Film / seriál

Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem

Brad Pitt jako Jesse James
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Jesse James byl americký zločinec, lupič a vrah. Díky své brutalitě se už tenkrát stal žijící legendou a měl řadu oddaných následníků, kteří chtěli být jako on. Jeden z nich, Robert Ford, banditu obzvlášť obdivoval, přesto jej ale jednoho dne chladnokrevně zastřelil. Proč? Odpověď vám dá poetický western s Bradem Pittem v hlavní roli.

Životopisné drama se snaží divákům poodhalit život a smrt známého bandity. Ten se narodil v roce 1847 ve státě Missouri, v době, kdy byla Amerika plná otroků, rostla nespokojenost obyvatelstva (však také 14 let na to začala občanská válka) a byl problém zaopatřit vlastní rodinu. Když byly chlapci tři roky, otec mu zemřel, zatímco se v Kalifornii snažil zbohatnout při zlaté horečce. 
I Jesse toužil po bohatství a neváhal kvůli němu jít přes mrtvoly (doslova). Spolu se svými kumpány vykrádal vlaky, dostavníky a banky, vraždil, když to bylo třeba, a za války se účastnil partyzánských bojů na straně Jižanů. V necelých 35 letech ho však o život nečekaně připravil jeho přítel Robert Ford. Bandita za sebou zanechal manželku a dvě děti. Obávaného gangstera ztvárnil Brad Pitt, pro kterého se stal snímek jeho nejoblíbenějším. Roberta Forda zahrál vynikající Casey Affleck, bratr známějšího Bena. Film se soustředí hlavně na vztah mezi těmito dvěma muži a na události, které vedly k vraždě. Scénář vychází z knižní předlohy Rona Hansena, který pečlivě studoval dostupné historické prameny o americkém banditovi a jeho tlupě. Nezapomínejme ale, že jde stále jen o fikci – i když potomci Jamese snímek označili za historicky nejpřesnější z těch, jež do té doby vznikly. Za pomoci Hansena scénář zpracoval Andrew Dominik, jenž film zároveň režíroval. I v jeho dalších filmech hráli prim kriminálníci – v dramatu Drsňák Chopper šlo o nejznámějšího zločince Austrálie, v Zabít tiše zas o profesionálního vymahače.
Zabití Jesseho Jamese nakonec získalo dvě nominace na Oscara – za kameru a výkon Afflecka ve vedlejší roli. Sám herec byl snímkem také naprosto nadšen: „Už Ronova (Ron Hansen – autor předlohy, pozn. red.) kniha byla skvělá a Andrewovi (Andrew Dominik – režisér, pozn. red.) se podařilo tu magickou atmosféru přenést na plátno. Najednou už nejde jen o Divoký západ, ale o pocity. O přátelství, touhu něco dokázat, o pocit viny,“ svěřil se po premiéře. Slovy chvály nešetřil ani Brat Pitt: „Nakonec vzniklo 43 verzí filmu a střihači se pěkně zapotili. První verze měla čtyři a půl hodiny, ale podle mě byla i navzdory té délce fantastická. Ze všech mých filmů mám Zabití nejradši,“ řekl na adresu snímku.

Jesse James ve filmu

I špatní „hrdinové“ nás svým způsobem přitahují, takže vyhlášený americký bandita se objevil hned v několika snímcích.

Jesse James (1939)

Tento životopisný western viděl v Jessem oběť – líčí ho jako spravedlivého a odvážného mladíka, jenž je vinou okolností nucen chopit se zbraně. Podle této verze se z mladého Jamese a jeho bratra stanou štvanci ve chvíli, kdy brání svůj statek, čímž si proti sobě poštvou stavitele železnice a jejich horentně placené právníky. V hlavních rolích se představili Henry Fonda a Tyrone Power.

Poslední dny Jesse Jamese (1986)

Western zachycuje závěrečné chvíle životů bratrů Jesse a Franka. Navzdory tomu, že se jedná o televizní film, patří Poslední dny mezi ty lepší snímky o banditovi z Divokého západu. A co je nejzajímavější, bratry si zahrály dvě hudební hvězdy – Johnny Cash a Kris Kristofferson.

The True Story of Jesse James (1957)

I druhý „životopisný“ film z dílny Nicholase Raye (Rebel bez příčiny, Silnější než život) líčí Jesseho jako romantického hrdinu ovlivněného těžkou sociální situací. Ztvárnil ho Robert Wagner (Nejdelší den, Růžový panter) a v roli jeho bratra Franka se představil Jeffrey Hunter (Král králů, Generál Custer).
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem

Film / seriál
Hodnocení FDB 73,8 %
Foto HBO

Režie Andrew Dominik

Obsazení Brad Pitt, Casey Affleck, Sam Rockwell, Dustin Bollinger, Zooey Deschanel, Garret Dillahunt, Tanis Dolman

Délka 153 min.

HBO středa 28. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC