Film / seriál

Clooneyho retro pohodovka

Něžný bar – americké drama

Příjemný a vtipný výlet do 70. let, do rodiny budoucího držitele Pulitzerovy ceny, kterého životem provází majitel baru v podání Bena Afflecka.

I kdyby vsadil jen na svoji vizáž, jež se u zástupů žen pojí s mužským ideálem, mohla by hollywoodská ikona George Clooney žít pohádkový život z honorářů za filmy a reklamy. Takový ale rodák z amerického Kentucky není, svět filmu mu učaroval v mnoha jeho rovinách. A tak se už coby vyzdvihovaná herecká ikona etabloval i v dalších profesích.

Černobílý hit

Zlomem byl rok 2002 – zatímco produkoval průměrnou komedii Bomba kšeft, režíroval i svůj první film, thriller Milujte svého zabijáka o televizní hvězdě, která je současně nájemným vrahem pro CIA. O tři roky později natočil Clooney svůj zatím nejúspěšnější film Dobrou noc a hodně štěstí, který nejen režíroval, ale také si k němu napsal scénář (společně s podobně rozkročeným hereckým kolegou Grantem Heslovem). Černobílý snímek o televizním sporu komentátora stanice CBS Edwarda Murrowa a senátora Josepha McCarthyho o honu na komunistické spolupracovníky získal šest nominací na Oscary, včetně nejlepšího filmu a režie, Clooney za něj potom dostal třeba Evropskou filmovou cenu nebo tři festivalová ocenění v Benátkách.

Strýc s barem

Od té doby natočí film jednou za dva tři roky, Něžný bar je jeho předposledním snímkem z roku 2021. A také jedním z nejpozoruhodnějších v jeho filmografii, která z větší části obsahuje retrosnímky s dokonalou dobovou výpravou a perfektním hereckým ztvárněním. Jiný není ani Něžný bar, jenž se vrací do dětství chlapce jménem JR. Ten se v roce 1973 stěhuje s matkou do notně omšelého maloměstského domku svého dědy, v němž už tak hnízdí početná rodina, včetně toho pro JR nejzásadnějšího – strýčka Charlieho. Ten má ve městě bar, a dokonale supluje otce, věčně namazaného spíkra z rádia, který o kluka zájem nejeví a neplatí alimenty.

A o tom to je: Opravit auto, starat se o mámu, nepropít rezervu.
strýček Charlie

Clooney v oparu cigaretového kouře, působivého hudebního doprovodu a nevtíravého humoru sleduje chlapcovo dospívání, jeho léta na prestižní univerzitě, i chvíle, kdy dá přednost spisovatelské vášni před matkou vymodlenou právnickou kariérou.

Psal i s Harrym

Clooney (potažmo scenárista William Monahan) se v případě Něžného baru opřel o memoáry novináře a autora biografií J. R. Moehringera, držitele Pulitzerovy ceny z roku 2000 za jeho články v Los Angeles Times. Totiž tam, kde film končí – mladý JR chvíli po univerzitě odjíždí do velkého světa s vidinou spisovatelské kariéry, tam Moehringerova snová životní pouť začíná. Nejen, že se stal úspěšným autorem vlastních memoárů, ale také vyhledávaným autorem, o němž byla řeč naposledy ve chvíli, kdy pomohl britskému princi Harrymu na světlo světa s jeho autobiografií Náhradník (Spare).

V baru ve dvanácti

Ovšem ani Clooney za autorem předlohy, co se poznávání barového světa týká, v mládí nezaostal. „Když mi bylo dvanáct, vyrůstal jsem na závodní dráze se svým strýcem Georgem, byl to slušný piják. Často jsem zamířil do baru pro jeho cigarety, všechny jsem tam dobře znal, byla to zábava,“ svěřil se herec a režisér americkému Newsweeku s tím, že jeho film je především o dospívání a hledání cesty, jak vyrůst.

Ben Affleck (* 15. srpna 1972)

Hezoun, který plní stránky společenských magazínů svým obnoveným vztahem s hereckou divou Jennifer Lopez a jedním hitem za druhým z vlastní filmografie, ač během toho několikrát bojoval se závislostí na alkoholu. Před kamerou se míhal od devíti let, Hollywood dobyl v pětadvaceti, kdy jednak natočil ceněný romantický film Hledám Amy, ale především Dobrého Willa Huntinga, ke kterému napsali scénář s letitým kamarádem Mattem Damonem. Od té doby patří k hereckým megastar, hrál v Argu, Zmizelé, Lize spravedlnosti Zacka Snydera… Zmíněné Argo, podobně jako třeba snímky Sbohem, baby nebo Město, také režíroval.

Něžný bar

Film / seriál
Hodnocení FDB 80 % Hodnocení redakce
Foto © 2022 Amazon Content Services LLC. All Rights reserved, profimedia.cz

Režie George Clooney

Obsazení Ben Affleck, Tye Sheridan, Daniel Ranieri, Lily Rabe, Christopher Lloyd, Rhenzy Feliz, Briana Middleton

Délka 104 min.

Rok 2021

Cinemax pátek 29. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC