Film / seriál

Žena za volantem!

Lady a Dale – životopisný seriál
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Odpusťte si ty šovinistické myšlenky, toto je století ženy! Tedy zatím. Trend mediálních produktů se silnými dámami v hlavních rolích stále nabývá na síle a teď se projevil v Lady a Dale, dokumentární sérii o Elizabeth Carmichael, paní, která vymyslela auto se třemi koly a chtěla s ním porazit samotného Forda.

Jenže i když se její netradiční vůz setkal s úspěchem, s nárůstem její slávy přišla i druhá stránka mince v podobě pronásledování od konkurence, vyšetřování její minulosti a šťouchání do toho, zda je vůbec opravdu žena. Víc neprozradíme, snad kromě toho, že dokument je jízda, má tempo hodné Scorseseho filmů a otevře více otázek, než kolik zodpoví.

Trans vlna

Celý projekt má na svědomí Zackary Drucker, trans žena, aktivistka za práva lidí podobně orientovaných jako ona, která ve svých uměleckých počinech prozkoumává, co je vlastně sexualita, kolik z našich představ o ní je přirozených a kolik si toho lidstvo vymyslelo samo. Drucker tohle všechno interpretuje v uměleckých instalacích, performance artu, fotkách, televizi a filmu. Lady a Dale je zatím její poslední dílo.

Jako správný kriminálník přemýšlela několik kroků dopředu

Je to dobré?

Je to rozhodně obsáhlé. Život Elizabeth Carmichael sám by vydal na několik sezón. Pokud vás zajímá téma trans lidí, automobilového průmyslu či velkých firem chránících svoje zájmy bez ohledu na morálku, mělo by vás to bavit. V čem je celý tenhle projekt na tenkém ledě je prominentní pozice ploškové animace, na které je postaven. Jedná se o takový ten vizuál, ve kterém jakoby vytrhané kousky papíru létají po obrazovce a dávají dohromady hravou, nenucenou animaci. Je to sice levné, ale někteří kritici se nechali slyšet, že to trochu znevažuje vážnost celého narativu. Na to hodnotit, zda to tak opravdu je, nebo Drucker na něco kápla a nastartovala tu nový trend, je příliš brzy.

Co na to lidi?

Kritici to přijímají na sto procent. Ruku na srdce, nedá se jim ale moc věřit, jelikož kritici LGBTQ+ témata na sto procent přijímat musí, jinak by je to mohlo stát kariéru. Je dost možné, že jsou jejich názory upřímné, ale statisticky vzato je to nepravděpodobné. Diváctvu se to zatím, zdá se, líbí co možná do obsahu, pochvaluje si zábavnost, rychlost vyprávění, mraky nových podnětů a příběh hodný poutavého kriminálního paperbacku. Na druhou stranu se obyčejní nerecenzenti shodují na tom, že použití ploškové animace se člověku po pár minutách přejí a je složité na to koukat. A pak je tu výtka celkem tradiční v téhle oblasti – a to sice že původně zajímavý děj se zanedlouho promění v propagandu LGBTQ+ komunity, což je samo o sobě v pořádku, ale když vás zajímá dokument kvůli historii výroby automobilů, je to přeci jen zklamání. 

Tak jako tak, recenzí ještě není dostatek na to, aby se o popularitě dal udělat ucelený závěr. Připojte se tedy k davu sledujících, ať můžete dát tvůrcům najevo, zda se vám to líbí, nebo ťali vedle.

Mark & Jay Duplassovi

Mark a Jay Duplass jsou američtí filmaři, herci, režiséři a producenti. Spolu založili Duplass Brothers Productions a natočili například Jeff, který žije s mámou, Pytel na palici nebo Cyrus. Rozruch vzbudil jejich found footage horor Creep, ve kterém za použití nepříjemně realistické dokumentární dynamiky vypráví o psychopatovi, který si k sobě zve lidi, natáčí je a zabíjí.

Zajímavosti

Na Rotten Tomatoes, proslulé stránce filmových recenzí má film stoprocentní hodnocení, což je nezvyklý jev.

První díl měl na americkém trhu sledovanost dvou set tisíc diváků, ta u třetího dílu ale klesla na polovinu, hlavně kvůli rozdílu mezi diváckým očekáváním děje a skutečným obsahem.

Koukněte i na

JFK

Tento dokument Olivera Stonea o vraždě amerického prezidenta Kennedyho je rychlý, příběh zkoumá do hloubky a i přes, či právě pro svůj lehce konspirační ráz, si získal mnoho příznivců – ostatně stejně, jako většina pozdějších dokumentů tohoto režiséra, který miluje skandály.

Dánská dívka

Pokud vás k tomuto dokumentu přitáhla spíše tématika LGBTQ+ než automobilového průmyslu, mohl by se vám líbit film Dánská dívka režiséra Toma Hoopera, od kterého jste možná viděli slavnou Královu řeč. Tento romantický snímek vypráví o dánském malíři a jeho, či jejím milostném životě s ilustrátorkou Gerdou.

Lady a Dale

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Zackary Drucker, Nick Cammilleri

Obsazení

Susan Stryker, Terrence Clowe, Evan Michael Lee, Rachel Crowl

Délka 4 × 54–56 min.

HBO čtvrtek 18. 2. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC