší britský film v rámci cen BAFTA, herečka Saoirse Ronan zase ocenění New York Film Critics Circle za nejlepší herečku. Zajímavé je, že Eilis vůbec neměla ztvárnit ona, do role byla původně obsazena Rooney Mara. Rodiče Saoirse Ronan, Paul a Monica, navíc sdílejí s hlavní postavou podobný osud, během recese v 80. letech odešli z Irska do New Yorku, kde se herečka v roce 1994 narodila, když jí ale byly tři, rodina se opět stěhovala zpět do Evropy.

Saoirse Ronan na snímku nejvíce oceňuje fakt, že ženské charaktery „nejsou idealizovány nebo zobrazovány příliš eroticky – jsou to normální ženy. Moje postava byla napsána velmi inteligentně, prošla si dlouhou cestou a ve filmu je spousta scén, ve kterých se setkává pouze s dalšími ženami.“ Herečka si pochvalovala i spolupráci se svými dvěma hereckými kolegy, scény s Emory Cohenem pro ni ale prý byly výzvou: „Emory a já pracujeme odlišně. Hodně se na roli připravuje, ale já ne. Tedy, přečtu si scénář, ale nic nerozebírám, neanalyzuji a Emory naopak ano. Bylo však skvělé, že mezi námi fungovala tato dynamika jin a jang.“

Snímek si užijí nejen odvážlivci, kteří se stejně jako Eilis vydali úplně sami do jiné země, a dokážou proto pochopit její pocity, ale i romantické duše, které věří v osudovou lásku. Diváci se kromě srdceryvných momentů můžou těšit také na hezkou retro atmosféru, záběry New Yorku a propracované kostýmy. Už kvůli nim stojí za to Brooklyn vidět – doporučujeme vám však vybavit se alespoň jedním balením kapesníků.

New York!

Tohle americké velkoměsto prostě táhne. v jakých snímcích se ještě můžete pokochat pohledem na jeho ulice?

Snídaně u Tiffanyho (1961)

Kultovní snímek podle knihy Trumana Capoteho vypráví o krásné Holly Golightly v podání Audrey Hepburn. Kromě New Yorku si užijete i do detailů promyšlené kostýmy, líčení a šperky.

Kmotr (1972)

Další kultovní záležitost pochází z dílny F. F. Coppoly a stejně jako v Brooklynu si užijete záběry na newyorské uličky a skvělé retro kostýmy. I když v Kmotrovi je to všechno mnohem drsnější.

New Yorku, miluji tě! (2008)

Mozaika příběhů navazuje na snímek Paříži, miluji Tě! a ukazuje nám romantický pohled na americkou metropoli. Jednotlivé příběhy se odehrávají v pěti různých čtvrtích a každý je režírovaný jiným tvůrcem.

Vlk z Wall Street (2013)

Leonardo DiCaprio řádí jako milionář a ukazuje nám svět bankéřů, kde není nouze o drogy, alkohol a stres. A kromě toho taky skvělé záběry na New York – často z drahých restaurací v 50. patrech mrakodrapů, ze kterých je úžasný výhled na celé město.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Brooklyn

Film / seriál
Hodnocení FDB 73,1 %
Foto HBO

Režie John Crowley

Scénář Nick Hornby, Colm Toibin (kniha)

Obsazení Saoirse Ronan, Brid Brennan, Fiona Glascott, Eileen O‘Higgins, Peter Campion, Eva Birthistle, Julie Walters, Emily Bett Rickards, Domhnall Gleeson

Délka 111 min.

HBO sobota 28. 1. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC