Film / seriál

Vítejte ve Švédsku

Vítejte ve Švédsku

Bra dag – určitě netušíte, co toto spojení znamená. Budete překvapeni, jak je to prosté: znamená dobrý den, ovšem ve švédštině. Chtěli byste se naučit víc švédsky i něco víc o Švédsku?

Pokud vaše odpověď zní ano, seznamte se Brucem Evansem – třicátníkem, který se přestěhuje z New Yorku do Stockholmu za svou švédskou přítelkyní Emmou, aby tam společně začali nový život. Televizní seriál Vítejte ve Švédsku vám zprostředkuje zážitky, o kterých by se vám jinak jako běžným turistům ve Švédsku asi ani nesnilo.
Američané měli vždy trochu zvláštní vztah k Evropě. Jsme pro ně prý příliš intelektuální, někdy až přespříliš namyšlení a kdoví co ještě. Ovšem kulturní šoky, které čekají na Bruce, by zřejmě byly moc i na proslulého Newyorčana Woodyho Allena. Všechny nečekané situace ale nakonec přináší jediné – zábavu. Dokážou Emma s Brucem překonat všechny překážky (zvláště přežít se svými příbuznými)?

Divný, divná, divnější

Bruce vyrůstal v malém městečku na středozápadě Spojených států, a byť není tak konzervativní ani věřící jako jeho rodiče, určitých stereotypů se zbavit nedokáže. A to přesto, že pochází z kosmopolitního New Yorku. Už si to představujete? Tradičně vychovaný, velmi dobře situovaný mladý Američan poprvé v životě udělá něco nečekaného. Vystoupí z letadla na druhé straně oceánu a s blaženým úsměvem vítá tchýni a tchána, které vidí prvně v životě.

Zábavný vztahový rodinný seriál vás naučí mnohé nejen o rodině a mezilidských vztazích obecně, ale také o švédské mentalitě

Viveka, matka Emmy, je velmi temperamentní, ale cítí se být předčasně zestárlá, jelikož si vzala o dost staršího muže. A tak si svá životní přání a touhy plní skrz svou dceru. Pan Birger Wiik vypadá neškodně, je to takový mlčenlivý starý námořník, ale Bruce z nějakého podivného důvodu děsí (chudák netuší, že podobně vyděšený je i Birger z něho). Prostě rozdílnější rodiče Emma už mít nemohla, což často vyvolává absurdní, zato mimořádně vtipné situace. A pak je tu ještě Gustaf, Emmin bratr, který naštěstí není ničím zvláštní ani divný, prostě jen je.

Pološílená rodinná komedie

Každá rodina je tak trochu nenormální (jen si vzpomeňte na nějakou vlastní oslavu, kde se potkalo široké příbuzenstvo…), ale když se spojí rodiny z různých kontinentů, všechno je najednou mnohem šílenější. Kouzlo tohoto seriálu je založeno na opakujících se konfliktech pramenících z kulturních odlišností. K tomu se přidává humor vyplývající z protikladných charakterů hlavních hrdinů.

Tvůrcům se podařilo do žánru klasického amerického sitcomu přimíchat temně zabarvenou náladu severské kinematografie. I na této tvůrčí rovině se tedy projevuje kontrast, který je pro seriál Vítejte ve Švédsku určující po všech směrech. Možná to nebude tak vtipné jako Přátelé, ani mrazivé jako Most, ale dílu nelze upřít unikátní poetiku a díky ní půjde dost možná také o neopakovatelný seriál.

Lena Olin

Lena Olin je původem švédská herečka, která však prorazila také v Hollywoodu. Hned v jejích začátcích si ji oblíbil režisérský velikán Ingmar Bergman, zahrála si například v jeho filmu Po zkoušce (1984). Roli přímo na tělo jí napsala další filmová persona, Sydney Pollack, a to ve filmu Havana (1990). Olin je oceňovanou herečkou a patří mezi švédské herecké stálice.

Zajímavost

Fanoušci, nebo raději fanynky šviháka Patricka Duffyho pozor! V některých epizodách se opět vrátí na televizní obrazovky.

Koukněte i na

Moje tlustá řecká svatba

Další z ranku romantických komedií vypráví o střetu hned několika kultur a o jedné bláznivé rodině, do níž když chce někdo patřit, musí přijmout všechny zvyky a tradice. Pro zapřisáhlého vegetariána je to docela „nálož“, ale láska přece i hory přenáší...

Příšerná tchyně

V romantické komedii o tom, jak vycházet s rodinou své životní lásky, excelují dvě hollywoodské krasavice Jennifer Lopez a Jane Fonda.

Vítejte ve Švédsku

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie Carl Åstrand

Scénář Greg Poehler, Josephine Bornebusch…

Obsazení Greg Poehler, Josephine Bornebusch, Lena Olin, Claes Månsson, Christopher Wagelin, Per Svensson, Illeana Douglas, Patrick Duffy, Niclas Carlsson…

Délka 10 × 30 min.

neděle 28. 4.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC