Sport

Skotsku golf sluší

DP World Tour – sportovní pořad

Nejčastějším dějištěm letošních turnajů DP World Tour je Skotsko. Je to logické i symbolické. Právě tady všechno na konci 15. století začalo. Letos se tam konalo jubilejní 150. The Open a golf je pro Skoty jedním z pilířů turistiky. Proto tolik peněz investují do pořádání světových turnajů. 

Čtvrtou akcí na území Skotska je letos Alfred Dunhill Links Championship. Má výjimečný formát. Hraje se na třech různých hřištích. Tzv. cut tedy oddělení úspěšných od neúspěšných hráčů je až po sobotě a hraje se ve formátu PRO-AM. To znamená, že ve čtyřčlenné skupině jdou společně dva profesionálové a dva amatéři. Přesněji řečeno rekreační hráč. Profesionál a amatér tvoří soutěžní pár. Hraje se jak o individuální, tak týmovou trofej. Tento hrací systém v rámci světových sérií zavedli už v roce 1937 ve Spojených státech na turnaji v Pebble Beach. Systém přežil dodnes a je velice oblíbený právě pro příznivce a podporovatele golfu, protože dává šanci být součástí velké akce i běžným golfistům. V tom je všeobecně přednost golfu. Můžete si zahrát vedle špičkových golfistů na stejném turnaji. Nikdy se nestanete spoluhráčem ve fotbalovém týmu v zápase Ligy mistrů nebo nenastoupíte ve Wimbledonu ve čtyřhře s Djokovičem. Ale v golfu si oficiální turnaj se světovou jedničkou zahrát můžete.

Na tomto turnaji bude někdo z amatérů spoluhráčem Roryho McIlroye, golfisty s aktuálně nejlepší formou a vítěze letošní PGA TOUR. Zajímavé je, že ve své bohaté kariéře nikdy nevyhrál ve Skotsku. K atraktivitě turnaje přispívají i známá jména amatérských hráčů. Mezi pravidelné účastníky patří zpěvák Justin Timberlake, herec Hugh Grant nebo fotbalista Gary Lineker.

Hlavním hřištěm je Old Course v St. Andrews, kde se konalo letošní The Open. Na něm se hraje všechny čtyři dny včetně finále. Další dva resorty v rotaci jsou Carnoustie Golf Links a Kingsbarns. Golfisté prostřídají každý z nich během prvních tří kol. 

Přímé přenosy turnaje o 5 milionů dolarů vysílá Golf Channel od 29. září do 2. října.  

DP World Tour

Sport
Foto Profimedia.cz
Golf Channel čtvrtek 29. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC