Sport

Jamkovka patří k výjimečným golfovým událostem roku

Match Play – sportovní pořad

Ke golfovým vrcholům patří tradičně majory, které jsou čtyři. Ale tlak na rozšíření velkých turnajů způsobil v posledních 20 letech ze strany sponzorů, hráčů a televizních společností, že se mužský profi golf rozšířil o další kategorii významných akcí. Tou je minisérie World Golf Championships.

Podle názvu jsou to neoficiální světové šampionáty. Golf nemá zájem prosadit tyto turnaje nad úroveň majorů, ke kterým patří nejznámější US Masters nebo nejstarší The Open, ale značně tím posílil popularitu profesionálního golfu. Své speciální místo mezi WGC turnaji má Match Play. Zjednodušeně řečeno „jamkovka“.

Laik si řekne: do jamky se přece hraje pokaždé. Ano, ale existují dva formáty, jak se golf hraje. Na rány se pořádá drtivá většina turnajů. Hráč si sčítá rány a po 18 jamkách má skóre vzhledem k takzvanému paru hřiště. To je norma počtu ran. Pro příklad: když je par hřiště 72 ran a hráč zahraje 75 ran, má ve výsledkové tabulce skóre +3. Tedy tři rány nad par. Pokud se ve výsledkách objevuje záporné skóre, například -5, znamená to, že golfista zahrál 18 jamek za 67 ran. Čím nižší skóre, tím je hráč lepší.

Princip jamkovky spočívá v tom, že jde o souboj. Turnaj tvoří zápasy jednoho proti jednomu. Podle počtu ran se určí vítěz na každé jamce. Co vítězná jamka to bod. Celkem 18 jamek. Kdo získá více bodů, je vítězem zápasu. To je princip WGC – Match Play. Tahle velmi sledovaná událost se koná od roku 2016 v texaském Austinu. Celá historie sahá do roku 1999, kdy se tento formát v rámci minisérie WGC konal poprvé v kalifornské La Costě. 

Do turnaje se kvalifikuje vždy jen 64 hráčů podle pořadí ve světovém žebříčku. To je další výjimka oproti ostatním turnajům, kde ovlivňují účast i další kritéria. Další neobvyklostí je počet hracích dnů. Turnaje na rány se konají maximálně čtyři dny, jamkovka trvá pět dní. Tři dny se hraje v 16 skupinách, do víkendu postoupí jen vítězové. Maraton končí finálovým soubojem. Vítěz je neoficiálním světovým šampionem ve hře na jamky.

Letos bude v pozici světové jedničky vstupovat do turnaje Španěl Jon Rahm. Vítězství mu uniklo těsně v roce 2017, kdy podlehl Dustinu Johnsonovi. Nejsenzačnějším vítězem byl v roce 2002 Američan Kevin Sutherland, který vyhrál z pozice 64. hráče světa. 

Pozoruhodné je také samotné hřiště. Match Play se koná v Austin Country Clubu postaveném ještě v 19. století. Hřiště obtéká monumentální řeka Colorado. Tradiční klub si udržuje specifická pravidla. Pánové nesmí nosit uvnitř klubovny a na terase kšiltovky nebo klobouky, nejsou povolená trika bez límečku, u žen příliš krátké sukně nebo u dětí plavky. Nejsou povolené džíny nebo pracovní oblečení. Jedná se o soukromý klub, tomu odpovídá nejen společenský bonton, ale také cena členství. Ta je 80 tisíc dolarů, tedy zhruba 2 miliony korun. Kromě golfu zahrnuje využití tenisových kurtů a bazénů.

Po všech stránkách je tedy WGC Match Play výběrová záležitost. To nemusí řešit vítěz, který se stává automaticky členem a ještě si vydělá 1,82 milionu dolarů. Turnaj můžete sledovat v přímých přenosech od 23. do 27. března exkluzivně na Golf Channel.

3 tituly

Nejvíce titulů v Match Play 
Tiger Woods

23 jamek

Nejdelší finále 
Jason Day a Victor Dubuisson v roce 2014

Rory McIlroy

Poslední evropský vítěz v roce 2015

Match Play

Sport
Foto Getty Images
Golf Channel středa 23. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC