Sport

Nejstarší golfový turnaj mezi písečnými dunami

Omega Dubai desert classic – pořad o sportu

Každý golfový turnaj má svoji historii, své tradice a něčím se od ostatních klání odlišuje. Nejinak je tomu i v případě „pouštního turnaje“ v Emirátech, který si na svůj nevysoký věk rozhodně získal prestiž i respekt. A hraje se navíc v neuvěřitelně exotických kulisách.

Kdo zná současnou podobu Dubaje, obchodní a turistické křižovatky Spojených arabských emirátů, těžko si představí, že před třiceti lety se město teprve nadechovalo k expanzi. Rostly první moderní budovy, hotely a z přístavního uzlu se Dubaj začala proměňovat na výkladní skříň Středního východu. V roce 1988 bylo otevřeno první 18jamkové golfové hřiště v oblasti Perského zálivu. Na nekonečných písečných plochách následně vyrůstaly zelené oázy, které naprosto měnily ráz krajiny a odlišovaly Emiráty od okolních států.

A pak přišel Tiger Woods

Právě nejstarší hřiště, které se jmenuje Majlis, se stalo už v roce 1989 dějištěm prvního turnaje série European Tour na Arabském poloostrově. Již od začátku bylo v jeho názvu slovní spojení Desert Classic. Postupem času se stal turnaj jednou z nejprestižnějších golfových akcí na světě. Pouze jedinkrát, v roce 1991, se nemohl konat kvůli tehdejší válce v Perském zálivu. Zlomovou popularitu ale získal ve chvíli, kdy se ho pravidelně účastnil a dvakrát vyhrál legendární golfista Tiger Woods. Přispěl tím automaticky k masové popularizaci golfu v Asii a i díky jeho aktivitám se Dubaj proměnila v golfovou destinaci, kam se v průběhu roku slétají turisté z celého světa. Golf nyní dokonce tvoří významnou část dubajské ekonomiky. Turistika spojená s golfem totiž přináší Dubaji ročně okolo neuvěřitelných 130 milionů dolarů.

A zrodila se golfová televize

V roce 1995 sehrál turnaj Dubai Desert Classic zásadní roli v mediálních dějinách. Právě přímým přenosem tohoto turnaje začalo vysílání americké televizní stanice Golf Channel. Spoluzaložil ji tehdy legendární golfista Arnold Palmer. Rozjezd stanice stál 80 milionů dolarů. V letech 1999 a 2000 se turnaj přestěhoval do dalšího nového klubu na Dubai Creek nedaleko letiště. Posledních dvacet let je ale doma opět na Majlis. Je součástí Emirates Golf Clubu, který se rozšířil o další 18jamkové hřiště. V okolí golfového klubu vyrostla rezidenční čtvrť a světovou raritou je také to, že klub má svou vlastní stanici metra na hlavní trase.  

Nejúspěšnějším hráčem historie turnaje je Jihoafričan Ernie Els, který zde zvítězil třikrát a nebude chybět ani mezi letošními kandidáty na šampiona. O více než tři miliony dolarů přijedou bojovat takové hvězdy jako Sergio Garcia, Justin Rose, Tommy Fleetwood nebo nová ikona ze Spojených států Colin Morikawa, vítěz loňského majoru PGA Champion­ship.

Vysílací časy Omega Dubai Desert Classic

Čtvrtek / 28. ledna 
5.00—10.00 
12.30—14.30

Pátek / 29. ledna 
8.30—14.30 

Sobota / 30. ledna 
9.30—14.00

Neděle / 31. ledna 
9.30—14.00

Omega Dubai desert classic

Sport
Foto Profimedia.cz
Golf Channel čtvrtek 28. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC