Film / seriál

Zázraky, alespoň malé, se dějí

Tučňák Bloom – australské drama
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Okouzlující Naomi Watts kraluje příběhu natočenému podle skutečných událostí, v němž nejde o nic menšího než najít znovu vůli k životu po tragické nehodě.

Rodina Bloomových vede šťastný a velmi aktivní život. Jakpak by ne, když žijí na australském pobřeží s výhledem na oceán uprostřed krásné přírody. Pro Sam (Naomi Watts), matku tří chlapců, je voda druhým živlem. Vlny a surfování miluje od malička, stejně jako její muž a děti. Až do tragické nehody na dovolené v Thajsku, v jejímž důsledku ochrne na dvě třetiny těla. Přes veškerou péči, kterou ji zahrnuje její manžel, Sam propadá stále hlubším depresím. Nedokáže se o sebe postarat a má čím dál tím větší pocit, že je pouze přítěží. Když v noci bezmocně naslouchá dávení dětí ze zkažených ústřic, zatímco manžel zachraňuje situaci, klade si naléhavou otázku: „K čemu jsem, když nemůžu být ani matkou?“

Podivuhodný vetřelec 

Jednoho dne přinese její syn Noah domů zraněné ptáče straky. Pojmenuje ji Penguin a záměrně odevzdá do péče matky. Netřeba popisovat, že soužití se zvědavým a neposedným ptákem, není jednoduché ani v běžné situaci, natožpak pro Sam. Jenže pokroky, které Penguin dělá, přimějí i Sam přehodnotit svůj přístup k životu a vytáhnout do boje s vlastní beznadějí. Když se dokáže uzdravit Penguin a naučit se všem dovednostem bez rodičů, proč by se i Sam nemohla vrátit k původnímu způsobu života?

Máma už není člověk, kterým kdysi byla. Ale i přesto pro mě moc znamená.

Jde to i bez potoků slz

Režisér Glendyn Ivin pojal příběh věcně, bez jakéhokoliv patosu. Tento přístup oceňuje především Naomi Watts: „Jsem alergická na sentimentalitu. Vůbec se mi nelíbí. Mám na ni citlivý radar v hlavě. I když ani tady nechybí sladká tečka. Malý okamžik, kdy chcete říct, jak dojemný ten příběh vlastně je a jak bolestivé bylo vklouznout opět do světa naděje, uzdravení a obnovení víry. Všichni jsme opravdu dbali na to, abychom se při natáčení zdrželi jakékoliv manipulace publikem. To bylo pro roli Sam ze všeho nejdůležitější.“

Fascinující je také „herecký výkon“ straky Penguin, která se na nový domov adaptuje nezvykle rychle. Vyvádí nejrůznější kousky, krade jako straka, přesto je milá a nenahraditelná. „Pro Sam se stala jednou z nejdůležitějších věcí. Nejvíc v době, kdy všichni odešli z domu do práce či do školy, kdy osamělá prožívala soukromé peklo a upřímně řečeno, chtěla ho ukončit. Nevěděla, že přežije. Ale Penguin to zcela jistě pomohla změnit,“ říká o ptačí herečce Watts. 

Oslnivá Naomi Watts

Pro Naomi Watts přišel oceňovaný snímek v pravý čas. Její filmy z posledních let se u diváků i kritiky nesetkávaly s úspěchem, na který byla zvyklá. Tučňák Bloom udělil naštěstí lehce stagnující kariéře sympatické herečky nový impuls, přivábil diváky a vzbudil kladnou odezvu kritiky. Právě včas. Naomi je zpět. 

Naomi Watts 

Angličanka, která má hudebním fanouškům povědomé příjmení – aby ne, její otec byl hudebním inženýrem legendárních Pink Floyd. Bohužel zemřel, když bylo Naomi deset let, a rodina se poté usadila v Austrálii. Ve čtrnácti přemluvila svoji matku, aby ji zapsala na kurzy herectví. S kamarádkou Nicole Kidman si zahrály ve filmu Flirtování (1991), ale první velký úspěch se dostavil až s hitem režiséra Davida Lynche Mulholland Drive (2001). Za role ve dvou dalších úspěšných snímcích – 21 gramů (2003) a Nic nás nerozdělí (2012) – si vysloužila nominaci na Oscara.

Tučňák Bloom 

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz, Roadshow Films

Režie Glendyn Ivin

Scénář Harry Cripps, Shaun Grant

Obsazení Rachel House, Naomi Watts, Andrew Lincoln, Jacki Weaver, Leeanna Walsman, Gia Carides, Lisa Hensley

Délka 95 min.

Rok 2020

HBO sobota 18. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC