Sport

Valderrama – místo, kde by chtěl hrát každý golfista

Golfový turnaj Andalucía Masters – pořad o sport

Kolébkou golfu je sice Skotsko, ale k nejvyhledávanějším golfovým destinacím současnosti patří jih Španělska. První golfové hřiště zde sice vzniklo až ve 20. století, v Andalusii je už ale nyní bez nadsázky víc hřišť než zahrad. A tomu odpovídá také sportovní úspěšnost. Světovou jedničkou je Španěl Jon Rahm a ten bude i hlavní hvězdou turnaje Andalucía Masters.

Přijet do Londýna a kopnout si ve Wembley na branku, protože rádi hrajete fotbal, vám nikdo nedovolí. Když ale milujete golf, bude vaším snem zahrát si někdy na hřišti Valderrama na jihu Španělska pár kilometrů od Gibraltaru v resortu Sotogrande. Valderrama patří mezi nekrásnější a nejuznávanější hřiště na světě. Postavil ho v roce 1974 slavný americký architekt golfových areálů Robert Trent Jones. Typickou je pro úzké, členité a technicky náročné hřiště čtvrtá jamka zvaná La Cascada. Jamka končí na plošině obklopena korkovými duby a pod ní ji chrání jezero. Pastva pro oči a těžká práce pro hráče. 

Obnovená Andalucía

Právě na Valderramě se koná obnovený turnaj Andalucía Masters. Španělé pořádali před patnácti lety až osm turnajů European Tour za sezónu, ale ekonomická krize a ústup sponzorů v minulém období způsobily, že jejich turnaje z mapy světových klání prakticky zmizely. Letos je vše jinak. V zemi se koná hned šest akcí a číslo jedna má Andalucía Masters.

Prostřílí se „Rahmbo“ k vítězství?

Hraje se o tři miliony euro a nechybí nikdo z elitních evropských hráčů v čele s Jonem Rahmem přezdívaným pro svou svalnatou postavu Rahmbo. Ten je mezi španělskými golfisty výjimkou. Nepochází totiž z Andalusie, Mallorky nebo Kanárských ostrovů, nýbrž z městečka nedaleko Bilbaa na severu Španělska. Jeho otec je přitom Švýcar, matka pochází z Madridu a samotný Jon vyrůstal od střední školy v USA. Tam vystudoval slavnou golfovou univerzitu ve Phoenixu, kterou v minulosti navštěvoval například legendární americký golfista Phil Mickelson.

Fenomenální mladík

Už jako amatér se stal Rahm světovou jedničkou, posbíral nejrůznější významné trofeje a mezi profesionály se okamžitě chytil. Ještě jako 19letý amatér skončil pátý na turnaji PGA Tour Phoenix Open. Ve svých 26 letech má dnes na kontě šest vítězství na PGA Tour a sedm triumfů na European Tour. Prvního major titulu se dočkal letos v červnu na US Open.

Česká stopa

Kromě Rahma se Andalucía Masters zúčastní jeho slavní krajané Rafa Cabrera-Bello nebo trojnásobný vítěz turnaje Sergio García. Šanci být u toho má i jediný český golfista se stálou hrací kartou na European Tour Ondřej Lieser. O jeho účasti rozhodne aktuální startovní listina, v ní se podle kategorií sestavených na základě celkového umístění na European Tour nebo Challenge Tour z minulé sezóny určí 156 hráčů. Lieser jako vítěz celé loňské Challenge Tour šanci mít bude, ale pravděpodobně si počká do poslední chvíle, jestli se do seznamu vejde. 

Nedaleko Prahy

European Tour je letos složena z 39 turnajů hraných v Evropě, Asii, Africe. A protože součástí série jsou také „majory“, tedy obdoba tenisových grand slamů, hraje se také v USA. Jeden z turnajů se konal letos v srpnu i v České republice. Nedaleko Prahy se hrálo D+D REAL Czech Masters. Turnaj s odměnami jeden milion eur vyhrál podruhé v historii Američan. Johannes Veerman získal v Česku svůj první velký profi titul. Turnaj přepsal i české golfové dějiny. Filip Mrůzek obsadil 12. místo a stal se historicky nejúspěšnějším českým golfistou na European Tour. 

Přímé přenosy Andalucía Masters můžete sledovat na Golf Channel od 14. do 17. října.

Golfový turnaj Andalucía Masters

Sport
Foto Getty Images
Golf Channel čtvrtek 14. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC