Sport

Slavné Italian open láká hráče na atmosféru a špagety

Italian Open – pořad o sportu

Pandemie koronaviru přeskládala kalendáře všech světových golfových tour. To nejlepší se tak nakonec odehrává na podzim. Platí to jak o majorech, což jsou v golfu turnaje na úrovni například tenisových grandslamů, tak o sérii European Tour, která vyvrcholí v Dubaji až týden před Vánocemi.

Program máme nabitý prakticky od rána do večera podle toho, na kterém světadílu se příslušná série koná. Přímé přenosy vysíláme od čtvrtka do neděle, po zbytek týdne se věnujeme reprízám a vlastním programům včetně českých golfových tour,“ říká ředitel televize Golf Channel Pavel Poulíček a dodává: „Jestli pandemie nějakému sportu pomohla na popularitě, tak je to golf. V Česku bylo od jara do podzimu na hřištích plno a to samé víme od kolegů z celé střední a západní Evropy. Platí to zároveň o sledování přenosů, což jsme mimo jiné zaznamenali podle ohlasů nebo reakcí na sociálních sítích. Se zkracujícím se dnem je naše nabídka ideální pro příznivce golfu, kteří si tím obrazně řečeno prodlužují sezónu u obrazovek.“

Klasika všech klasik

Jedním z nejstarších turnajů na světě je Italian Open. Patří do světové série European Tour a letos se hraje od 22. do 25. října na hřišti nedaleko jezera Lago di Garda na severu Itálie. Resort Chervò Golf Club bude hostit největší italský turnaj poprvé. Jedná se už o 77. ročník. Úplně poprvé se konal už v roce 1925. Neuskutečnil se pouze v roce 1933 a během druhé světové války a pak mezi roky 1961–70. Až v roce 1971 se vrátil a stal se jako jeden z mála turnajů v pevninské Evropě součástí britského okruhu, protože až v roce 1974 vznikla současná podoba European Tour.

Jaké kdo má šance

Titul bude obhajovat Rakušan Bernd Wiesberger, který patří mezi nejlepší evropské golfisty a dlouhodobě do první světové padesátky. Mimochodem několikrát se zúčastnil českého dílu European Tour, kterým je tradiční D+D REAL Czech Masters. 

Mezi nejslavnější vítěze minulosti patří Greg Norman, Bernhard Langer nebo ze současných hvězd Ian Poulter a Francesco Molinari.
Když se ptají golfistů, proč se tak rádi účastní právě Italian Open, do jednoho zmiňují pohostinnost a atmosféru, výbornou kuchyni a víno. Ano, i to může být pro vrcholového sportovce důvod, proč cestovat na turnaj přes půl světa.

Proč Itálie?

Golf patří v Itálii mezi sporty s dlouhou tradicí, těží z klimatických podmínek, které umožňují na většině území hrát golf po celý rok. Italové budou také příštími evropskými hostiteli slavného týmového souboje Ryder Cupu. Je to duel mezi nejlepšími dvanácti Američany a Evropany a koná se každé dva roky, což po letošku neplatí. Původně se totiž mělo hrát v roce 2022, pandemie však odsunula termín až na podzim 2023. Hrát se bude na okraji Říma na hřišti, které kvůli této akci prochází několikaletou rekonstrukcí a přizpůsobuje se podmínkám pro sledování velkým počtem diváků. Poslední evropský Ryder Cup v Paříži navštívilo během tří dnů neuvěřitelných 250 tisíc diváků, Řím se ale netají ambicemi tohle číslo srovnat. Zároveň má být design jamek speciálně přizpůsoben, aby více vyhovoval evropským hráčům, kteří jsou narozdíl od Američanů více zvyklí na parková a technická hřiště. 

Vysílací časy Italian Open

Čtvrtek 22. října 
12.30—17.30 

Pátek 23. října 
12.30—17.30 

Sobota 24. října 
13.00—17.30 

Neděle 25. října 
11.30—16.00 

Italian Open

Sport
Foto Profimedia.cz
Golf Channel čtvrtek 22. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC