Sport

Italská golfová horečka pokračuje

Italská golfová horečka pokračuje

Itálie zažívá novodobý golfový boom. A není to pouze díky Francescu Molinarimu, který je novou italskou sportovní celebritou. Na Apeninský poloostrov se totiž už za tři roky podívá poprvé v historii slavný Ryder Cup. Pomyslné odpočítávání pak probíhá i díky lukrativnímu Italian Open.

Tradiční turnaj, jehož historie sahá až do roku 1925, se stal součástí European Tour hned při jejím založení v roce 1972. Vždy byl přitom oblíbenou zastávkou nejen pro evropské hráče. Až v posledních třech letech je však zastávkou také maximálně lukrativní.

Jedna z podmínek přidělení pořadatelství Ryder Cupu v roce 2022 byla, že se Italian Open stane součástí Rolex Series. Tedy série nejprestižnějších turnajů European Tour, na kterých se hraje minimálně o 7 milionů dolarů.

Poprvé se turnaj pod její hlavičkou konal před dvěma lety a okamžitě to bylo na startovním poli znát. Z vítězství se radoval Angličan Tyrrell Hatton, na kterého loni navázal Dán Thorbjorn Olesen. Tedy dva účastníci posledního pro Evropu vítězného Ryder Cupu. Aby toho nebylo málo, začal v té době stoupat ke golfovému vrcholu Francesco Molinari, šampion Italian Open z let 2006 a 2016. Pořádně pak pod kotlem italské golfové horečky přiložil v roce 2018, kdy vyhrál nejen maximálně sledovaný BMW PGA Championship a slavné The Open, ale navíc byl, no nenaplánovali byste to lépe, hlavní hvězdou Evropy při vítězném Ryder Cupu v roce 2018 v Paříži.

Všechno tak do sebe začalo s ohledem na stále blížící se rok 2022 zapadat. Letošní Italian Open pak bude dalším dílkem do mozaiky, která má vyvrcholit za tři roky v Římě v Marco Simone Golf and Country Clubu, který bude rydercupové klání mezi Evropou a Spojenými státy hostit.

„Bude to něco neskutečného, vrátit se zpátky do Itálie, navíc do Říma, jako major šampion,“ těší se na apeninský vrchol golfové sezony šestatřicetiletý Molinari, který si na domácí půdě zahraje poprvé po osmnácti měsících. Loni se totiž Italian Open hrálo v květnu a Molinari skončil druhý, o ránu za Olesenem. Letos by tak chtěl skončit ještě o příčku lépe: „Miluji Italian Open a italské fanoušky, kteří mě léta podporují. Ve své zemi jsem hrál jeden ze svých nejlepších golfů kariéry a vyhrát akci Rolex Series na domácí půdě před svou rodinou a přáteli, to by bylo opravdu výjimečné.“

Lehké to však rozhodně mít nebude. Za soupeře mu totiž bude řada parťáků z posledního vítězného rydercupového týmu, jako třeba Angličané Justin Rose a Paul Casey. A chybět nebude ani ten, který na Molinariho navázal letošním vítězstvím na The Open – Ir Shane Lowry. „Jsem nadšený, že se opět ukážu v Itálii, a to v tak báječném městě jako je Řím. Italští fanoušci svůj sport milují a hrát před nimi jako úřadující vítěz The Open společně s Franem (Molinarim), který vyhrál v Carnoustie… Myslím, že to bude výjimečný víkend,“ předpokládá Lowry. Tak si ho také nenechte ujít.

Italian open

Italské Open se letos bude hrát od 10. do 13. října v římském golfovém klubu Olgiata a dorazí na něj největší evropské golfové hvězdy, samozřejmě v čele s domácím hrdinou Molinarim.

Italian Open

Sport
Foto Golf Channel
Golf Channel čtvrtek 10. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC