Sport

The Players Championship

The Players Championship

Od 10. do 13. května se americká PGA Tour představí na rozmanitém hřišti TPC Sawgrass, které hostí jeden ze vzrušujících turnajů kalendáře nejprestižnější série světa The Players Championship.

Players je často označováno jako pátý neoficiální Major sezony a účastní se ho opravdová golfová smetánka. Účast pro nejlepší hráče světa je téměř povinná a každý se chce předvést v tom nejlepším světle.

V loňském roce viděly přeplněné tribuny fanoušků nečekané vítězství Korejce Kima Si-wooa, který se ve svých 22 letech stal nejmladším šampionem historie. Kim Si-woo tak dosáhl na svůj největší úspěch kariéry, za nějž obdržel bezmála dva miliony dolarů. Jeho triumf byl velkým šokem pro celý golfový svět, protože do té doby jihokorejský hráč na PGA Tour vyhrál jen průměrný turnaj Wyndham Championship. Ale právě ve své nevyzpytatelnosti je golf tak krásný.

Je předčasné tipovat, jak turnaj dopadne, ale jedno je jisté: letošní Players bude s Tigerem rozhodně zase o něco poutavější

I letos na hráče čeká celková dotace 10,5 milionu dolarů, což z Players dělá jeden z nejbohatších turnajů. Slavný podnik americké PGA Tour se od roku 1982 hraje na hřišti TPC Sawgrass, kde je magická sedmnáctá jamka. Ikonický třípar s ostrovní jamkou každoročně pohltí desítky míčků, a ukončí tak ambice mnohých hráčů na titul.

Hřiště Stadium Course navrhli manželé Alice a Pete Dyeovi. S délkou 7189 yardů se jedná o delší hřiště, nicméně délka není nejvážnější překážkou. Množství strategicky posázených písečných překážek, voda, kam jen oko dohlédne, a magicky rychlé greeny dělají z TPC Sawgrass statisticky jednu z nejtěžších osmnáctek sezony. Zahrát pod par se zde prostě rovná skvělému výsledku. Rekordem hřiště je 63 ran, což se poprvé povedlo Fredu Couplesovi a v historii turnaje ho následovalo už jen pět hráčů. Startovní pole každého ročníku jich mimochodem čítá 144.

Turnaj svou náročností, atmosférou i zájmem ze stran médií a diváků převyšuje většinu ostatních. Přímé přenosy putují do více než 190 zemí světa a celkový dosah je odhadován na jednu miliardu sledujících. Tlak, který Players na hráče uvalí, ustojí jen ti nejlepší z nejlepších. Trojnásobným šampionem a zároveň rekordmanem turnaje je legendární Jack Nicklaus. Po dvou titulech mají Couples, Elkington, Sutton, Love III a Tiger Woods.

Floridský turnaj patří k nejsledovanějším událostem golfové sezony a letos se na hřiště vrátí právě i legendární Tiger Woods. Dvojnásobný vítěz Players strhl povyk už při Masters, zájem vidět bývalou světovou jedničku na TPC Sawgrass bude obdobný. Během prvního Majoru sezony vyšponovala účast Tigera Woodse v Augustě ceny lístků do astronomických výšek, co na to Players?

Tiger bude patřit jistě mezi favority, ale nebude jediný. Španěl Garcia si zuby na skleněný pohár brousí podruhé, od vítězství v roce 2008 uhrál několik TOP10 a v roce 2015 prohrál s Fowlerem v play-off. Dalším favoritem je i Henrik Stenson, vítěz z roku 2009, nebo populární Američan Mickelson, jenž se vrátil mezi vítěze PGA Tour po téměř pěti letech.

The Players Championship

Sport
Foto Golf Channel
Golf Channel čtvrtek 10. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC