Film / seriál

Vždy připraven!

Vždy připraven!
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Petr je na první pohled obyčejný spořádaný teenager. Právě se dostal na vysokou školu, má hezkou přítelkyni a ještě žije s rodiči. Ve volném čase je ale šéfem samozvané domobrany čítající přes dvě stovky členů, která čeká na okamžik, Až přijde válka.

Česko-chorvatský dokument ze slovenského prostředí od HBO Europe, který se podíval až na Berlinale, kde měl mimořádně bouřlivý ohlas, to je snímek scenáristy a režiséra Jana Geberta, Až přijde válka.

Ten sleduje život mladého Petra Švrčka, který mimo to, že na první pohled žije úplně normálně, stojí také v čele domobrany Slovenskí Branci, čítající na dvě stě mladých lidí v oddílech po celém Slovensku.

To bude vojna v Europě z teho věř temu!

S pomocí svých soukmenovců rekrutuje mladé muže z celého Slovenska a velmi drsným a diktátorským způsobem je trénuje v boji. Často a nahlas mluví o tom, jak je třeba bránit národ nehledě na to, co to bude stát, a co víc, jednou chce uniformu odložit, se svou vizí oslovit celou společnost a stát se velkým politikem.

Líbí, nebo nelíbí?

Sám režisér a scenárista o promítání snímku na Berlinale říká: „Reakce na film byly v zásadě dobré, ale samozřejmě spousta lidí právě tady v Německu není zvyklá vidět film, který jim připomíná SA a přitom tam není explicitní odsouzení té domobrany. Něco se v těch scénách děje a říká, ale my jako tvůrci delegujeme trochu zodpovědnost na diváka, aby si o tom sám něco myslel, nevedeme ho za ruku.“ A to je právě tím aspektem, který může nechat nejednoho diváka po zhlédnutí snímku na pochybách o tom, jaký názor si vlastně mají udělat. „Tak jako k tomu mlčí okolní společnost ve filmu, může se stát, že ani diváci nebudou vědět, co si o tom mají sami myslet. Emoce snímek určitě vyvolal, lidé z toho byli trochu v šoku, a to, že prakticky všichni zůstávali sedět po filmu v sále a chtěli s námi mluvit, ukazuje, že nějaký ten návod k názoru potřebují,“ dodává k promítání na Berlinale Gebert.

Jsme nedotknutelní

Skupina Slovenskí Branci se navenek prezentuje jako apolitická a nezisková organizace, která má za cíl rozvíjet lásku k vlasti, přírodě a kulturnímu dědictví u mladých lidí prostřednictvím různých dobrovolných a dobročinných akcí. Zdá se, že částí slovenské společnosti jsou zatím vnímáni poměrně pozitivně, což mimo jiné vychází i z jejich pečlivého hlídání si hrany zákonnosti. Přitom se však vysmívají tomu, že na ně nikdo vlastně nemůže a ačkoli se tváří jako skupina apolitická, jistá ideologie v pozadí zřejmá je a minimálně u jejich předního člena a hlavní postavy celého snímku, Petra Švrčka, i politické ambice. Jak to ale s nimi dopadne ve skutečnosti, na to si budeme muset ještě chvíli počkat.

Jan Gebert

Sedmatřicetiletý rodák z Prahy je filmový dokumentarista a novinář, působil například jako reportér v týdeníku Reflex nebo v Hospodářských novinách. Studoval historii a latinskoamerická studia na Karlově univerzitě, část studií strávil také v zahraničí. Debutoval snímkem Hra o kámen, kterým v roce 2012 bodoval u poroty Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava.

Až přijde válka

Film / seriál
Hodnocení FDB 65 % Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Jan Gebert

Scénář Jan Gebert

Délka 74 min.

Rok 2018

HBO středa 17. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC