Pro děti

Nikdo se nerodí otrokem

Mosley – animovaný film pro děti

Novozélandský film Mosley je důkazem, že za skvělými animáky nemusí stát jen velká zavedená studia.

Snímek, který vypráví o podivuhodných tvorech zvaných kozloni, jež touží po svobodě víc než po čemkoliv jiném, zaujal diváky všech věkových kategorií nejen originálním příběhem a silným poselstvím, ale také nevšedními okolnostmi svého vzniku.

Sen o svobodě

Kozloni jsou silní a inteligentní tvorové, kteří mluví lidskou řečí. Protože zvládnou i to, na co zvířata nestačí, používají je lidé na těžkou práci. I Mosley, který byl už jako malý uzmut rodičům, strávil celý život dřinou na polích farmáře Simona. Nyní je hlavou rodiny, má syna Rua a manželku Beru a těší se na brzký příchod dalšího potomka. Mosley nejasně tuší, že kozloni nebyli stvořeni k údělu otroků. Proto když jednoho dne Rue objeví jeskyni s nástěnnými malbami mýtických Přímáků, čili kozloňů chodících po dvou a majících ruce místo neforemných kopyt, vydá se je hledat. Doufá, že mu Přímáci pomohou osvobodit z lidského područí nejen jeho rodinu, ale i všechny ostatní zotročené kozloně. Mosleyho putování bude provázet nejen řada překvapení, ale i smrtelné nebezpečí. Po jeho stopách se totiž vydává obávaný lovec Warfield.

Zvládneš se s tím porvat, když máš srdce obra.

Sen o filmu

Duchovním otcem snímku je animátor Kirby Atkins. Na příběhu o kozloních začal pracovat už v roce 1997. Inspiroval se vlastním dětstvím, které strávil na farmě prarodičů poté, co mu nečekaně zemřela matka. K projektu se přidal animátor Pres Romanillos, který však v roce 2010 podlehl leukémii. Od této chvíle pracoval Atkins na filmu pouze se svou malou dcerou Leah. Každou volnou chvíli si povídali o kouzelném světě kozloňů a přitom pokreslili tisíce čtvrtek papíru scénami, které se zvolna řadily v ucelený storyboard. Rovněž nahráli stovky hodin dialogů, které později využili při dabingu postav. Leah propůjčila svůj hlas maličkému Mosleymu, Atkins namluvil jeho dospělou verzi, ostatních postav se zhostili přátelé a příbuzní. Leah mezitím dospěla a Atkins dál po večerech pracoval na animaci a střihu filmu. V roce 2014 mu podalo pomocnou ruku novozélandské animační studio Huhu. Za přispění čínských koproducentů byl snímek dokončen v roce 2019, kdy měl i světovou premiéru. 

Sen, který se stal skutečností

Více než 20 let práce je na filmu znát. Originální příběh se srozumitelným poselstvím zdobí skvostná animace, velkolepý hudební doprovod, promyšlené dialogy, humor, ale i slušná dávka napětí. Ta nepramení jen z motivu pronásledování, kde drsný lovec Warfield nažene strach i dospělým, ale především z faktu, že děj není předvídatelný. Absence dějových schémat a klišé zkrátka způsobila, že si divák nemůže být nikdy jist, kam se děj vydá v příští minutě. Jediná jistota je, že tento nádherný příběh o nezlomné touze po svobodě natočil muž s velkým srdcem, jenž se už dnes stal filmařskou legendou.

Kirby Atkins 

Tento novozélandský animátor sbíral léta zkušenosti ve velkých amerických studiích, kde se podílel na tvorbě takových filmových hitů jako byli Šmoulové 2, Alvin a Chipmunkové: Čiperná jízda nebo Obr Dobr v režii Stevena Spielberga. Poslední účast na hollywoodských projektech si připsal na vloni uvedeném animáku Scoob!. Vlastní film Mosley dedikoval zesnulému příteli Presi Romanillosovi.

Mosley

Pro děti
Hodnocení FDB 82,5 % Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie Kirby Atkins

Scénář Kirby Atkins

Obsazení V ČESKÉM ZNĚNÍ Filip Jančík, Pavel Vondra, Martin Sobotka, Linda Křišťálová, Bohdan Tůma, Tomáš Juřička, Jiří Valšuba, René Slováčková…

Délka 97 min.

Rok 2019

neděle 19. 12.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC