Pro děti

5 rad pro rodiče, jak zabavit děti během „koronaprázdnin“

Pestrý program pro děti během „koronaprázdnin“

Když se celá země musí bránit koronaviru, má to za následek spoustu nepříjemných opatření. Ale na rozdíl od posilovny či hokejového zápasu, do školy se normálně musí každý den. A když jsou školy zavřené, rodiče by měli popřemýšlet, jak zabavit svá dítka školou momentálně (ne)povinná, aby nezlobila. A nejen to – aby také nechala rodiče si občas „odfrknout“, jelikož často kromě péče o děti musejí ještě pracovat na dálku z domova. Připravili jsme pro vás pět tipů, jak si nucené prázdniny v nedobrovolné karanténě užít co možná nejhezčím způsobem.

1. Vyberte spolu dětské programy.

Zkuste s dětmi na chvíli zapomenout na koronavir a šílenství venku a zapojte je do výběru stanic, které budou sledovat. Vezměte si magazín Skylink TV a v části televizního programu vyberte pořady, na které se děti budou dívat. A pozor, dejte jim k tomu kus papíru a tužku a vymyslete jim nějaký úkol. Věřte, že to pro ně bude větší zábava, než jen tak sledovat pohádku. Chcete uvést příklad, jak to provést? Skylink má slušnou zásobu dětských pořadů – vyberte si stanici podle věku vašeho potomka. Pokud je na prvním stupni základní školy, nejspíš sáhněte po Minimaxu a pořadu Požárník Sam. Nechte dítko sledovat neohroženého animovaného hasiče a po skončení pořadu mu vysvětlete, co vše tato profese obnáší. Jak musejí být hasiči ve formě, čím se hasí dřevo a čím elektrický proud (jestli to samozřejmě víte z hlavy). Pokud máte mezeru ve vzdělání, vygooglujte si to, vaše dítko ocení, že jste nejchytřejší máma nebo táta.

2. Vymyslete jim referát do školy.

V karanténě nejsou samozřejmě jen ty nejmenší děti. Ptáte se, jak zabavit ty větší? Zahrajte si na učitele a zadejte jim referát, (ostatně mnohé školy přesně toto nyní v době karantény po žácích vyžadují). A kde vzít nápad na zadání? Jednoduché jako facka, podívejte se znova do programu televize a najděte téma, které vás zaujme z nabídky dokumentárních pořadů na Skylinku. Pokud vás fascinuje například vesmír,  najděte například výpravný seriál Kosmos: Možné světy, který poběží od 23. března na National Geographic HD. Nejdřív musíte shlédnout alespoň jeden díl a pak už si můžete upřesnit zadání. V tomto případě doporučujeme Slunce. Co se stane, až Slunce vyhasne? Kdy to asi bude? Co může lidstvo mezitím udělat, aby se připravilo. Pokud si ani vy, ani vaše děti nelibují v astronomii, zkuste jiný obor. Třeba taková historie je pro referát možná ještě vhodnější. Doporučujeme vyzkoušet na dokumentu Dynastie: Rodiny, které změnily svět na Spektru HD. Děti si mohou vybrat svůj úkol mezi slavnými klany od Kennedyů, přes Disneyho až po Kim-Čongy ze Severní Koreji.

3. Dejte si zvířecí úkol.

Na kanálech Skylinku najdete rovněž nepřeberné množství přírodopisných dokumentů. Sedněte si celá rodina večer a udělejte si plán: Každý člen rodiny bude mít za úkol najít pořad o jednom zvířeti, táta si vezme podle programu žraloky, máma papoušky, chlapeček krokodýly a holčička bůvoly. Večer si pak vyměníte znalosti formou zábavného kvízu. Bude se jmenovat třeba Věděli jste, že… Ze sledování pořadů musí každý člen rodiny vytáhnout nějaký poměrně neznámý fakt o svém zvířeti. Kdo jich bude mít nejvíc, vyhrává a nemusí mýt nádobí. Chcete poradit, kde začít? Tak třeba Okavango – řeka snů: Cesty bohů na National Geographic WILD HD (tam najdete rozličná africká zvířata). A jak to stihnout, když se každý bude chtít dívat na jiný program? To není žádný problém, protože Skylink Live TV vám umožní sledovat programy najednou až na čtyřech zařízeních – od televize, přes notebook až po tablet či telefon. A pokud tuto službu ještě nemáte aktivovanou, neváhejte, první měsíc je zdarma.

4. Uvařte spolu podle televize.

Když spolu rodiče a děti vaří, je to vždycky psina. Ale během koronavirové karantény to jde udělat ještě zábavněji. Víte jak? Necháte omladinu, aby nasála inspiraci na některé ze stanic Skylinku, samozřejmě si musí dělat poznámky, jinak vše zapomenou ještě předtím, než nahřejete troubu. Co máme konkrétně na mysli? Tak třeba skvělý pořad na Spectru, který se jmenuje Kde se vzala naše oblíbená jídla, zkoumá oblíbené pochoutky z celého světa z různých úhlů. Od hot-dogu, přes čokoládu až po taco. Cokoliv si vymyslíte, pokusíte pak uvařit společně. Nebo si nechte poradit s recepty od kanadské vítězky MasterChefa v pořadu Šéfkuchařka Mary (TV Paprika od 16. března). Na Skylinku najdete tak bohatý výběr podobných pořadů, že vám inspirace nedojde ani po konci koronavirové karantény.

5. A ještě sport. Pro ty nejstarší dítka.

Koronavirus sice zasáhnul většinu sportů od NHL po NBA, ale nabídka Skylinku je tak bohatá, že se vždy ještě nějaké atraktivní utkání odehraje. Byť by šlo o snooker nebo skoky na lyžích. Celá rodina je v karanténě a to je příležitost vymyslet vlastní sázkovou kancelář. Vybraný člen rodiny bude přijímat sázky a ostatní budou sázet na výsledky. (Kdo skočí nejdál, kdo se určitě netrefí, kdo bude první…) Ale protože je to legrace, rozdělí si místo peněz jen křupky nebo jednotlivé špagety. Sice trochu ubyde ze zásob, ale zase bude doma legrace a nějaký koronavirus takto šťastnou rodinu přece nerozhodí.

Pro děti
Foto shutterstock, iStock

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC