Rozhovor

Jonathan Groff: Looking je z očí do očí

Jonathan Groff
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Hrdinové průlomového dramatického seriálu Looking v druhé sérii dál hledají Pana božského. Představitel jedné z hlavních rolí, Jonathan Groff, prozrazuje, že jeho Patrick to má v životě nejsložitější.

V první epizodě této série si kluci vyrazili na výlet. Kam se to vydali? Je tam krásně.

Natáčeli jsme v Russian River, což je asi tak hodinku, možná něco méně, na sever od San Franciska. V létě tam jezdí gayové a žije tam spousta různých komunit. Ale má to i svou temnější stránku, protože v 80. letech tam hodně gayů ze San Franciska nakažených AIDS jezdilo umřít. Každopádně je to místo s bohatou historií a atmosférou.

Pro Patricka se tam také odehrává docela dramatický začátek nové série. Nejdříve se nedá moc tušit, jak na tom je, ale než díl skončí, hodně se dozvídáme. 

To na tom právě zbožňuji. Když jsem to zpětně sledoval, měl jsem pocit, že tenhle díl mnoho vysvětlil. Perfektně shrnuje všechno kolem Patrickovy postavy. Na začátku je totálně nakopnutý, chce vyrazit na túru a myslí pozitivně a nezajímají ho žádné blbosti. Ale pak zjistíte, že pod pokličkou bublají komplikované a trochu temné pocity. Jsem rád, když se děj může takhle vyvíjet. 

Kolik času uběhlo od konce první série?

Asi dva nebo tři měsíce. 

Ve chvíli, kdy se dozvíme, že měl něco s Kevinem, je to jasné, ale celou dobu zůstáváme v nejistotě.

Ano, je to jako dokonalý důkaz skvělého střihu. Nakonec vypadly asi čtyři scény. Původně jsme natočili scénu, jak předtím volám Kevinovi, ale způsob, jakým to sestříhali, je tajuplný až do konce. Podle mě to bylo perfektní rozhodnutí. 

To určitě. Vzhledem k tomu, jak skončila první série, si diváci nemůžou být jistí, co bude následovat. 

Přesně tak, konec byl schválně neurčitý. V prvním dílu první série Patrick říká Domovi: „Proč pořád chodíme na tak mizerná rande?“ Zní to, jako by byl připravený s neustálým randěním seknout. Během první série má první vážný romantický vztah, jenže pak si nepochopitelně začne se svým šéfem, a nakonec si dá na chvíli pohov. Podle mě se pro něj stalo mezníkem to, že o aférce řekl přátelům. Z vlastní zkušenosti vím, že když kamarádům něco řeknu, jsem připravený se s tím vyrovnat a začít to řešit. V první sérii byl podle mě Patrick připravený začít si trochu srovnávat ten bordel ve svém životě a v druhé řadě se rozmýšlí, co bude s jeho vztahem a co vlastně od života chce. 

Jeho aférka s Kevinem působí vyloženě realisticky.

Mně se to také zamlouvá. Kevin je navíc hodně přitažlivý a sexy.

Je úplně jiný než Patrick. A je vyloženě britský, nikdy nemluví o tom, co cítí, ani když se Patrickovi přizná, že ho přitahuje. 

Přesně tak. Je to vážně zajímavé, možná to souvisí s tím, odkud pochází. Netuším, jestli to Andrew Haigh, který je také Brit, zahrál schválně nebo nevědomky. Jeho roli napsal Russell Tovey a je na ní něco přirozeného. Jakoby Britové a Američané vyjadřovali 
své city jiným způsobem.

Nepochybně.

Z Angličanů obecně vzato moc nevytáhnete. Ve spojení se seriálem je to zvlášť zajímavé, protože je tu jeho šéf, mají spolu aférku a nikdy není jasné, jestli jde o něco vážného. Jestli něco skrývá nebo se prostě jenom chová jako obyčejný Brit. Situace má spoustu vrstev, takže by se mohla odehrávat tak, nebo klidně onak. Mám pocit, že když my, Američané, s někým mluvíme, automaticky se ho snažíme napodobovat. Když například řekne, že se mu stalo něco šíleného, reagujeme slovy: „Můj ty bože!“ Každý tady je schopný se do takové rozmluvy úplně ponořit. Patrick je přesně takový a já vlastně také – když se s někým bavím, jsem hodně výmluvný. A vzhledem k tomu, že Russell/Kevin takový není, nabírá děj ještě na větší zajímavosti. Vzniká tím napětí, které je sexy, a podle mého se stalo součástí jejich vzájemné chemie. 

Myslíte, že vzhledem ke vzájemným rozdílům, a k tomu, že Kevin je Patrickovým šéfem, můžou spolu mít skutečný vztah?

Ano, myslím, že můžou. Když se s ním Patrick v první sérii seznámil, byl to trapas, protože se snažil Kevina pozvat na rande. Ale pak, když se situace vyřeší, Kevin je jeho šéfem, pracují společně. Patrick má přítele, a tím, že neexistuje žádná šance, že budou spolu, tlak z romantického vztahu podvědomě mizí. Myslím, že tehdy se mezi nimi začíná rodit přátelství. Ve čtvrté epizodě už vidíme dva lidi, kteří k sobě našli cestu a mají mnoho společného. Je to začátek pěkného přátelství. Teprve potom vyplave na povrch vzájemná přitažlivost. Pro Patricka to je rozhodně překvapení, protože ještě v osmém dílu o Kevinovi nechce ani slyšet. Na svatbě ho sice políbil, ale nechce to řešit. Není pochyb o tom, že jeden druhého přitahuje. Takže jsem přesvědčený, že by z nich mohl být skvělý pár. 

Epizoda se svatbou toho hodně vysvětlila. Dozvěděli jsme se hodně o Patrickově rodině i o tom, že vztahy jsou hodně napjaté. A nemusí to tak být nutně kvůli jeho sexuální orientaci.

Já vím! Líbí se mi, jak je ta scéna napsaná, vychází najevo, že málo nasloucháme zkušenostem našich rodičů. Tak to s přáteli a rodinnými příslušníky chodí. Myslíme si, že nás nemůžou překvapit, protože s nimi žijeme bok po boku každý den, a teprve až se člověk odstěhuje, obě strany dospějí a posunou se někam dál. Každý se mění zvlášť, takže pak je každý jiný. Je jasné, že Patrickovi vrtalo hlavou, co si bude jeho matka myslet. Někdy oprávněně, ale jindy ne. Patrickova matka se ve druhé sérii vrací, což je super, protože dokáže překvapit. To je asi poselství pro nás všechny: nechejte rodiče, ať vás překvapí. 

V první epizodě druhé série Patrick poprvé vyzkouší extázi. Co bude ještě zkoušet a jaké nasbírá zkušenosti v dalších dílech?

Zjistí víc o svém přátelství s Richiem. Jejich přátelství je složité, ale spousta diváků se s tím dokáže ztotožnit. Já také. Richie se do seriálu vrací docela zajímavým způsobem, protože zachrání Augustina, a díky tomu se s Patrickem vidí poprvé po několika dlouhých měsících. Mám rád Richieho, protože je to taková bezúhonná a čestná postava. Jeho přátelství s Patrickem je samozřejmě komplikované tak, jak jen může být přátelství s někým, s kým člověk chodil. 

Zvlášť, když je ten někdo tak přitažlivý.

On je tak zatraceně strašně krásný!

Pokud jde o jeho vztah s Kevinem, Patrick má očividně problémy se svým vlastním svědomím. Ještě nikdy nezažil pravou „aférku“. 

Ano. Svěřit se s něčím takovým přátelům je samozřejmě velká věc, protože následují dotazy i názory, takže je to jakoby Patrick byl připravený poslechnout si, co si o tom myslí někdo jiný. Pár měsíců si užívali sex v kanceláři a nikdo o tom neměl tušení, ale to se dá vydržet jenom nějakou dobu. Vím to, protože jsem to sám zažil. Takže Patrick bude chtít víc a jenom nějaká aférka mu nebude stačit.

Jak na seriál reagují Vaši přátelé a rodina?

Rodiče se na to nedívají. Sledovat, jak mám s někým sex, je pro ně příliš. Ale můj bratr a jeho manželka seriál sledují a rádi se o tom bavíme u večeře. Spoustu se toho od nich dozvím. Jsem nadšený, že se na seriál dívají i heterosexuálové, nebo když za mnou přijde chlápek, který mi řekne, že si s manželkou Looking vyloženě oblíbil. Je bezvadné, že to není podívaná jenom pro komunitu gayů. Během jednoho z takových celkem šílených rozhovorů jsem si uvědomil, že hodně heterosexuálů netuší, že gayové mají sex tváří v tvář. Myslí si, že anální sex se dá dělat jenom zezadu, protože když do toho jde někdo, kdo není gay, dělá to zezadu. Zepředu to asi jinak nemá smysl, když to jde normálně, ne? Bylo to vážně zajímavé a hlavně zábavné zjištění. Nejde jenom o ukojení pudů, ale o citové spojení, protože sex může probíhat z očí do očí. 

Myslíte, že proto se seriál jmenuje Looking?

Looking. Zírání… jeden na druhého během análního sexu. Jasně. Přesně tak zní podtitul. 

Hledání

Rozhovor
Hodnocení FDB 81.7 %
Foto HBO

Režie Andrew Haigh, Jamie Babbit, Ryan Fleck, Joe Swanberg

Obsazení Jonathan Groff, Frankie J. Alvarez , Murray Bartlett, O. T. Fagbenle, Lauren Weedman, Raúl Castillo, Russell Tovey

Délka 28 min.

HBO pondělí 6. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC