Film / seriál

Dokonalé filmy existují!

Trojúhelník smutku – satirická komedie
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Vsaďme se, že po zhlédnutí Trojúhelníku smutku upravíte váš soukromý žebříček nejlepších filmů za poslední rok. Je originální, strhující a velmi zábavný.

Kde se objevil, tam se líbil. Platí to o Oscarech, na nichž si vysloužil tři nominace, na Evropských filmových cenách čtyři z pěti nominací dokonce proměnil, včetně těch za nejlepší film nebo režii. Premiéru si loni odbyl na festivalu ve francouzském Cannes, kde po svém uvedení sklidil osmiminutový potlesk ve stoje a jeho režisér a scenárista, Švéd Ruben Östlund, si odvezl hlavní cenu, Zlatou palmu. Když pak snímek vstoupil do kin, nadšení filmových odborníků se přeneslo i do komentářů běžných diváků.

Špatně je všem!

Trojúhelník smutku je vtipem a ironií natlakovanou filmovou lahůdkou, která na nikom nenechává nit suchou. Střílí si jak ze svých hrdinů, modela Carla a jeho partnerky influencerky Yayi, jejich pracovních i soukromých světů, zmítaných současnými sociálními fenomény, tak ze světové finanční smetánky, tenké hranice lidské důstojnosti, morálky, sexu, vztahů mužů a žen a opojné síly nenadále nabyté moci.

Myslím, že vyprat plachty možné není. Tohle je totiž motorové plavidlo, takže… plachty nemáme.

Zmínění Carl a Yaya jsou pozvaní na luxusní výletní plavbu, na které jim dělají společnost výstřední superboháči, od chlapíka hledajícího životní lásku až po zestárlé majitele zbrojní společnosti, kteří si chtějí užívat sklonku života. Asistuje do pozoru a nadšení vyškolená posádka. Tedy až na kapitána, který dlouho odmítá opustit svoji kajutu, již sdílí s hromadou lahví alkoholu. Plavba vypadá idylicky, když se však zhorší počasí a loď se začne povážlivě kývat ze strany na stranu, dostanou věci nečekaný spád. Jen malé upozornění pro citlivější diváky – na těchto místech režisér Östlund vystavěl zřejmě nejpamátnější a zároveň nejzábavnější hromadný průchod nevolnosti všech dob!

Problémová vráska

Proč spanilá jízda po řadě současných společenských fenoménů dostala název Trojúhelník smutku? Vysvětluje její autor a režisér Ruben Östlund: „Jedna kamarádka seděla na večírku vedle plastického chirurga a ten po letmém pohledu na její obličej řekl: ‚Aha, máš docela hluboký trojúhelník smutku… ale to můžu spravit botoxem za 15 minut.‘ Měl na mysli vrásku mezi jejím obočím. Ve švédštině se jí říká ‚problémová vráska‘ a naznačuje, že jste si toho v životě hodně prožili. Myslel jsem si, že to vypovídá něco o posedlosti naší doby vzhledem a o tom, že vnitřní pohoda je v některých ohledech druhořadá,“ říká muž, který zaujal už svými předcházejícími snímky Vyšší moc o lidských charakterech v horách nebo Čtverec, ironickým pohledem na současnou společnost prostřednictvím uměleckého světa.

Scénář neměli

Do role bizarního opileckého kapitána, ze kterého se vyklube zapálený marxista, Östlund obsadil Woodyho Harrelsona, ruského velkovýrobce hnojiv si zahrál Chorvat Zlatko Burić, který za svůj výkon dostal Evropskou cenu i švédskou Guldbagge Award. Do hlavních rolí modela a influencerky si pak vybral Harrise Dickinsona a Charlbi Dean. A ta také přibližuje netradiční podmínky natáčení: „Scénář? Jaký scénář? Tajemný Ruben nám nic takového nedal! Řekl mi něco málo o premise, ale věci se měnily a vyvíjely až do samého konce natáčení. Když jsem s ním o filmu poprvé mluvila, měla jsem pocit čiré hrůzy – ale zároveň to byl ten typ projektu, kterého se nemůžete dočkat,“ usmívá se herečka Charlbi Dean.

Harris Dickinson (* 24. června 1996)

Za svůj debutový výkon ve filmu Elizy Hittman Plážoví povaleči (2017) byl nominován na Independent Spirit Award a Gotham Award. Mezi jeho další filmové počiny patří komediální krimi Kingsman: První mise nebo fantasy Temné síly. Na televizních obrazovkách se objevil například v seriálu Trust. Loni byl vybrán jako jeden z pěti nominovaných na cenu EE BAFTA Rising Star a zaujal kromě Trojúhelníku smutku v dalších dvou filmech – příběhu o dívce z mokřin Kde zpívají raci a komediálním krimi Vražda v Londýně.

Trojúhelník smutku

Film / seriál
Hodnocení FDB 66,4 % Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Ruben Östlund

Obsazení Harris Dickinson, Charlbi Dean Kriek, Dolly De Leon, Zlatko Buric, Iris Berben, Vicki Berlin, Henrik Dorsin

Délka 142 min.

Rok 2022

HBO pondělí 17. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC