Film / seriál

Dámský byznys

Dámský byznys

Anglie 18. století patřila k předním, ne-li největším světovým velmocem. Uhodli byste, které povolání bylo v té době nejpopulárnější?

Seriál Nevěstky svým názvem říká vše. Ano, nejstarší povolání bylo součástí ekonomiky bez nejmenších skrupulí. Dámy vydělávaly svým tělem bez zábran, jelikož často neměly příliš mnoho dalších možností a peníze jsou potřeba v každé době, ať už nosíte korzet nebo džíny.

Seriál se točí hlavně kolem dvou nevěstinců. Margaret Wells (Samantha Morton) provozuje menší nevěstinec v centru Londýna a snaží se zuby nehty prodrat do vyšší třídy. I v nevěstincích záleží na tom, ke které třídě patříte, ovšem už ne tolik v jaké společnosti se pohybujete, ale jaká společnost ráda navštíví vás. Kdyby se Margaret podařilo dostat mezi „smetánku“, měla by vyhráno. Prvotřídní klienti jsou zárukou prvotřídních příjmů… Jenže Margaret má ve svém hledáčku paní Quigley (Lesley Manville), která podobný zavedený podnik pro vybrané pány již vede. Konkurence se jí ani v nejmenším nezamlouvá, a tak začne boj na život a na smrt. Ano, dámy nejsou žádné křehulky a neváhají se uchylovat i k dosti podlým taktikám. Margaret je v tomto souboji znevýhodněna tím, že má dvě dcery. Jak se říká jablko nepadá daleko od stromu, takže také ony se velmi rychle stávají součástí rodinného byznysu. Starší Charlotte (Jessica Brown Findlay) se snaží dle matčina „návodu“ udržet si postavení milenky mladého šlechtice.

Vítejte ve svatyni. Vstupte do našeho rekreačního domu

Jenže obchodujte sama se sebou a zkuste udržet emoce od těla. Mladší Lucy (Eloise Smyth) by mohla se vstupem do rodinné firmy ještě počkat, jenže když se Margaret ocitne ve finanční tísni, má jen dvě možnosti – buď se vzdá svého snu a bude provozovat podnik řekněme nižší kvality, nebo vydraží dceřino panenství. Můžete hádat, jakou možnost si tvrdá obchodnice asi zvolí. Nevěstky jsou ryze ženským seriálem, jemuž dominují dvě inteligentní a tvrdé obchodnice. Co na tom, že obchodují se ženami a prodávají chvilkovou rozkoš a pozlátko. Druhá polovina 18. století byla drsná a kdo se neprosadil, živořil.

Samozřejmě že u seriálu z takového prostředí se nahotě a lechtivým scénám nelze vyhnout, ale musíme uznat, že se vše obešlo bez přílišné lascivnosti a vulgárnosti. Dětem seriál ke sledování určitě doporučovat nebudeme, ale v době, kdy je nahota samozřejmou součástí vlastně veškerých úspěšných projektů posledních let, se není už nad čím pozastavovat a pohoršovat.

V takto ryze ženském prostředí mužské postavy příliš prostoru nedostávají. Ženy jsou zde vykresleny poměrně barvitě a musíme přiznat že i přesně, ale muži zde zastupují jen představitele různých škatulek. Nemají prostor se jakkoli výrazněji projevit, jednotlivé postavy se nevyvíjejí, často se seriálem spíš jen mihnou. Ale to se dalo očekávat a jako mínus to rozhodně nevidíme. Samostatnou kapitolou jsou pak kostýmy. Tady se výtvarníci a kostyméři opravdu vyřádili a vytvořili velmi přesné repliky dobových šatů. Jediné, co jim občas schází, jsou nějaká ta veš či bleška. Pochybujeme totiž, že by se před koncem 18. století v Londýně našly dva tak čistočisté nevěstince. Na druhou stranu, jde o seriál, a ne naturalistický dokument.

Nevěstky představují zábavný seriál s feministickým laděním, který cílí hlavně na efekt, působivé kostýmy, dobové kulisy a atraktivní prostředí nevěstinců.

Jessica Brown Findlay

Patří k vycházejícím britským hereckým hvězdám. Svou kariéru začínala jako baletka a o kariéře herečky z počátku neuvažovala. Během studií se však dostala blíže k divadlu a záhy přišly první menší role. Jejím filmovým debutem byl tragikomický snímek Albatros (2011) a zahrála si také Lady Sybil Crawley ve velmi úspěšném seriálu Panství Downton.

Zajímavost

V některých londýnských ulicích, kde byly nevěstince v 18. století, se nachází vykřičené domy stále.

Koukněte i na

Westworld

Zdánlivě jde o seriál z úplně jiného ranku, ale jen zdánlivě. Protože co je uměle vytvořený svět divokého západu, kam se jezdí bavit lidé z celého světa, aby si tam splnili svá nejtajnější přání? Je to jeden velký byznys, v němž navíc také nechybí nevěstinec.

Poldark

Pokud toužíte po více maskulinním prostředí, Poldark může být alternativou. Odehrává se rovněž v druhé polovině 18. století v Anglii. Ross se vrátí z americké války o nezávislost a zjistí, že jeho život je v troskách. Zemřel mu otec, firma je v úpadku a milovaná žena se zasnoubila s jiným.

Nevěstky

Film / seriál
Hodnocení FDB 50 % Hodnocení redakce
Foto Epic Drama

Režie Coky Giedroyc, China Moo-Young, Jill Robertson, Philippa Langdale

Scénář Moira Buffini

Obsazení Dorothy Atkinson, Kate Fleetwood, Holli Dempsey, Samantha Morton, Lesley Manville, Jessica Brown-Findlay, Danny Sapani

Délka 8 × 45–50 min.

Rok 2017

Epic Drama HD středa 9. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC