Film / seriál

5+1 hereckých poloh Liama Neesona

Liam Neeson
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Jeden divadelní kritik ho kdysi nazval „impozantní sekvojí sexu“. Poněkud zvláštní metafora prozrazuje, že už od začátku své kariéry měl Liam Neeson neodolatelné charisma, při jeho 193 centimetrech jen těžko přehlédnutelné.

Bývalý boxer ze severoirského Belfastu i v třiašedesáti letech zůstává dostatečně fit na to, abychom mu věřili role akčních hrdinů. Drsný mstitel jako Bryan Mills z trilogie 96 hodin ale není jediná herecká poloha, kterou zvládá. 

1. NEDOKONALÝ HRDINA

SCHINDLERŮV SEZNAM / MICHAEL COLLINS
V Hollywoodu Neesona proslavila role Oskara Schindlera, bonvivánského německého obchodníka, v němž se za druhé světové války pohnulo svědomí a nakonec zachránil 1 100 Židů před vyhlazovacím táborem. Po oscarovém dramatu Stevena Spielberga z roku 1993 se zapsal u castingových agentů jako ideální představitel komplikovaných hrdinů s lidskými slabostmi, kteří se přesto nebojí jít proti proudu. Takový byl i Michael Collins, jeden z vůdců hnutí za irskou nezávislost. 

2. MILOVNÍK

LÁSKA NEBESKÁ / NELL / KINSEY
Příliš často to nedělá, Liam Neeson se ale podle potřeby může proměnit i v romantika. Ve vánoční klasice Láska nebeská dojal všechny ženy jako vdovec, který se sbližuje se svým nevlastním desetiletým synem. V dramatu Nell se dokázal postarat o divokou ženu s poruchou řeči a ještě se u toho zamilovat do kolegyně doktorky v podání své manželky Natashy Richardson. V biografii Kinsey pro změnu studoval sexuální chování Američanů i na sobě.

3. RÁDCE

STAR WARS: EPIZODA I – SKRYTÁ HROZBA / KRÁLOVSTVÍ NEBESKÉ
Pokud se ve filmu Neeson nezdrží na moc dlouho, pak mívá jeho role spíš podobu rádce, který z hlavní postavy udělá hlavního hrdinu a pomůže mu naplnit jeho osud. Bez Neesonova mistra Qui-Gon Jinna by se neobešel mladý Obi-Wan Kenobi v Epizodě I Hvězdných válek. Bez jeho otcovské figury by stejně tak mladý kovář Orlando Bloom neměl šanci při obraně svých ideálů a Jeruzaléma v Království nebeském.

4. ŠEDÁ EMINENCE

BATMAN ZAČÍNÁ / SOUBOJ TITÁNŮ
Někdy ovšem Neesonova vedlejší postava nenabádá hlavního hrdinu k ušlechtilým činům, ale nenápadně hraje proti němu, případně stojí trochu stranou. Pak se herec stává nevyzpytatelnou šedou eminencí, kterou však nelze přehlédnout, jako když se setkal s Temným rytířem Christophera Nolana nebo když v remaku Souboje Titánů jako božský Zeus pozoroval (a občas do něj zasáhl) snažení svého syna Persea. V Hněvu Titánů ho Perseus musel dokonce zachraňovat z podsvětí.

5. LÍDR

ROB ROY / K–19: STROJ NA SMRT
Vysoká postava a hluboký hlas ho předurčily k vůdčím rolím autoritativních mužů, kteří o sobě nepochybují a na rozdíl od Schindlera od začátku vědí, jak se mají chovat. Jako skotský zbojník Rob Roy bojoval proti útisku zlými Angličany. Jako oblíbený ruský důstojník ponorky K-19 si v žhavé jaderné krizi spolu s kapitánem v podání Harrisona Forda zachoval chladnou hlavu.

+ DRSNÝ MSTITEL

96 HODIN / MEZI NÁHROBNÍMI KAMENY / NON-STOP
Od úspěchu 96 hodin nicméně Neesona známe hlavně v poloze ošlehaného osamělého akčního hrdiny, který bere spravedlnost do vlastních rukou a neváhá se postavit ani divokým vlkům. U takových rolí má za sebou často pohnutou minulost zahrnující rozhárané rodinné vztahy a policejní, vojenský či špionážní výcvik. Mezi náhrobními kameny, Mezi vlky, Non-stop, Neznámý, Noční běžec – ještě si vybavujete, o čem v každém z těchto akcí nabitých bijáků šlo?

Role, které Neesonovi znovu nakoply kariéru

96 hodin (2008)
Bývalý agent CIA Bryan Mills si musí vzpomenout na své staré schopnosti, pokud má v Evropě najít a zachránit svou odcizenou dceru Kim, kterou v Paříži unesli obchodníci s bílým masem.
96 hodin: Odplata (2012)
Tentokrát se akce odehrává v Istanbulu, kde Bryana nečekaně navštíví jeho dcera a bývalá manželka Lenore. Tu však záhy unese gang vedený otcem jednoho ze zločinců, které Bryan zabil při zachraňování své dcery v předchozím díle.
96 hodin: Zúčtování (2014)
Lenore je nalezena brutálně zavražděna. Z její smrti je podezřelý Bryan. Ten tak musí utíkat před americkou policií, vypátrat skutečného vraha, dokázat svou nevinu a ochránit to jediné, co mu v životě zbylo – dceru Kim.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

96 hodin: Zúčtování

Film / seriál
Hodnocení FDB 71.6 %
Foto HBO

Režie Olivier Megaton

Scénář Luc Besson

Obsazení Liam Neeson, Famke Janssen, Maggie Grace, Forest Whitaker, Sam Spruell, Dougray Scott, Dylan Bruno

Délka 109 min.

HBO neděle 21. 2. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC