Dokument

Lovci bomb: Práce jako žádná jiná

Lovci bomb

„Uvidíte-li mě utíkat, snažte se mě předběhnout,“ hlásí nápis na žertovném tričku, na jehož zadní straně je velkými písmeny vyvedeno slovo pyrotechnik. Právem platí tato profese za jedno z nejnebezpečnějších povolání.

Když se v těchto dnech řekne pyrotechnik, alespoň v Česku většinu lidí napadne vesnička Vrbětice na česko-slovenském pomezí. Před Vánocemi začali policejní a vojenští specialisté čistit areál muničních skladů, ve kterém za ne zcela vyjasněných příčin došlo ke dvěma výbuchům. Sedm tisíc tun materiálu čeká odvoz či likvidace na místě.
 
Pyrotechnické týmy jsou ovšem v pohotovosti neustále, i když se televizní kamery nedívají. Vyjíždějí za podezřelými předměty, například opuštěnými zavazadly, nebo když na nouzovou linku přijde oznámení o uložení výbušniny – zpravidla se naštěstí jedná o plané poplachy. Pyrotechnici také poskytují odbornou podporu kriminalistům, tedy například analyzují výbušniny použité při trestných činech.
 
To vše ale vydá stěží za desetinu práce policejních pyrotechniků, jejíž těžiště leží ve zneškodňování munice z druhé světové války. Někdy se jede k zajištění několika kusů pěchotní munice, například nábojů do pušek, jindy za nálezem dělostřeleckých granátů. Největší ohrožení představují velké letecké pumy, které obsahují desítky kilogramů trhavin.
 
Při manipulaci s nimi ovšem nečekejte žádné vypiplané technologie. Trhavina v letecké pumě není nijak důmyslně skryta ani zajištěna, pyrotechnik ji tedy zneškodňuje doslova holýma rukama, nanejvýš s kleštěmi a hasákem. Ještě v zemi pumu očistí tak, aby k ní byl přístup a bylo možno identifikovat typ, než se pokusí demontovat zapalovač. Není-li zbytí, musí se přistoupit k odstřelení pumy přímo na místě nálezu; k převozu nevybuchlé letecké munice z pochopitelných důvodů téměř nikdy nedochází.
 
Zákeřnost leteckých pum spočívá v jejich trvanlivosti. Podle některých odhadů jich až pětina po dopadu nevybuchla. Byly totiž konstruovány velmi odolně, aby nedošlo k výbuchu během manipulace na letišti. Některé typy navíc obsahovaly zpožďovače detonace, které měly způsobit další ztráty na životech dlouho potom, co bombardéry odletěly. 
 
V Německu, které bylo po několik let cílem kobercových náletů, se počet dodnes nevybuchlých leteckých pum odhaduje na sto tisíc, přičemž se jich ročně podaří objevit zhruba 5 500. Nevybuchlá munice se ovšem válí i v Kanadě, jejíž odlehlé regiony po desítky let sloužily jako obrovská střelnice. Buďte u toho, když se specialisté vypořádávají s tímto nebezpečným dědictvím minulosti.

Lovci bomb

Dokument
Hodnocení FDB 75 %
Foto Viasat

Délka 100 min.

Viasat Explore středa 21. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC