Film / seriál

Zlodějka knih: Roztomilé děti uprostřed smutné války

Zlodějka knih
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Dospívající Liesel přišla o matku, musí si zvykat na nový domov v pěstounské rodině a nesmí nikomu říct, že ve sklepě ukrývají židovského uprchlíka. Proč? Protože žije v německé vsi v první polovině 40. let 20. století. Ještěže se naučila číst a může před bouřlivými událostmi unikat do knih.

Jak vypadal běžný život v Německu za druhé světové války z pohledu dítěte? To popisoval román Zlodějka knih spisovatele Markuse Zusaka tak úspěšně, že si ho ve světě koupilo na osm milionů lidí. Kniha, která v Zusakově rodné Austrálii vyšla v roce 2005, se udržela skoro sedm let na žebříčku bestsellerů New York Times a byla přeložena do více než třiceti jazyků. Kdy se jí chopí i filmaři, bylo jen otázkou času.
Ten nastal předloni, kdy příběh odvážné dospívající dívky Liesel, která je za války poslána do pěstounské rodiny v Německu, natočil britský televizní režisér Brian Percival. Zkušenosti z práce na seriálu Panství Downton mu napovídaly, jak postupovat, aby historie vypadala malebně – a nezřekl se toho ani v tomto dojáku. Válečné špíny se tak bát nemusíte. Ve Zlodějce knih i chudé děti zůstaly roztomilé a vypravěč jménem (i povoláním) Smrt mluví sametovým hlasem.
Percival si do filmu vzal dva schopné a známé herce, držitele Oscara Geoffrey Rushe a Emily Watson. Představitelka Liesel Sophie Nélisse pochází z Kanady, jejího nejlepšího kamaráda si zahrál sladký Nico Liersch z Německa. Film vznikl v americko-německé koprodukci, německy v něm mluví jen nacisti, zbytek používá angličtinu se silným přízvukem.
V angličtině je napsána i předloha. Spisovatel Markus Zusak tvrdí, že ho inspirovaly příběhy, které mu doma v Austrálii vyprávěli jeho rodiče. „Bylo to, jako by kousek Evropy vstoupil do naší kuchyně, když můj otec a matka začali vyprávět příběhy z dětství v Německu a Rakousku. Popisovali bombardování Mnichova a pochody nacistických vězňů ulicemi,“ říká autor. „Tenkrát jsem si to neuvědomoval, ale tyto příběhy mě vedly k tomu, aby se ze mne stal spisovatel.“

Zlodějka knih

Film / seriál
Hodnocení FDB 80.6 %
Foto HBO

Režie Brian Percival

Obsazení Geoffrey Rush, Emily Watson, Sophie Nélisse, Ben Schnetzer, Nico Liersch, Barbara Auer, Levin Liam

Délka 131 min.

HBO neděle 8. 2. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC