Film / seriál

Temný případ

Čínská čtvrť – mysteriózní drama

Stylová retro detektivka, v níž se vyšetřování banální manželské nevěry soukromým detektivem Gittesem postupně proměňuje v děsivou noční můru, před kterou není úniku.

Mistrovské dílo Romana Polanského s Jackem Nicholsonem a Faye Dunaway v hlavních rolích mělo pro Polanského, narozeného v roce 1933 v Paříži a vychovaného v Polsku, znamenat nový začátek v Hollywoodu. Jeho kariéra se pak sice vyvíjela trochu jinak, než zamýšlel, ale Čínská čtvrť patří mezi jeho nejlepší filmy.

Jack Nicholson hraje soukromé očko, celkem sympatického chlapíka Gittese. Tak trochu připomíná Bogartovy postavy záhadných elegánů s něžnou duší. Gittes je však mnohem „lidštější“ než superdetektivové „zlatého Hollywoodu“. Vypráví klidně přisprostlé vtípky, ale stejně tak se vyzná v umění a technice. Je v něm zkrátka víc, než se na první pohled zdá. A stejně tak je mnohem víc za původně banálním případem nevěry. 

Peníze přitahují moc, moc přitahuje peníze

Vše tedy začíná, když za Gittesem přijde bohatá dáma s podezřením na manželovu nevěru. Tvrdí, že je manželkou muže jménem Mulwray. Během vyšetřování se Gittes setká nejdříve se samotným Mulwrayem (Darrell Zwerling), aby ho pak našel mrtvého, a později také se skutečnou paní Mulwrayovou (Faye Dunaway). Komplikované? Bude toho víc a víc. Gittes odhalí několik vražd, spoustu lží i cizoložství, a to vše kvůli tak obyčejným věcem jako voda a půda. Jelikož kdo vlastní úrodnou půdu s dostatkem vody, toho čekají jen světlé a penězi zalité zítřky.

Scenárista Towne se inspiroval reálným příběhem z počátku 20. století, kdy už se Los Angeles rozvíjelo z malého města v poušti v jedno z nejikoničtějších velkoměst. Takže kdo měl v poušti přístup k vodě a mohl ji i ovládat, ten měl v podstatě nezměrnou moc. A takovým chlapíkům je Gittes na stopě, což jim bylo samozřejmě proti srsti. Gittes má ale už po krk neustálých lží, a tak riskuje i vlastní život, jen aby rozpletl všechna vlákna onoho podivného případu záhadně mizející vody a znehodnocených pozemků.

Čínská čtvrť dnes patří k detektivním klasikám s nádechem noirových filmů. Není to laciný na efektech postavený snímek, ale scenáristicky, kamerově a režijně velmi precizní film. A také pro Nicholsona měla tato role obrovský význam. Po Bezstarostné jízdě (1969) byl trochu v ústraní, ale role Gittese ho vrátila na výsluní.

Zajímavost

Sám Polanski si ve filmu zahrál gangstera, který napadne Gittese (Nicholsona) s nožem. Scéna se prý povedla na první dobrou, ale Polanski ji škodolibě opakoval ještě šestkrát.

Čínská čtvrť

Film / seriál
Hodnocení FDB 81,7 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Roman Polanski

Scénář Robert Towne, Roman Polanski

Obsazení Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston, Perry Lopez, John Hillerman, Darrell Zwerling, Diane Ladd

Délka 125 min.

Rok 1974

Cinemax neděle 6. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC