Film / seriál

Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana: Dobrodružství geniálního psa a jeho zvědavého synka

Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Pan Peabody je geniální jako Einstein, vtipný jako Oscar Wilde, odvážný jako Indiana Jones, bystrý jako Sherlock Holmes. Je také světovou celebritou, držitelem Nobelovy ceny, skvělým kuchařem a olympijským vítězem. Dá se tedy pochopit, že někomu takovému dovolili adaptovat syna. I když pan Peabody je pes.

Onen nezbedný synek jménem Sherman je také velice chytrý. Aby ne, když ho otec učí tak mimořádným a nekonvenčním způsobem. Bere ho totiž na různá naučná dobrodružství do minulosti, pomocí svého stroje času. Ale když Sherman vezme bez dovolení na takovou projížďku svou kamarádku Penny, na kterou chce udělat dojem, nechtěně způsobí trhlinku ve vesmíru a v nejdůležitějších událostech světových dějin napáchá spoušť. Pan Peabody školákům musí přispěchat na pomoc a zachránit je, než navždycky změní minulost, přítomnost a budoucnost. A nakonec sám čelí skličujícímu úkolu: musí přijít na to, jak se stát rodičem. 
Dobrodružství pan Peabody se Shermanem zažívali už na konci 50. let a začátkem 60. let v kresleném televizním seriálu Rocky and His Friends a Bullwinkle Show. Dohromady tenkrát vzniklo 91 krátkých filmů, z nichž každý trval asi čtyři a půl minuty. „Film je poctou oblíbenému seriálu, včetně ČASOMATU a Peabodyho slovních hříček, které jsou do filmu vetkány. V současné filmové adaptaci najdete hodně DNA z původního seriálu,“ říká producentka Alex Schwartz. Na animák ostatně dohlížela dcera Jay Warda, původního otce Peabodyho.
Pro současné publikum eskapády populární dvojice připravil režisér Rob Minkoff, který stál i za hitem Lví král. Svůj nový film vytvořený pomocí počítačové animace otevřel velkou akční scénou z Francouzské revoluce. Diváci se během snímku setkají nejen s Marií Antoinettou, ale i s Leonardem da Vincim, Tutanchamonem nebo Trójany.
Během svých návštěv u významných osobností cestují Peabody, Sherman a Penny ve velkém stylu a pohodlí, které jim skýtá ČASOMAT. Přístroj vypadá jako zářící červená koule, která se vznáší nad zemí. Uvnitř se nachází prostor ve tvaru technologicky špičkově vybaveného vejce z 21. století, se sportovními sedačkami, které proplouvají kolem zářícího ovládacího panelu a vznášejících se dotykových obrazovek. Dále se zde nachází holografický glóbus, který plní funkci GPS systému. ČASOMAT je tak pokročilým technologickým zázrakem, že si samotní tvůrci filmu nejsou vždy jistí, k čemu některé z ovládacích knoflíků slouží. Kupříkladu „synchronní fundibulátor“, což je podle Minkoffa jakýsi druh zapalování. Pak je tu „hemidemisemiquavatron,“ jehož oficiální a poněkud tajemná funkce je: „Jak to zní, tak to i dělá.“

Kdo je kdo:

Pan Peabody
Geniální mluvící pes. Obyčejní lidé k němu občas těžko hledají cestu (nebo vůbec neví, o čem mluví). Proto ani vztah s jeho adoptivním synem Shermanem není dokonalý. 
Sherman
Upřímný, nadšený a velmi zvědavý kluk, jehož vychovává geniální pes, který ho dějepis učí přímo v historii – díky svému vynálezu stroje času. Jako většina kluků se snadno dostává do průšvihů, které mu občas přerostou přes hlavu.
Penny Pattersonová
Roztomilá a chytrá, jejíž pozici na základní škole ohrožuje Sherman, dvakrát větší „mozkovna“ než ona sama. Rozpory překonají tím, že se spřátelí.
ČASOMAT
Jedinečný výtvor pana Peabodyho, který sestrojil tento přístroj, aby jeho syn Sherman mohl zblízka a osobně prožívat dějiny. ČASOMAT je nejen dopravní prostředek, ale i osobnost s vlastním názorem.

Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana

Film / seriál
Hodnocení FDB 77.2 %
Foto HBO

Režie Rob Minkoff, Liz Whitaker

Délka 92 min.

HBO neděle 5. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC