Film / seriál

Čas smyslnosti

Čas smyslnosti

Jaké období v britské historii bychom mohli nazvat časem smyslnosti? Asi jen málokdo by tak nazval opětovný nástup Stuartovců na trůn.

Druhá polovina 17. století byla plná změn. Anglie měla opět v čele krále, protektoři se tak stali minulostí a každý očekával něco velkého. A ono to přišlo, třeba požár Londýna nebo morové rány. V této divoké renesanční době žije také mladý lékař Robert Merivel (Robert Downey Jr.) pracující v univerzitní nemocnici. Je sice vzdělaný, ale svými výdělky se řadí mezi londýnskou chudinu. Jenže když náhodou dokáže vyléčit králova milovaného psa, nastává v jeho životě zvrat a ocitá se mezi šlechtickou smetánkou…

Nesplnitelná dohoda

Svět, který se mu v Čase smyslnosti náhle otevře, však není zadarmo. Král je totiž milovník života a snaží se ho užít opravdu, opravdu naplno. Spřádá velkolepé architektonické sny, pozoruje svět kolem sebe dalekohledem, chová roztodivná zvířata, ale hlavně vlastní unikátní sbírku – sbírku milenek. Jedna z nich je však až příliš temperamentní a je potřeba ji někam „uklidit“. Král se proto rozhodne, že Celiu (Polly Walker) jednoduše provdá za Merivela. Dohoda zní následovně: Lékař dostane ženu, rytířský řád a statek, ale sex bude v jeho nové domácnosti tabu! Což vede k jedinému, Merivel netouží po ničem jiném než po Celii a jejím těle. A to zase vede k další nevyhnutelnosti, že se jednoho dne neovládnou a tabu je zrušeno. Co na to král? Vyžene Merivela, zbaví ho veškerých výsad, a tak je zase tím chudým lékařem, který sice miluje vědu, ale nemá žádné peníze.

V hlavní roli Londýn

Asi neexistuje jiný film, kde by Londýn byl tak moc zobrazován jako špinavá metropole, mraveniště plné lidí. U dvora je všeho nadbytek, zato na ulicích je nadbytek jedině bídy. Není se tedy čemu divit, že se městem začne šířit mor a jednoho krásného dne začne londýnské ulice polykat i oheň. Tyto scény se doslova hemží stejným druhem života, jaký známe třeba z Dickensových románů. Mor se rozšíří po Evropě, nemocnice praskají ve švech, ulice jsou plné mrtvých a umírajících.

Někteří recenzenti vyčítali Času smyslnosti, že se do něj tvůrci snaží vměstnat příliš mnoho. Jistě, šlo by natočit komorní drama, pouze příběh doktora Merivela, ale bez pološílených lidí stižených morem a následného požáru by film ztratil minimálně polovinu ze své dynamiky.

A navíc se můžete těšit na přední hollywoodské hvězdy v čele s neodolatelným Robertem Downeym Jr., dále na Sama Neilla, Davida Thewlise, Polly Walker, Meg Ryan, Iana McKellena či Hugha Granta.

Zajímavost

Robert Downey Jr. se do Londýna „minulosti“ vrátil v sérii filmů o Sherlocku Holmesovi v režii Guye Ritchieho.

Čas smyslnosti

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,6 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Michael Hoffman

Obsazení Robert Downey, Sam Neill, David Thewlis, Hugh Grant, Meg Ryan, Polly Walker, Ian McKellen

Délka 113 min.

Rok 1995

Cinemax pondělí 25. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC