Rozhovor s herečkou Danou Batulkovou

Pro herce je lepší hrát záporáky

Rozhovor s herečkou Danou Batulkovou

Herečka Dana Batulková se rozhodně nenudí. Natáčí televizní seriály, účinkuje v několika divadlech a do toho stíhá pečovat o dům se zahradou, trávit čas se dvěma vnoučaty i cestovat po světě. Jak to všechno zvládá, jak prožila pandemii a co chystá do budoucna? Zeptali jsme se na to a mnohem víc!

Vaše herecké portfolio je skutečně obsáhlé. Na kterou svoji roli ale vzpomínáte nejraději?

Určitě na už kultovní záležitost Vrať se do hrobu!. To byl vlastně debut Milana Šteindlera, který v tom filmu i hrál. Ač jsem film nějak ztratila ze zřetele, tak mezi generací dětí, co pak vyrostly, se stal tak kultovním, že znaly ty hlášky nazpaměť. Kromě toho určitě Comeback, to je taky kultovní věc, která už de facto 12 let běží skoro denně v televizi. Ač jsem vůbec neznala sitcomy a ani je neměla ráda, tak to bylo strašně hezký natáčení a moc mě to bavilo. A musím říct, že mám asi štěstí, ale nikdy to nebyla práce, která by mě nějak netěšila, nikdy nebyla špatná atmosféra nebo špatný lidi. 

A že jste si třeba vyloženě sedla s nějakou konkrétní postavou? Tak, že Vám odpovídala nebo Vás bavilo v té roli žít?

Jak jsem mluvila o Comebacku, tak určitě právě Marcelka, to byla taková správně švihlá ženská… Pro herce je vždycky fajn, když hraje ne úplně kladnou postavu, to mám zase třeba Lídu ve Slunečné, která je hodně problematickou postavou.

Vaší doménou jsou zejména seriály. Sledujete je i Vy sama? Pokud ano, které jsou Vaše oblíbené?

Sleduju, mám doma různé streamingové služby, takže je toho hodně. Z našich jsem si dala třeba Svět pod hlavou a obecně mám ráda historický věci, hlavně takový, který nejen, že mají zábavný příběh, ale zároveň vás i obohatí. A taky jsem viděla spoustu minisérií, těch je mraky a jsou dobrý. Nemám na to moc času, takže když už, tak si vyberu něco, co za to stojí.

Mám ráda to, že sednu do auta a vlastně nevím, kam jedu.

A když zrovna nehrajete, tak jak nejradši trávíte volný čas?

No tak já mám domeček a zahradu, tam je pořád co dělat, třeba v tomhle deštivým roce sekat trávu. Jinak mám dvě vnoučata, takže se taky snažím trávit čas s nima. A když mi třeba vyjde nějakej větší časovej úsek, snažím se někam vypadnout. Takže všelijak, ale hlavně příjemně.

Jak jste prožívala období pandemie? Co Vám z běžného fungování chybělo nejvíc, a přinesla Vám naopak něco?

Nechci říct, že bych to uvítala, ale připadalo mi, že nejenom já žiju nějak bláznivě rychle a najednou jako kdyby před nás někdo postavil bránu a řekl dost. Myslím, že nejenom já jsem uvítala nějaký zastavení, ale samozřejmě to nechci plést s tím, že to bylo kvůli nemoci a spousta lidí trpělo i zemřelo. Ale zdá se mi, že je to určitý memento pro nás všechny. Já sama nijak netrpěla, protože mám dům a zahradu, ale bylo mi líto lidí v bytech a dětí. Naopak mi nechyběl ten hereckej dril, kdy celej den točíte, večer jdete hrát… A taky u mě bydlely moje dvě dospělý děti. To bylo hrozně fajn, zjistíte, jak žijou, co si myslej… Bylo to takový sblížení rodiny, na který si normálně vlastně neumíme dělat čas.

No a nyní, když už se uvolňují opatření, co máte v plánu? Chystáte se třeba někam vycestovat?

Povedlo se mi to už v květnu a teď mi taky vyšel týden. Chtěli jsme Řecko, ale bála jsem se letadla, jak se všechno zpřísňuje, tak abych nezůstala někde uvězněná nebo potom v karanténě, protože musím do práce. Tak nakonec dáme Slovinsko, který je krásný, a potom Istrii, tam jsou taky hezký starý města, takže to spojíme.

A jak cestujete nejraději? Autem, letadlem…?

Vlastně je mi to jedno, ale tohle cestování autem mi nahrazuje, co jsme dřív nemohli, kdy se seberete a někam putujete. Mám ráda to, že sednu do auta a vlastně nevím, kam jedu. Vím třeba směr, jako Toskánsko, ale mezitím se nám někde líbí, tak sjedem… Mám strašně ráda ten čas, kdy takhle svobodně putujeme Evropou.

A radši si odpočinete na pláži, nebo své destinace prozkoumáváte? 

Kombinace obojího. Ráda ležím dva dny u moře, ale mezitím chci poznat, kam to jedu. Takže třeba na těch řeckých ostrovech si půjčíme auto a procestujeme je. Když už někde jsem, zaplatím si tu letenku, tak se chci taky něco dozvědět o tom, kam jsem přijela.

Chystáte v blízké budoucnosti nějaké zajímavé projekty? Ať už na obrazovkách, nebo divadelních prknech?

Teď budou ty věci, který jsme třeba nazkoušeli, ale zatím nehráli. V Městských divadlech ABC Vojna a mír, v Rokoku Faust, ale ve verzi ze Semaforu z roku 1982 nebo Bergmanova Podzimní sonáta v Divadle Mana ve Vršovicích. Co se natáčení týče, tak tam zatím nic novýho, co už by oficiálně vznikalo.

 


Dana Batulková (* 16. března 1958, herečka)

Herečka Dana Batulková vystudovala DAMU a od té doby je stálicí české seriálové a divadelní tvorby. Účinkovala například ve snímku Vrať se do hrobu!, seriálech Comeback nebo Ohnivý kuře a spoustě dalších. Vystupuje také v řadě pražských divadel, zejména v Rokoku nebo v Komedii. Mimo to je také matkou dvou dětí, herce Jakuba Prachaře a herečky Mariany Prachařové. V roce 2008 se také v páru s Janem Onderem stala vítězkou taneční show StarDance. 

Rozhovor
Foto Profimedia.cz

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC