Dokument

Průvod medvědů

Lední medvěd

Migrace není u zvířat nic zvláštního. Věděli jste ale, že na pořádně dlouhý výlet se každoročně vydávají i bílí huňáči za polárním kruhem?

Za potravou migrují tisíce zvířat po celé planetě. K těm největším migracím patří určitě přesun pakoňů a zeber v Africe. Ovšem nejen tento kontinent má své odvážné zvířecí cestovatele. Také v Severní Americe se každý podzim vydává na dlouhý pochod za potravou tisícovka ledních medvědů.

Tito bílí vládci severu netrpělivě čekají, až zamrzne Hudsonův záliv a budou se moci vydat do lovišť plných tuleňů v Hudson Bay. Během této pouti prochází přes kanadské městečko Churchill v Manitobě, které se tak dostalo do hledáčku mnoha turistů toužících spatřit neuvěřitelné množství ledních medvědů pohromadě.

Během tohoto „medvědího festivalu“ se počet obyvatel jinak poklidného městečka zvýší z 800 na 10 000. Většina turistů míří ke Kelseymu Eliassonovi, muži, jenž je vybavený pouze signální pistolí, který je provádí mezi majestátnými bílými šelmami. Jeho vášeň pro dobrodružství ho přitahuje k medvědům jako magnet. Jeho přítele a mentora, Dennise Compayrea, bychom zase mohli nazvat zaříkávačem medvědů, ovšem jeho šarm neokouzluje jen chlupáče, ale i místní obyvatele a turisty.

Populární je zde také bývalý hipík Brian Ladoon, který sice není průvodcem, ale stará se o atrakci u cesty, kde má vlastní chovnou stanici eskymáckých psů, která přitahuje jak návštěvníky, tak medvědy. Pro místní znamená „medvědí festival“ spoustu pozitiv, ale také negativ. Jak se s takovým náporem vyrovnávají lidé a jak medvědi? Filmaři se snažili zachytit opravdu všechno, proto při natáčení pracovali s nejrůznější technikou, od dronů s kamerami po sportovní kamery GoPro, aby mohli natočit pohyb těchto majestátných zvířat divočinou a úchvatnou krajinou severní Kanady. Dokument Město ledních medvědů byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Zajímavost: Pro Inuity je lední medvěd posvátným zvířetem. V jejich jazyce se nazývá nanuk. A toto slovo bylo převzato jako název značky zmrzliny.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Město ledních medvědů

Dokument
Foto Profimedia.cz
Viasat Explore středa 27. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC