Film / seriál

Rodina Sopránů se vrací

Rodina Sopránů
Skylink Live TV

Sledujte na HBO3 na skylink Live TV Sledovat

Hlavní hrdina jednoho z nejlepších seriálů všech dob se stal Homerem Simpsonem hrané tvorby a mafiáni z New Jersey nadobro změnili televizní obrazovku.

Televize HBO koupila na konci 90. let scénář k seriálu, o kterém nikdo nepředpokládal, že se někdy natočí. Konkurence neměla zájem. Dokonce i autor scénáře David Chase byl dopředu smířený s neúspěchem. Dnes je Rodina Sopránových zřejmě největším popkulturním dílem své doby a synonymem pro neotřelý seriál, který změnil televizní tvorbu.

Homer Simpson hrané tvorby

Rodina Sopranánových je o partě chlápků, kteří si vydělávají za hranicí zákona. Jejich rajónem je město New Jersey, na druhé straně řeky Hudson od honosnějšího New Yorku. Sopranovi dělají do městských zakázek, přepadávají náklaďáky narvané cigáry a chlastem, sází na sportovní výsledky a při tom všem předstírají, že každý den od devíti do pěti makají ve vlastní firmě na zpracování odpadu.

Hlavním hrdinou je mafiánský don Tony Soprano. Má čtyřicítku na krku a potýká se s krizí středního věku. Firmu zdědil po otci a snaží se ji protáhnout do 21. století. Matka je přehnaně starostlivá. S dospívajícími dětmi to bývá složité. Přestože Tony manželku miluje, je jí nevěrný. Má deprese i úzkosti, a tak začne pravidelně navštěvovat terapeuta. Tvůrce seriálu David Chase to všechno vymyslel ještě před úspěchem komedie Přeber si to a herec James Gandolfini udělal z hlavního hrdiny Homera Simpsona hrané tvorby.

Rodina z Městečka Twin Peaks

Gandolfini je jako Tony Soprano nepřehlédnutelný. Zavalitá postava jde ruku v ruce s těžkým funivým dechem, který zní jako výhrůžka smrtí. Jenže hlavní hrdina je zároveň nečekaně milý a plynule přechází od hrozby k laskavosti a zase zpátky. Způsob, jakým Gandolfini hraje mafiánského dona, se stal největším esem Rodiny Sopránů. Televize HBO vyrostla díky úspěchu Sopránů z menšího kanálu s filmy a sportovními přenosy do velikosti úspěšné kabelovky, kterou každý zná a která nám dala seriály Hra o trůny, Impérium – Mafie v Atlantic City a The Wire: Špína Baltimoru.

David Chase vymyslel Rodinu Sopránů po dvaceti letech kariéry. Celou dobu toužil psát scénáře k filmům. Ale dostal se jenom k televizi, kterou bytostně nesnášel. V roce 1995 ho inspirovala slova: „Nechceme to, co vysílají jiné televize“ a vzpomněl si na nápad, který mu před několika lety zatrhli. Komediální podívanou o mafiánovi s citovými problémy přetvořil ve scénář pilotní epizody, kterou prošpikoval vlastními zkušenostmi. Inspiroval se i vizuální podobou a mnohovrstevnatým příběhem Městečka Twin Peaks

Seriál, který se neodmítá

Rodina Sopránů se přestala vysílat po šesti sériích v roce 2007. Rozhodl o tom Chase. Kdyby to tehdy záleželo jenom na HBO, zůstala by na televizní obrazovce mnohem déle. 86 epizod se podle mnohých vyrovná tak klasickým mafiánským filmům, jako jsou první dva Kmotři, Mafiáni nebo Špinavé ulice. Sopránovi jsou rozsáhlejší než všechno tohle dohromady. Charakterizace hrdinů se vyrovná dobrému románu. Je to jeden z nejlépe napsaných dramatických seriálů všech dob. Je to zkrátka seriál, který se neodmítá.

Vymyká se zákonu televizní gravitace a čím dál příběh ubíhá, tím jsou epizody lepší. Až na poslední scénu, která je pro Rodinu Sopráných tak neobvyklá, že ji fanoušci dodnes považují za jedno z nejméně povedených finále na obrazovce. Čím lepší seriál je, tím hůře se s ním loučí. Pro mafiány z New Jersey to platí i napodruhé.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Rodina Sopránů

Film / seriál
Hodnocení FDB 82.6 %
Foto Profimedia.cz

Režie Daniel Attias, John Patterson, David Chase, Timothy Van Patten, Allen Coulter, Steve Buscemi

Scénář David Chase, Terence Winter, Michael Imperioli

Obsazení James Gandolfini, Edie Falco, Jamie-Lynn Sigler, Michael Imperioli, Lorraine Bracco, Tony Sirico, Robert Iler

Délka 58 min.

HBO3 úterý 26. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC