Film / seriál

Who is america? – Americký sen, nebo horor?

Who is america? – Americký sen, nebo horor?
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na skylink Live TV Sledovat

Nekorektní, vulgární i odvážný a vtipný, to vše je Sacha Baron Cohen ve své nejnovější show Who is America?.

Pocházíte-li z Velké Británie, je asi velmi obtížné nemít v sobě zakódovanou slabost pro řekněme distingovaný humor, který na první pohled vypadá neškodně, ale umí tnout do živého velmi přesně a často až nečekaně odvážně. Politicky nekorektními, ovšem vtipnými mystifikacemi i parodiemi bavili svého času pánové z Monty Pythonova létajícího cirkusu nejen Británii. A jak se zdá, možná právě zde našel jeden z nejkontroverznějších současných komiků a herců Sacha Baron Cohen svou inspiraci.

Filmy a show s četnými alter egy bavily především televizní diváky v novém tisíciletí po celém světě. Humor, který jde až na dřeň, vulgárnosti, u nichž nevíte, jestli se máte smát, nebo vás mají znechutit, převleky ve stylu Madonny a Eltona Johna dohromady a desítky nic netušících „obětí“ natáčení přímo na ulici – tím vším se Cohen proslavil a získal nespočet příznivců, stejně jako odpůrců. Téměř na jednu dekádu se odmlčel a zdálo se, že především američtí politikové a média budou mít klid. Až do letošního jara, kdy se objevily první vlaštovky se zprávami, že Cohen chystá další útok na bránice i svědomí Američanů.

Tady si názor musí udělat každý sám. Fanoušci ALIHO G, Bruna a Borata nebudou zklamáni, Cohen se opět vrací v plné síle

Show Who is America? se opravdu nedá označit jinak než jako kontroverzní (používáme tento výraz opakovaně, ale ke Cohenovi neexistuje nic přiléhavějšího, kromě Boratových plavek). Hned první díl nadzvedl diváky, kritiky, ale také politiky z gaučů a křesel. Cohen ve své show paroduje, ovšem dost drsně, současná „žhavá“ témata z USA. Cílí především na prezidenta Trumpa, problémy s terorismem a držením zbraní, ale také na politické otázky, jimž se věnoval Obama. V tomto ohledu se nic nezměnilo a Cohen pracuje s osvědčenými postupy. Zvolí si super kostým i masku, nahodí přízvuk a začne se nevybíravě strefovat do kohokoli. Břitké narážky a vulgarismy mu jdou také stále dobře, jen s tím rozdílem, že často nefungují jako dříve. Při večeři s Trumpovými příznivci na něho všichni nevěřícně hledí, ale reakce jsou téměř nulové. Mnoho úderů tak vyzní jaksi na prázdno.

Ale abyste se měli na co těšit, po nepříliš vydařeném rozjezdu přichází majstrštyk. Tady se Cohem trefil do černého. Přichází totiž se zcela absurdním, ovšem geniálním náborem pro děti od tří let. A kam je láká? Chce z nich udělat zkušené střelce a milovníky zbraní. Říkáte si, že je to šílenost? Samozřejmě, že ano. Cohen tak ale poukazuje na to, jak je snadné šířit nebezpečné myšlenky, když je zabalíte do toho správného obalu, tak jako on zbraně do plyšových medvídků…

Who is America? se rozhodně nebude líbit všem, je to show pro silnější žaludky, ovšem není to nic pro hlupáky. I když na Cohena občas někteří útočí jako na primitiva, opak je pravdou. Velmi chytře využívá humoru a sarkasmu, aby zparodoval důležité otázky i problémy současnosti, čímž je zviditelní. Nemusí se nám to líbit, nemusíme s tím souhlasit, ale měli bychom se nad tím umět zamyslet. Doufejme, že se s plyšovými zbraněmi nevystřílel a že i další epizody nabídnou břitký humor a donutí nás zamyslet se, kam že se to ta naše moderní společnost vlastně žene.

Sacha Baron Cohen

Herec a režisér, který je některými označován za šílence, jinými za génia. Fakta jsou taková – pochází ze zámožné rodiny a vystudoval prestižní univerzitu. Hlupák to tedy rozhodně není. Cokoli, s čím přijde, je kontroverzní, vzbuzuje rozruch a taky je to nesmírně vtipné. Jeho nejznámější „reinkarnací“ je postava Borata ze stejnojmenného filmu z roku 2006.

Zajímavost

V připravovaném trháku Bohemian Rhapsody (2018) o Freddiem Mercurym měl hlavní roli původně ztvárnit právě Sacha Baron Cohen.

Koukněte i na

Jistě, pane ministře

Politická satira k Británii prostě patří. Mezi legendy se řadí výborný sitcom o ministru pro administrativní záležitosti Jamesi Georgei Hackerovi, který během své „zářné kariéry“ získá nespočet zkušeností s úplatky a podlézáním.

Krize

Další ze satirických seriálů, tentokrát z produkce HBO, si rovněž střílí z politiků. Ministr, řadový úředník a pilot se snaží vyřešit geopolitickou krizi a zabránit třetí světové válce. Porušují při tom snad veškeré myslitelné zákony, ale to přeci není v politice žádný problém…

Who is America?

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Sacha Baron Cohen, Payman Benz…

Scénář Sacha Baron Cohen, Anthony Hines…

Obsazení Sacha Baron Cohen, Donald J. Trump (a.z.), John F. Kennedy (a.z.), Ronald Reagan (a.z.), Hillary Clinton (a.z.), Melania Trump (a.z.), Bernie Sanders, Dick Cheney…

Délka 7 × 30 min.

HBO2 pondělí 10. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC