Film / seriál

Zorro: Tajemná tvář

Zorro: Tajemná tvář
Skylink Live TV

Sledujte na HBO3 na skylink Live TV Sledovat

Hollywoodský biják o tajemném bojovníkovi v černém, který chrání chudé a boháčům dává na frak, patří k zlatému fondu dobrodružných filmů.

Příběh Zorra je všeobecně známý – bohatý švihák si za nocí bere černou masku a klobouk, aby mohl bránit práva chudých před hamižným a neurvalým Donem Monterem. Co se ale stane, když Zorro nečekaně zmizí? Když se 20 let neukáže, všichni ho považují za pouhý mýtus, ale jednoho dne, k Monterově nelibosti, se „Z“ zase začne objevovat vyryté na zdech. Hvězdně obsazený snímek – Antonio Banderas, Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones – má vše, co pořádný dobrodružný příběh potřebuje.

Zorro st. a Zorro ml.

Setkávají se zde dvě příběhové linie. Zorro starší (Anthony Hopkins) po nocích brání slabší, ovšem jen do té doby, než Montero odhalí hrdinovu pravou identitu jako Dona Diega, vtrhne do jeho domu a při souboji zabije Diegovu manželku. Pak už je snadné Zorra odstranit, zavřít do vězení a jeho malou dcerku odvést neznámo kam. Montero ale udělá zásadní chybu – zapomíná, jak silný životabudič je pomsta. Ani dvacet let ve vězení Diega nezničí, neumře žalem jako zlomený stařec, jen trpělivě čeká na svou příležitost k úniku. Druhý příběh je o Zorrovi mladším (Antonio Banderas), který jako malý kluk hrdinného bojovníka obdivoval, jenže když se po něm slehla zem a okolní vesnice ovládla Monterova tyranie a chamtivost, stal se zlodějíčkem. Společně se svým bratrem přežívali ze dne na den, kradli a opíjeli se. Ovšem jen do dne, než Monterův důstojník bratra zabil. A tady začíná příběh obou Zorrů. Spojí je touha po pomstě a také krásná Elena (Catherine Zeta-Jones).

Starý dobrý western

Nejlepší scény ve filmu jsou ty mezi Banderasem a Zeta-Jones – oba jsou plní mladické vášně a chemie mezi nimi funguje naprosto ukázkově. Navíc si ze sebe neustále utahují a jejich vzájemné špičkování opravdu stojí za to. Jistě, od jejich prvního setkání je jasné, že nakonec skončí jako šťastný zamilovaný pár, ale to na zábavnosti filmu nic nemění.

V Zorrovi se filmaři vrátili k osvědčené klasice, k westernu, ovšem ne tomu drsňáckému. Uvidíte zde honosné haciendy, ušlechtilé koně, krásné ženy, které to umí se zbraněmi, a mistrné ukázky jezdectví. Navíc se to tu s akčními scénami nepřehání. Dialogy mezi postavami nejsou jen nutnými vsuvkami mezi souboji, ale naopak, souboje jen podtrhují děj. Je to trochu připomínka časů, kdy byly kaskadérské a speciální efekty začleněny do příběhů, ne naopak, jak jsme zvyklí dnes. Navíc hlavní herecká čtyřka funguje opravdu skvostně. Banderas je okouzlující, ale zároveň pěkné trdlo. Zeta-Jones umí být křehká dívenka, ale taky pěkně od rány a o charismatickém Hopkinsovi snad ani není třeba psát. Stuart Wilson coby hlavní záporák si navíc roli očividně užíval.

Zorro: Tajemná tvář je zdařilou aktualizací známého příběhu. Navíc se v něm Hollywood rozpomíná na své zlaté časy, kdy ženy byly svůdné i v zápalu boje jen s poodhalenými rameny, muži umírali pro čest a zloduši dopláceli na své činy žalářem. I když je Zorro taková moderní pohádka, díky okořenění inteligentním humorem a silnému hereckému obsazení jde o velmi dobrý film.

Zajímavost

Antonio Banderas je prvním rodilým španělským mluvčím, který si Zorra zahrál.

Zorro: Tajemná tvář

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,8 % Hodnocení redakce
Foto HBO3

Režie Martin Campbell

Scénář Ted Elliott, Terry Rossio, John Eskow

Obsazení Antonio Banderas, Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones, Stuart Wilson, Matt Letscher, Maury Chaykin, Tony Amendola

Délka 132 min.

Rok 1998

HBO3 úterý 23. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC