Film / seriál

Co dokáže vášeň

Carey Mulligan a Matthias Schoenaerts tančí
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Hlavní hrdinka příběhu, Bathsheba Everdene, by mohla sloužit jako vzor všem cílevědomým, nezávislým a schopným ženám. Ovšem jen do chvíle, než se vášnivě zamiluje. Vybere si tato láska, či spíš posedlost, svou daň? Bude Bathsheba svého rozhodnutí litovat?

Jsme ve staré dobré viktoriánské Anglii druhé poloviny devatenáctého století. Krásná Bathsheba tu na jednom z malebných panství vládne usedlosti, kterou zdědila po svém strýci. Bathsheba je schopná, krásná a bohatá. Ideální partie! Statkářka (v podání skvostné Carey Mulligan, známé třeba ze snímku Velký Gatsby) se však manželství vyhýbá jako čert kříži. Milostné návrhy místních mužů sveřepě odmítá – na svém statku chce hospodařit sama. 

Ovšem jak už to tak bývá, náhle se objeví ON. Pohledný a uhrančivý, avšak arogantní důstojník Frank Troy (Tom Sturridge) vtrhne do jejího života jako uragán. V Bathshebině životě nenechá kámen na kameni, protože tato zdánlivě silná žena podlehne ničivé vášni jejich vztahu. 

Divákovi je brzy jasné, že rozhodnutí pustit si Franka Troye k tělu nebylo tím nejlepším nápadem. Sledujeme postupnou Bathshebinu proměnu ze sebevědomé ženy plné života v zahořklou a lhostejnou bytost, která je jenom stínem svého dřívějšího já. 

Snímek Daleko od hlučícího davu podle stejnojmenného románu Thomase Hardyho natočil v roce 2015 dánský režisér Thomas Vinterberg, který se tři roky předtím proslavil dramatem Hon o Lucasovi (vynikají Mads Mikkelsen), učiteli v mateřské školce, jenž se stává obětí šikany vlastních kamarádů a sousedů kvůli nespravedlivému obvinění ze znásilnění malé holčičky. Vinterberg je mimo jiné známý i jako spoluzakladatel hnutí Dogma 95, prosazující oproštění filmu od nadbytečných efektů. 

Diváci si u svých obrazovek mohou vychutnat nejen poutavý, klasicky odvyprávěný příběh, ale také nádherné dobové kostýmy a romantické venkovské lokace, které jsou přímo esencí rustikální jihozápadní Anglie. Ostatně příroda zde hraje samostatnou roli, jednotlivé scenérie jako by podtrhovaly emoce hlavních hrdinů – a silnými emocemi je film přímo nabitý. Podmanivý snímek  ocení především ženy, ale neurazí ani jejich protějšky. 

Film Daleko od hlučícího davu má kromě výše uvedeného ještě jeden triumf, a to Carey Mulligan v hlavní roli. Tato herečka s jemnými rysy předvedla, že se hodí i pro role sebevědomých žen: „Je kombinací síly a křehkosti, což je velmi sexy a atraktivní. Je to neuvěřitelně dobrá herečka. Pro mě byla ihned volbou číslo jedna,“ vysekl herečce poklonu režisér Vinterberg.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Daleko od hlučícího davu

Film / seriál
Hodnocení FDB 74,1 %
Foto Cinemax

Režie Thomas Vinterberg

Scénář David Nicholls

Obsazení Carey Mulligan, Matthias Schoenaerts, Tilly Vosburgh, Mark Wingett, Tom Sturridge, Juno Temple, Bradley Hall

Délka 119 min.

HBO úterý 20. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC