Film / seriál

Woody Allen z Východu

Komediální drama Špatné básně
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Věčné téma – láska – neomrzí umělce asi nikdy, a tak vám představíme další tragikomický snímek, tentokrát z Maďarska.

Mladý filmař Gábor Reisz se pustil do žánru, který sice vypadá jednoduše, ale ve skutečnosti vyžaduje velkou dávku zkušenosti a filmařského citu. Jde o romantickou komedii s příchutí hořkosti a ironie, jíž v duchu celého snímku trefně pojmenoval Špatné básně. Dějová linka – jak už to tak u tohoto druhu filmu bývá –  není nijak komplikovaná. Třiatřicetiletý režisér Tamás Merthner (Gábor Reisz) je po těžkém rozchodu a nedaří se mu ani v práci, jelikož může natáčet leda stupidní spoty pro obchodníka s kuřaty, a tak má pocit, že se mu zhroutil celý svět. Aby se nakonec nezbláznil úplně, začne vzpomínat na své dětství a dospívání. V minulosti a sám v sobě hledá odpovědi, proč se mu nic nedaří, proč mu nevycházejí vztahy se ženami, proč je prostě takový, jaký je.

Romantika bez příkras 

Reisz se nebojí žádné výzvy, a proto si film nejen zrežíroval, ale napsal k němu i scénář a zahrál si hlavního hrdinu. Je to nakonec asi logické, jelikož celý příběh vychází z jeho vlastních zkušeností a kopíruje část jeho života. Navíc, jeho předchozí snímek neměl příliš pozitivní ohlasy u kritiky, protože nebyl technicky dotažený a často zaznívaly výhrady také ke scénáři. Reisz se však nenechal odradit, a to je dobře. 

Na Špatných básních je vidět, že se předchozích chyb chtěl vyvarovat, a tak dost zapracoval na kameře i střihu. Působivé jsou proto části, kdy se vrací do minulosti a dochází tak k propadům v čase, a to doslova. Třeba v jedné scéně „skočí“ hlavní hrdina z postele přímo do bazénu, jelikož jako kluk rád hrál vodní pólo.

Povedená romantická komedie okořeněná o východoevropský sarkasmus, což ji dělá zajímavější, než je většina hollywood-ských „slaďáků“

Hlavním tématem filmu je tedy láska nebo v tomto případě můžeme říct ženy. Ty, jak na sebe sám hrdina brzy prozradí, provázejí Tamáse po celý život. Buď se mu nějaká líbí, nebo je rovnou bezhlavě zamilovaný. A k takovému tématu byste nenašli lepší lokaci než Paříž, město lásky. Paradoxem však je, že právě v tomto romantickém městě Tamáse opustí současná přítelkyně a jemu se zhroutí svět. Jak se jeho vzpomínání pomalu odvíjí, postupně vychází najevo, že podobnými rozchody a zhrouceními prochází neustále. Právě díky kontrastu romantiky a neustálých zklamání film dostává šťávu a divák se nemusí obávat, že děj sklouzne k typicky romanticko-posmutnělé komedii plné zažitých klišé. Snímek si umí udržet lehký nadhled, o tradičních klišé ví, a tak si z nich raději rovnou dělá legraci.

Hlavní hrdina svou roztěkaností připomíná mnohé nesmělé a podivínské smolaře Woodyho Allena. A tak díky Špatným básním můžeme Reisze označit za Allena z Východu. Vždyť paralela se nabízí i ve způsobu tvorby – snímek si napíše, zahraje si v něm, a ještě ho i režíruje. Důležité ale je, že Allena nekopíruje. Reiszův humor je založen spíše na komice situační než slovní. A jeho Tamás – v jakémkoli věku – je nesmírně sympatická a živá postava. 

Špatné básně vůbec nejsou špatné. Je to dobrá romantická komedie okořeněná o východoevropský sarkasmus, což ji dělá zajímavější, než je většina hollywoodských „slaďáků“. 

Gábor Reisz

Gábor Reisz je nepřehlédnutelná filmařská postava. Nejdříve studoval tělesnou výchovu, ale poměrně rychle přesedlal na film. Soustavně se věnuje režii, scenáristice, ale také skládání filmové hudby. Během studií natočil mnoho krátkometrážních snímků a jeho celovečerním debutem byl film Jsou věci divné a nevysvětlitelné (2014).

Zajímavost

Ve snímku Jsou věci divné a nevysvětlitelné stál Reisz i za kamerou.

Koukněte i na

Lepší už to nebude

Filmy o tom, kterak se z mrzouta stal lidumil vždycky na diváky fungují. Zvlášť, když do role arogantního spisovatele, který nenávidí všechno a všechny, obsadíte neodolatelného Jacka Nicholsona. 

Střihoruký Edward

Podivín první kategorie je Edward, bytost, kterou stvořil šílený vědec, ale před „dokončením“ zemřel, a tak má Edward místo prstů nůžky. To mu však nemůže zabránit v tom, aby se zamiloval.

Špatné básně

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Gábor Reisz

Scénář Gábor Reisz

Obsazení Gábor Reisz, Katica Nagy, Zsolt Kovács, Katalin Takács, Donát Seres, Mátyás Prukner, Barnabás Prukner…

Délka 97 min.

HBO úterý 18. 2. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC