Film / seriál

Birdman: Létající Don Quijote

Birdman
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Bývalý představitel Batmana usilující o comeback si zahrál bývalého představitele Birdmana usilujícího o comeback, to vše v oscarové satiře o hercích, egu a touze po uznání.

Michael Keaton hrál Batmana dávno předtím, než byli superhrdinové v módě. Pak na něj ale svět pozapomněl. I Riggan Thompson hrál superhrdinu, ještě když Roberta Downeyho jr. nikdo nechtěl zaměstnat, a od té doby o něm dlouho nikdo neslyšel. Rozdíl je, že zatímco Keaton je skutečný americký herec, Thomson je fiktivním hrdinou letošního oscarového vítěze. Thompson se snaží o comeback prostřednictvím umělecké divadelní hry na Broadwayi, kterou sám i režíruje. Keaton se comebacku dočkal právě díky tomuto filmu v režii Mexičana Alejandra Gonzálese Iñárritua.
„Riggan je hluboce lidský,” říká o svém hrdinovi známý režisér Amores Perros či 21 gramů, který se podílel i na scénáři. „Představoval jsem si ho jako takového Dona Quijota, humor u něj vychází z rozdílů mezi jeho upřímnými tužbami a sprostou realitou, která ho obklopuje. V podstatě to je příběh každého z nás,” myslí si Iñárritu.
Naše příběhy ovšem nikdy nevypadají tak dobře, jako ten Birdmanův, který natočil jiný uznávaný Mexičan, kameraman Emmanuel Lubezki, zdánlivě v jediném záběru. Kamerové nároky tu byly natolik specifické, že Iñárritu trval na důkladných zkouškách se všemi herci. „Opravdu museli pochopit, o co mi šlo. Každý pohyb, každý krok, otočení tváře bylo předem rozhodnuté a součástí pečlivé choreografie. Žádná improvizace. Byla to dokonalá studie načasování s přesností švýcarských hodinek,“ vysvětluje Iñárritu. Každý natáčecí den se pak točil kontinuálně jako jedna scéna.

Divadlo ve filmu

Divadelní hra, kterou Riggan inscenuje na Broadwayi, je adaptací krátké povídky Raymonda Carvera O čem mluvíme, když mluvíme o lásce.

„Už od svého mládí jsem fanouškem Carvera a tento příběh je klasikou. Vybral jsem ho, protože pro někoho jako je Riggan, který nepatří do divadelního světa, je zinscenování takové hry extrémně náročné. Zároveň jsem si chtěl pohrát s myšlenkou, že se Riggan postupně stává postavou, kterou ztvárňuje na jevišti – zoufalým chlapem, který jde do motelu a chce být milován. Měl jsem velké štěstí, že vdova po Carverovi byla velkorysá a poskytla mi práva,” vysvětluje Iñárritu.

Nejlepší film roku 2014

Birdman letos získal čtyři Oscary, za nejlepší film, režii, scénář a kameru. Nominován byl v dalších pěti kategoriích. Keaton a scénář vyhráli Zlaté glóby. Film má na kontě dalších 161 cen a 233 nominací.

Birdman

Film / seriál
Hodnocení FDB 56.2 %
Foto HBO

Režie Alejandro González Iñárritu

Obsazení Emma Stone, Edward Norton, Naomi Watts, Andrea Riseborough, Michael Keaton, Zach Galifianakis, Amy Ryan

Délka 119 min.

HBO neděle 27. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC