Rozhovor s zpěvačkou a herečkou Olgou Lounovou

Mám v životě velké štěstí na lidi

Rozhovor s českou zpěvačkou a herečkou Olgou Lounovou

Olga Lounová působí na divadelních prknech v řadě muzikálů, jako zpěvačka má za sebou úspěšné hity i koncertní turné plné akrobatického tance a zahrála si také v různých filmech a seriálech. Co ji naplňuje nejvíce a jak prožívá dobu, která živé kultuře nepřeje?

Začněme u Vašich studií. Nejdříve jste dokončila pedagogickou fakultu v Liberci, a až poté jste získala absolutorium na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze v oboru muzikál, který sdružuje zpěv, herectví a tanec. Kdy nastal ten zlom, při němž jste se rozhodla, že budete zpívat, hrát a tančit?

Já chtěla jít na konzervatoř už v patnácti letech, ale po domluvě s rodiči jsem si řekla, že raději vystuduju něco pořádného. A protože jsem si nebyla jistá co, tak jsem šla na gympl. Po něm jsem chtěla studovat ekologii, tak jsem se přihlásila do Ústí nad Labem a dostala se na obor životní prostředí. Když jsem ale viděla rozvrh plný matematiky, fyziky, chemie, a naopak málo biologie, kvůli které jsem tam šla, tak jsem ještě narychlo o prázdninách udělala přijímačky na pedagogickou fakultu. Hudbě jsem se věnovala průběžně jako koníčku. V té době jsem měla dvě kapely a začínala hrát křoví v divadle.

Kdyby to bývalo nevyšlo, byla byste tedy učitelkou, nebo něčím jiným?

Asi bych byla paní učitelka.

Na začátku své kariéry jste zpívala v několika kapelách. Kdy přišel přelomový okamžik, který nastartoval Vaši kariéru? Byla to, dnes již pověstná, Láska v housce?

U mě bylo hodně zajímavý to, že jsem rozběhla několik kariér současně. Nejenom že jsem zpívala s kapelami, ale taky jsem začala hrát křoví ve filmech a v divadle. Do toho jsem studovala grafiku, prostě jsem dělala všechno, co se motalo kolem umění.

Kromě zpěvu se také věnujete herectví snad ve všech jeho podobách. Co Vás baví nejvíce? Filmy, seriály, nebo snad zpěv a muzikály?

Mě nejvíc baví hudba. Koncerty i tvorba. Skládání je jako zvláštní forma magie. Ale herectví miluju taky. Filmy. To je kouzlo samo o sobě. Dokáže vás to vtáhnout a prožijete na chvíli jiný svět. Kdybych mohla, tak bych si přála natočit ještě pár filmů. A můj největší sen je sehnat peníze na hudební pohádku, kterou jsme napsali. Bohužel si ale myslím, že s penězi na umění to v nejbližší době bude hodně složité.

K čemu zamíříte, když si chcete odpočinout? Je to četba, filmy, hudba, meditace…? 

Já si lehnu do vany a koukám do svíčky a pěny. Nebo spím. To je nejbrutálnější forma relaxu. Jinak samozřejmě miluju filmy a dokumenty. Jo, sledování dokumentů je asi moje úplně nejoblíbenější odpočinková činnost.

Ve svém životě jste potkala jistě mnoho inspirativních osobností. Setkání s kým si opravdu vážíte? Proč? Jak Vás změnilo?

Bože já mám takový štěstí na lidi! Nejvíc mě inspirovala určitě moje celá rodina, ale každá kamarádka, spolupracovník či partner ve mě vždycky něco zanechali. Z osobností určitě úžasný Karel Svoboda a Karel Gott, od něj jsem se naučila, co jeho naučil Louis Armstrong po svém koncertě v Praze v roce 1965, a to podepisovat se po vystoupení do posledního fanouška. Ze světových osobností v minulosti Donnie Yen a v současné době Jaromír Jágr, Dášenka Havlová, Karel Janeček, Lilia atd. 

Jak se Vám daří zvládat náročnou dobu pandemie a lockdownů? Co byste čtenářům doporučila, co Vám pomáhá nebát se budoucnosti?

Musím říct, že udržet produktivitu je teď i u normálně produktivního člověka opravdu složité, ale snažím se alespoň trochu držet tempo. Rozhodně bych všem doporučila online vzdělávání, online kurzy, je to pohodlné z domova a člověk se alespoň něco naučí. A pokud nemáte zájem přímo o nějaký online kurz, tak na YouTube se podle různých návodů naučíte téměř cokoliv. Od stříhání videí po vaření a pokládání podlahy. A nemusíte se jen něco učit, můžete si klidně i zacvičit. 

Na co se nyní nejvíc těšíte? Máte nějaké projekty, kterým nebyl čas vdechnout život a teď konečně je? Odkud od Vás letos uslyšíme?

Pravidelně z Impulsu. A určitě se podívejte na film Gump! Jinak z YouTube v nových klipech a na Spotify. Příští rok se taky chystám s MRG Racing Team a podporou Gaia Superfood vyrazit na Dakar. Je to pro mě vlastně celoživotní sen, takže uděláme všechno proto, abychom to v téhle složité době mohli odjet.

Kdybyste mohla mít tři přání, jaká by to byla?

Velkou zdravou rodinu a dětičky, Grammy, Dakar.

 


Olga Lounová (* 7. března 1981, zpěvačka, herečka)

Olga Lounová vystudovala pedagogickou fakultu v Liberci a Konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze. Její pěveckou kariéru odstartoval v roce 2010 veleúspěšný singl Láska v housce s Xindlem X a studiové album Rotující nebe z roku 2011. V divadlech Hybernia a Broadway působila v řadě muzikálů, na obrazovkách zase třeba v seriálu Vyprávěj. Kromě všech uměleckých aktivit je také profesionální jezdkyní rallye. V současnosti pracuje především na novém hudebním albu.

Rozhovor
Foto Archiv Olgy Lounové

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC