Film / seriál

Brexit přinesla sázka na jedinou emoci

Brexit přinesla sázka na jedinou emoci
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na skylink Live TV Sledovat

Politický stratég Dominic Cummings dokázal Britům zošklivit Evropu pouhými několika slogany. Film Brexit jeho brilantní analýzu situace a triumfální kampaň k referendu o odchodu z EU shrnuje v našlapané hodině a půl.

Nemůžou ho vystát, ale potřebují ho víc než kohokoli jiného. Benedict Cumberbatch hraje po Sherlocku Holmesovi či Alanu Turingovi další výraznou postavu s geniálním mozkem, ale poněkud asociálním vystupováním: Dominica Cummingse, který politikům usilujícím o vystoupení z Evropské unie vyhrál referendum a jakoby mimochodem tím dokázal, že stávající model řízení západních demokratických států je v 21. století zoufale zastaralý.

Scenárista James Graham dokázal do pouhých 93 minut zkondenzovat hned dvě knihy o brexitu od předních britských expertů, novináře Tima Shipmana a poradce přes komunikaci někdejšího premiéra Davida Camerona Craiga Olivera. Film o kampani, která stavěla na zkratkovitých výkřicích a emocionálně laděných sloganech, na diváka útočí podobně efektním způsobem – prostřednictvím hesel jako „data = moc“, „náklady versus kontrola“ nebo „referendum je nejhorší způsob, jak o něčem rozhodovat“. Oproti mnohdy zavádějící kampani však snímek situaci zjednodušuje férově a pro dobro srozumitelnosti.

Film o kampani o vystoupení z EU na diváka útočí efektním způsobem

Cummings do děje vstupuje jako proplešatělý čtyřicátník ve vytahaném tričku, který se sice zařekl, že už do britské politiky nikdy nevstoupí, ale zláká ho možnost mít nad strategií kampaně vedoucí k hlasování pro odchod z EU naprostou kontrolu. Zdá se, že geniálního stratéga výsledek referenda osobně příliš nezajímá: fascinuje ho sama možnost analyzovat myšlení mas, zasáhnout je na citlivém místě a ovlivnit směřování historie.

Cummings hned od začátku dělá ke zděšení svých konzervativních spolupracovníků všechno jinak, než bylo do té doby v politických kampaních zvykem. Jako zdánlivě neřízená střela odstaví politiky na vedlejší kolej, průzkumy veřejného mínění si dělá sám po hospodách, zavrhne tradiční témata jako mzdy a důchody. Soustředí se na maximální zjednodušení a zacílí na jedinou emoci: pocit Britů, že ztratili vliv na vlastní životy. K tomu využije do té doby nevídaný nástroj: firmy schopné sbírat data na sociálních sítích a na jejich základě zaměřovat kampaň s chirurgickou přesností na konkrétní lidi.

Film se odehrává prostřednictvím rychlopalných dialogů a nabízí řadu silných scén, které problém nejen Británie, nýbrž západní politiky obecně skvěle zobecňují. Jednou z nich je skupinová diskuse zástupců různých společenských skupin, která se děsivě zvrhne a ukáže tak, jak hluboko je britská společnost rozdělená. Cumberbatchovi pak scénář dopřává několik příležitostí k oslnivým hereckým sólům – třeba když na sezení představenstva kampaně nejenže zabrání svému vyhození, ale rovnou se stane jejím předsedou.

Film nedává rozhřešení ani neskládá dohromady pro a proti. V závěru konstatuje, že příběh brexitu ještě zdaleka neskončil, a vede jasné spojení mezi ním a vítěznou prezidentskou kampaní Donalda Trumpa: v obou případech hrály zásadní roli právě firmy dolující data ze sociálních sítí AggregateIQ a Cambridge Analytica. To ony s sebou nesou novou politickou realitu, se kterou se bohužel budeme muset učit pracovat. Snímek Brexit je k tomu ideální manuál do začátku.

Benedict Cumberbatch

Charismatický anglický herec poctivě dělí svůj čas mezi televizi, divadlo, film a rozhlas. Proslavil se rolí Sherlocka Holmese v seriálu BBC, hrál ve sci-fi sériích Star Trek a Avengers, na Oscara byl nominovaný za hlavní roli v Kódu Enigmy a má za sebou řadu shakespearovských rolí, ale možná nejpyšnější je na své ztvárnění draka Šmaka v Hobitovi.

Zajímavosti

Herec Benedict Cumberbatch je sice proti brexitu, ale nabídku hrát ve filmu o něm přijal až poté, co ho scenárista James Graham ujistil, že nepůjde o žádnou proevropskou agitku.

Aby se Cumberbatchovi lépe podařilo ztvárnit politického stratéga Dominica Cummingse, dohodl si s ním osobní setkání. Podle Cummingsovy manželky se na hercův výkon ve filmu nachytaly i jejich děti.

Koukněte i na

Válečná místnost

Legendárnímu dokumentaristovi D. A. Pennebakerovi a jeho kolegyni Chris Hegedus se podařilo zaznamenat prezidentskou kampaň Billa Clintona přímo z jejího hlavního stanu.

Den zrady

Ryan Gosling jako ambiciózní tiskový mluvčí, který se zaplete až po uši do tahanic o moc v zákulisí demokratických prezidentských primárek v USA. Režie a druhá hlavní role George Clooney.

Brexit

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO2, Profimedia.cz

Režie Toby Haynes

Scénář James Graham

Obsazení Benedict Cumberbatch, Rory Kinnear, Lee Boardman, Oliver Maltman…

Délka 93 min.

HBO2 úterý 12. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC