Film / seriál

Zpátky do ringu: Rocky vs. Zuřící býk

Zpátky do ringu

Sylvester Stallone a Robert De Niro na stará kolena oprášili legendární boxerské trenýrky. K filmovému zápasu století se postavili čelem. Proti sobě.

Sylvester Stallone oslavil loni v červenci 67 let. Robert De Niro to v srpnu dotáhl na kulatou sedmdesátku. Přesto si odhodlaně znovu natáhli boxerské trenýrky i rukavice a poprvé během dlouhých, bohatých kariér se srazili v ringu. Místo mrtvice z toho vzešla podívaná Zpátky do ringu, ve které se herci sešli před kamerou po sedmnácti letech od dramatu Země policajtů. Tehdy ještě poměrně akční Stallone trénoval s koblihami, aby si vypěstoval decentní pneumatiku kolem pupku. Žádala si to role podceňovaného policajta. Jako boxeři ve výslužbě naopak museli oba herci vyrazit do posilovny.  

Nepřestávat bušit

Při pohledu na název filmu a jména hlavních hvězd asi většinu napadne, že film Zpátky do ringu byl od začátku Stalloneovým projektem. Ve skutečnosti se scénář nejdříve dostal k De Nirovi. „Byl jsem přichystaný se do toho pustit,“ říká Zuřící býk. „Ale věděl jsem, že to může fungovat jedině tehdy, když u toho budeme oba dva. Zavolal jsem mu a řekl: Pojďme to zkusit.“ 
Jenže Rockymu se zpátky do ringu nejdříve nijak zvlášť nechtělo. Stallone přiznává, že měl velkou spoustu výhrad. Přesto ho De Niro nakonec dokázal zahnat do rohu. 
„Je neoblomný,“ směje se akční veterán z Postradatelných. „Jeho poklidným chováním se nenechejte zmýlit. Rocky je pro mě drahocenný. Mám radost z toho, jak to skončilo. Ale Bobby do mě prostě nepřestával bušit. Nakonec to dávalo smysl. Promluvil jsem si s manželkou a řekl si: Možná by mohlo být zajímavé vzít všechno dobré, co je s Rockym spojeno, a postavit se s tím proti dalšímu ikonickému hrdinovi, protože něco takového už se nikdy jindy nestane.“  

Kus zmrzlé krávy

Zpátky do ringu je příběh o Billym „The Kidovi“ McDonnenovi (De Niro) a Henrym „Razorovi“ Sharpovi (Stallone). Dva bývalí šampióni v boxu se vrátí z důchodu, aby jednou provždy srovnali hořké skóre, které nad nimi zůstalo viset od posledního zápasu před celými třiceti lety. Přestože mezi těmito dvěma navíc vězí i jedna stará osobní křivda, film Zpátky do ringu není zase až takovým dramatem 
– spíše komedií. 
Sharp je jasným klonem slavného Rockyho a během tréninkové scény se dokonce chystá mlátit do kusu zmrzlé krávy, dokud ho někdo nezastaví se slovy, jestli mu náhodou nehrabe. McDonnnen zase připomíná Jakea LaMottu, kterého si De Niro zahrál v legendárním Zuřícím býku. Ve svalově mnohem těžkotonážnější zato povahově lehčí verzi. Za roli v jednom ze dvou nejslavnějších boxerských dramat z roku 1980 získal De Niro svého druhého Oscara. 
Ani Stallone nepřišel úplně zkrátka, o čtyři roky mladší Rocky mu vybojoval jediné dvě nominace – za roli a scénář. Ale na vavřínech se nespalo, co kdyby už byly poněkud povadlé? 

Tvrdá dřina

Stallone, kterému i na stará kolena zůstaly svaly a úspěšně se jimi ohání už ve třech dílech akční pocty osmdesátkových střílečkách Postradatelní, přiznává, že tentokrát se mu makalo o něco hůř. Čas nahodit svalovou hmotu kvůli filmu Zpátky do ringu totiž přišel, když si dopřával tréninkové volno. Naopak De Niro se kdysi málem sedřel z kůže, od té doby na činku prakticky nesáhnul a v důchodovém věku si to nemůže vynachválit.
„Kvůli Zuřícímu býku jsem tvrdě makal,“ říká. „Trénoval jsem s Jakem LaMottou, jeho bratrem a s chlápkem, který o něm napsal knížku, Petem Savagem. Byli skvělí, a něco z toho se lehce vrátilo. Ale na tomhle filmu jsem se díky trenéru Robertu Saleovi naučil mnohem víc. Kéž bych ho měl tenkrát po ruce. Je bezvadný. Dokáže inspirovat. A jakmile se o tom doslechne, začne být nafoukaný.“ Ať už bude konečné skóre jakékoliv, Sylvester „Rocky“ Stallone a Robert „Zuřící býk“ De Niro jdou ještě jednou Zpátky do ringu.      

Zpátky do ringu

Film / seriál
Hodnocení FDB 77.1 %
Foto Cinemax

Režie Peter Segal

Obsazení Sylvester Stallone, Robert De Niro, Kevin Hart, Alan Arkin, Kim Basinger, Jon Bernthal, Camden Gray

Délka 114 min.

Cinemax úterý 17. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC