Dokument

Ledoví vikingové

Dokument Ledoví vikingové

Mrazy nás potrápily i v našich zeměpisných šířkách, ale to pořád není nic proti tomu, co zažívají borci na Winnipežském jezeru.

Na jihu Kanady v provincii Manitoba se nachází jedno z největších kanadských jezer s rozlohou více než 24 tisíc kilometrů čtverečních. To už je slušná plocha na ledovcové jezero. Díky bohaté fauně i pod hladinou je to oblíbené místo rybářů, a to rozhodně nejen rekreačních. Vody jezera tak brázdí rybářské lodě, které zásobují nejrůznějšími rybami nejen obyvatele Kanady. Ale rybolov jako takový rozhodně nepatří k pracím pro bačkory. Je to tvrdá práce, která vyžaduje odhodlání, fyzickou i psychickou odolnost. V Kanadě navíc musí rybáři v zimních měsících bojovat také s nepřízní počasí a silnými mrazy.

Dokumentární seriál Ledoví vikingové vás s několika takovými „drsňáky“ a jejich prací na jezeře seznámí blíže. Zimní rybářská sezóna bývá velmi náročná. Rybáři musí mít speciální lodě, jimiž jsou právě ledoví vikingové, které jsou schopné proplouvat i po zamrzajícím jezeru. Jenže občas se může stát, že jezero nezamrzá postupně. Prostě se ráno vzbudíte a hladina je celá pokrytá tlustou vrstvou ledu… Chlapíci tak nejen pátrají po těch nejcennějších úlovcích, ale často řeší i poměrně náročné situace na techniku. Rybolov je však nejen jejich obživou, ale také vášní, takže se nikdy nechtějí vzdát bez boje a poddat se mrazu a ledu. Pokud přemýšlíte, která povolání jsou adrenalinová, pak rybolov na Winnipežském jezeru v zimní sezóně mezi ně rozhodně patří. 

Ledoví vikingové

Dokument
Foto Viasat Explore
Viasat Explore čtvrtek 11. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC