Film / seriál

Faust v sukni

Dohoda –  životopisné drama

Karen Blixen, autorka světoznámého románu Vzpomínky na Afriku, uzavře dohodu se svým obdivovatelem a začínajícím spisovatelem Thorkildem Bjørnvigem. Chce-li se i on stát slavným, musí se jí ve všem podřídit. Manipulativní a intrikánská povaha geniální Blixenové postupně překračuje meze myslitelného a vede Bjørnviga na pokraj sebezničení.

Mohlo by se zdát, že Dohoda naváže na slavný film Sydneyho Pollacka Vzpomínky na Afriku (1985), jelikož je o autorce stejnojmenného světoznámého románu. Ale žádnou romantiku zalitou severským sluncem nečekejte. Tentokrát se Karen Blixen (Birthe Neumann) představí jako stárnoucí literární hvězda, která možná až zoufale touží dostat se opět na výsluní klidně přes mrtvoly. V mnoha ohledech ponurý příběh je proto hlavně o moci, manipulaci a ambicích. 

Kam čert nemůže, nastrčí ženu

Blixen opustila Afriku a v roce 1948, kdy se odehrává děj Dohody, ve svých 63 letech reprezentuje v Dánsku téměř literární modlu. Kdejaký autor by možná vraždil za to, aby se stala jeho mentorkou. Této „výsady“ se dostane Thorkildu Bjørnvigovi (Simon Bennebjerg), básníkovi o polovinu mladšímu než Blixen. Ocitne se tak na jejím sídle, které proměnila ve vyhlášený literární salón. Napoprvé ještě Thorkild dorazí i s manželkou Grete (Nanna Skaarup Voss), oba jsou nadšení a zvědaví, co je čeká. Brzy se však vše změní.

V Africe jsem zasvětila svou duši ďáblu.

I když Blixen Thorkildovu knihu ani nečetla, rozhodne se nabídnout mu velmi lukrativní smlouvu, leč s jednou podmínkou – pokud jí prokáže absolutní loajalitu a vzdá se všeho, na čem doposud záleželo, pomůže mu prý objevit jeho skutečný nevyužitý potenciál a udělá z něho spisovatele stejně váženého, jako je ona sama. Thorkild souhlasí, aniž by tušil, že se upsal Faustovi a že ho čeká spíš peklo než literární ráj. 

Ačkoli se v základu jedná o životopisný historický film, místy se režisérovi Billemu Augustovi podařilo propracovat se až k thrilleru. Obrazy chladné manipulace, bezcitnosti, absence jakékoli empatie, to jsou velmi děsivé vlastnosti, kterými Blixen oplývá. Je skoro nepředstavitelné, že stejná osoba napsala tak citlivý příběh o životě i lásce v Africe. A podobně děsivé také je, jak jednoduše jejímu nátlaku Thorkild podléhá a vzdává se své rodiny. Asi nejcitlivějším člověkem, který netouží po slávě, ale jen po obyčejném štěstí, je zde Thorkildova žena, která se odmítá bez boje Blixen podřídit. 

Tento dramatický snímek se vymyká klasickým adorujícím životopisům slavných osobností. Je to mnohem více psychologická sonda do života mocných, kteří se mohou stát velmi nebezpečnými ve chvíli, kdy si uvědomí, že mohou ovládat životy jiných lidí.  

Dohoda

Film / seriál
Hodnocení FDB 60 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe+

Režie Bille August

Obsazení Birthe Neumann, Anders Heinrichsen, Marie Mondrup, Simon Bennebjerg, Nanna Skaarup Voss, Asta Kamma August, Kurt Dreyer

Délka 115 min.

Rok 2021

Film Europe+ HD středa 24. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC